Test

Life Support

"Life Support" er den sanne historien om Andrea Williams (Queen Latifah), en HIV-positiv eks-narkoman fra Brooklyn i New York som kjemper for å beholde verdigheten og familien. For å gjøre opp for sin fortid er Andrea en aktiv del av den frivillige organisasjonen Life Support, en støttegruppe for AIDS-syke. Hun har et brokete forhold til datteren som bor hos sin mormor, men en dag kommer datteren og ber om hjelp til å finne en gammel venn som er HIV-smittet og som er som sunket i jorden. Andrea begynner å tråle Brooklyn på jakt etter gutten, samtidig som hun må ta et oppgjør med både fortiden og seg selv.

Queen Latifah har hovedrollen i
Queen Latifah har hovedrollen i "Life Support".

Det enkle er ofte det beste

"Life Support" fremstår som et dokudrama hvor den benytter enkle triks for å fortelle sin historie. Den åpner lovende med et møte i organisasjonen Life Support hvor en gruppe kvinner er samlet med det til felles at de alle er smittet med det dødelige HIV-viruset. Kvinnene spiller seg selv i filmen, noe som forsterker inntrykket av en virkelig setting. Det hele virker ekte snarere enn tilgjort for å sikre seg vår medfølelse og empati. Samtalen mellom dem er tett og godt klippet, samtidig som scenen gir en god innsikt i tilværelsen til en HIV-smittet. Det er også forfriskende at man her har valgt å krydre et i utgangspunktet alvorlig tema med noen tiltrengte stikk med varme og ikke minst humor. Dessverre glipper disse rammene tidvis utover i filmen.

Sterk men varierende

Utover i filmen hadde det vært fint med en skikkelig historie som kunne tjene som en knagg å henge de mange faktablokkene som serveres underveis. Det blir etter hvert litt forvirrende om poenget er at man skal følge Latifah der hun vandrer omkring i Brooklyn og informerer om sikker sex, eller om det er hennes private problemer som er det viktigste. Uansett er det førstnevnte som er filmens beste kort der den beveger seg inn på en rekke felter tilknyttet HIV og AIDS. Visste du for eksempel at mange velger å leve i skjul med sykdommen for sine nærmeste venner og familie og at HIV er den vanligste dødsårsaken for afroamerikanske kvinner mellom 25 og 34? Dette er informasjon som etterlater et solid inntrykk. Et svakt punkt ved filmen er familieproblematikken som aldri griper skikkelig tak. Det hele føles litt halvgjort og det skinner gjennom at dette er en filmproduksjon gjort for TV og ikke kinolerretet.

Queen Latifah sammen med Evan Ross som spiller HIV-positive Amare. Ross er for øvrig sønn av Diana Ross og Arne Næss Jr.
Queen Latifah sammen med Evan Ross som spiller HIV-positive Amare. Ross er for øvrig sønn av Diana Ross og Arne Næss Jr.

Ruvende Queen

Skuespillet er gjennomgående godt, men det er Queen Latifah som er bærebjelken i "Life Support". Hun ruver i rollen som Andrea Williams og bekrefter at hun kan mer enn å spille i musikaler som "Chicago" og "Hairspray", noe hun også bekreftet da hun dro i land en velfortjent Golden Globe for innsatsen i sistnevnte og ble Oscar-nominert for førstnevnte.

Mot slutten glir "Life Support" dessverre ubønnhørlig over mot svulstig tåreperse hvor man øser på med dialog og scener for å få tilskueren til å lette på tårekanalene. Det føles litt i overkant og unødvendig, og river ned litt av den realismen filmen bygger opp.

Filmen er på DVD-en presentert med lydspor i Dolby Digital 5.1 og bildet er i Widescreen 16:9 Anamorphic. Til å være en fjernsynsprodusert film har DVD-utgivelsen et akseptabelt tilleggsmateriale. Manusforfatter og regissør Nelson Georg stiller med kommantarspor underveis, samt en videodagbok fra settet. Du får et intervju med Andrea Williams, kvinnen som filmen er inspirert av, samt en liten og informerende "bak kulissene"-dokumentar.

Konklusjon

"Life Support" er en film som gir oss sterke fakta om en sykdom som fremdeles er forbundet med skam og misforståelser, og Queen Latifah gjør en sterk og levende tolkning av Andrea Williams. Trass en til tider vag historie og klisjefylt avslutning er "Life Support" like fullt en film som anbefales. Den passer for eksempel utmerket å trekke inn i undervisningen på skolene, hvor den vil kunne gi verdifull innsikt og ikke minst inspirere til debatt omkring aksept og åpenhet rundt HIV og AIDS.

Life Support   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen