(Bilde: Adobe)

Lightroom 5 er ute

Adobe gir en håndsrekning til fotografen på farten.

Nylig viste Adobe frem oppdateringene Photoshop får i Creative Cloud-programpakken. Nå har turen kommet til lillebror Lightroom.

Enklere bilderedigering

Blant nyhetene i Lightroom 5 i år, finner vi blant annet «Advanced Healing Brush». Med denne kan du fjerne elementer fra bildet med et enkelt penselstrøk, enten det er enkle støvflekker eller mer avanserte distraksjoner som mennesker eller gjenstander.

Lightroom 5 får også et eget verktøy for retting av horisontale og vertikale linjer, og ifølge Adobe skal denne fungere selv uten en synlig horisont.

Les også: – Creative Cloud har kommet for å bli

Rå på veien

Verktøyet som retter opp linjer.
Verktøyet som retter opp linjer.Foto: Skjermpdump/Adobe

En annen funksjon Lightroom 5 introduserer, er det Adobe har kalt «Smart Preview». Denne skal gjøre det lettere å redigere bilder på farten, hvor det kanskje er begrenset med lagringsplass til enorme råfiler.

Kort fortalt lar funksjonen deg opprette forhåndsvisningsversjoner av råfilene dine, som så kan redigeres på lik linje med originalfilene. Endringene vil så huskes og bli overført til råfilene når disse synkroniseres med forhåndsvisningsfilene.

Av annet småplukk kan vi også nevne utvidede fotobokmuligheter og lysbildefremvisning hvor du nå kan kombinere stillbilder, videosnutter og musikk.

Permanentkjøp

Hvis du eier en tidligere versjon av Lightroom, vil Lightroom 5 koste deg snaue 590 kroner. For andre vil programmet vil prisen derimot være 1050 kroner.

I motsetning til Photoshop, som fremover kun inngår i den abonnementsbaserte Creative Cloud-pakken, er Lightroom fremdeles et frittstående, permanentkjøpsprogram. Men dersom du abonnerer på nettopp Creative Cloud, er Lightroom også inkludert i denne.

Vil du få mest mulig ut av Photoshop? Kikk deg gjennom vårt videokurs »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen