Den kommende toppmodellen, GeForce GTX 580 Lightning

Lightning-skred i mars

Hardware/Hannover: MSI er en av gutta som kjemper kampen om å ha den største standen her på CeBIT, noe som gjør at de kan stille ut det meste. To hele vegger var dedikert til deres Lightning-skjermkort.

Lightning er navnet MSI setter på deres egne spesialskjermkort. Disse baserer seg på både AMD og Nvidia sine produkter, kommer med en egen solid kjøleløsning og mer hardføre komponenter. Disse kortene er generelt sett myntet på brukere som ønsker det lille ekstra, og som gjerne er en aktiv overklokker.

Slapp aldri et rent produkt

Da Nvidia for en drøy måned siden slapp GeForce GTX 560 Ti, kom MSI aldri med et rent referanseprodukt. De valgte å slippe hele fire forskjellige Lightning-kort, der alle var godt overklokket.

Et nytt GTX 570-kort er også på vei i flere forskjellige modeller. Felles for alle er at de kommer med en ny kjøleløsning. Viftene er nå designet for å slippe løs mer luft rundt skjermkortet, slik at det ikke bare er kjernen og minnebrikkene som får ny og kald luft. Den nye viften har samtidig gjort at de kan sette kjølefinnene tettere, noe som har nesten doblet kjølearealet. Minnekjøleren skal også være oppgradert

AMD er ikke glemt

I går lanserte MSI hele fire Lightning-versjoner av Radeon HD 6950-kortene. Salgspunktene her er de samme som for Nvidia-kortene, høyere klokkefrekvenser, bedre komponenter og langt bedre kjøleevne i forhold til referanseproduktet.

På CeBIT kunne MSI også vise frem Radeon HD 6970, et kort som trolig også vil komme i flere varianter, en gang i Mars. Disse kortene kommer da i tillegg til de tidligere lanserte HD 6800-kortene.

Toppmodellen vist frem

Det som naturlig nok stjal det meste av fokuset var toppmodellen, det kommende GeForce GTX 580 Lightning. Kortet i sin helhet er avbildet øverst i denne artikkelen, og skal som resten av hestene slippes løs en gang i mars.

Her må jeg bare beklage den dårlige bildekvaliteten, MSI hadde plassert et kraftig lys rett over montere, noe som gjorde det spesielt vanskelig å ta gode bilder.

Uansett, kretskortet dere kan skimte viser at kortet er fylt til randen med "militær"-komponentene til MSI. Legg spesielt merke til strømkretsene som er kraftig forsterket, og forøvrig også den ekstra høyden på kortet. Også her vil den nye kjøleren benyttes.

Spesifikasjonene er egentlig fortsatt hemmelige, men kjernespesifikasjonen fikk vi med oss. MSI hadde glemt(?) å sensurere en graf i en demonstrasjonsvideo for kortet. Der kom det frem at kortet vil ha en kjernefrekvens på hele 1010 MHz – opp fra de originale 772 MHz. Det er med andre ord snakk om en virkelig solid økning som rett ut av boksen vil gi gode utslag.

Igjen, beklager dårlig bildekvalitet, men jeg måtte slenge kamera rundt for å rekke å i det hele tatt rekke å få et bilde. MSI bekreftet senere at dette faktisk er kjernefrekvensen kortet vil kjøre på ut av boksen.

MSI kunne også vise til at kortet på baksiden har en rekke små brytere. Med disse kan du deaktivere det meste av sperrer Nvidia har satt på kortet, både for spenning, frekvens, temperatur og mye mer. Dette er sperrer som originalt er bygget inn i kortet nettopp for å forhindre at det løper løpsk, og det er sterkt anbefalt med enheten tørris- eller nitrogenkjøling om du skal bevege deg over disse grensene.

Bli vår fan på Facebook!
Vi er på Facebook!

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen