Lider du av frakoblingsangst?

De fleste vil møte store problemer om nettet eller mobilen forsvinner.

Både i Norge og USA er det et flertall som får sterke reaksjoner når slikt skjer.

Ukomfortabel uten mobil

En undersøkelse utført av teleselskapet Chess viser at hele 58 prosent av Norges befolkning mener de ikke klarer seg uten mobil i lengre enn et døgn.

- Tallene er oppsiktsvekkende høye og dokumenterer at mobiltelefonen er blitt veldig viktig for folk flest, sier Chess-sjef Per Christian Andersen, ifølge pressemelding.

I Trøndelag er det derimot en stor gruppe som knapt kan være uten mobilen før de får abstinenser. Her må 20 prosent ha mobilen i sin nærhet innen en time før abstinensene kommer.

Tilsammen er det hele 350.000 nordmenn som har samme problem som trønderne.

Ikke alene

Nordmenn er derimot ikke alene om å slite uten mobilen.

En undersøkelse utført av amerikanske Solution Research Group viser at hele to tredjedeler, 68 prosent, av det amerikanske samfunnet lider av frakoblingsangst.

Frakobling fra nettet eller mangel på mobil får flere personer til å føle ukomfortabelhet, stress og til og med panikk. Slik angst finnes hos personer i de fleste alderssegmenter.

Mobilen er livet
Det er derimot en forskjell i hvorfor de forskjellige alderssegmentene føler angst når de ikke er online. De eldre frykter at de ikke skal kunne reagere i en nødssituasjon eller gå glipp av informasjon i jobbsammenheng.

For eksempel oppgir personer som venter barn i undersøkelsen at det vil være krise om mobilen ikke er i nærheten. Hva om fødselen plutselig starter? Da er det prekært å ha mulighet til å ringe.

De yngre gruppene frykter derimot at de går glipp av sosiale begivenheter.

- Mobiltelefonen er mitt sosiale liv. Det er med den jeg har kontakt med venner og planlegger kveldene. Hele sommeren er lagret i bilder på den. Hvis jeg glemmer den hjemme blir jeg gal av å tenke på om jeg går glipp av noe, sier et intervjuobjekt, ifølge undersøkelsen.

De fleste som har mistet eller glemt en mobil kan nok kjenne seg igjen i følelsen hos denne personen av å ikke henge med.

De gamle tar det rolig

Kun gamle mennesker opplever minimalt med angst om de ikke har mobil eller Internett i nærheten. Dette kommer frem i både den amerikanske og norske undersøkelsen så her er det et klart globalt samsvar.

Det eneste de frykter er tapt kontakt med barnebarna.

Kanskje ikke så rart når barnebarna lever livet via mobilen.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen