Lidenskap, skrekk og hyling

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Roar Uthaug tilhører de få som har kommet igjennom nåløyet to ganger. Ikke bare ble han tatt opp ved den norske filmskolen i Lillehammer, men han presterte også å komme rett i arbeid hos Fantefilm nesten med en gang etter endt studietid. Selv legger Roar noe av "skylden" for dette på sin prisbelønnede eksamensfilm "Regjeringen Martin".

Alternativ tekst mangler
Slik ser Uthaug og Bolsø ut når de ikke spiller inn film.
Foto: Kim-Marius Hansen Olsen

En norsk grøsser blir til

Langfilmprosjektet "Fritt vilt" ble sakte men sikkert til for omkring to år siden mens Roar arbeidet med reklamefilmer, delvis på grunn av regissørens egen brennende lidenskap for skrekkfilm.

– Hovedideen kom egentlig fra to andre, og var om en gjeng som skulle være på tur oppi Jotunheimen, også skulle det være en skrekkfilm, som åpnet med et helikoptershot av en bil, forteller Roar.

Når denne ideen nådde Roar og produsent Martin Sundland ble den så videreutviklet og formet til det manuset som til slutt endte opp som "Fritt vilt".

Skrekk-research

Før man kom så langt at man begynte å skyte filmen så Roar og fotograf Daniel Voldheim igjennom haugevis med skrekkfilmer for å finne det visuelle uttrykket de ville at "Fritt vilt" skulle ha, og forteller:

– Vi hadde et ønske om at filmen skulle se kul ut, og ville gå mer for den moderne visuelle stilen til nyinnspillingen av "The Texas Chainsaw Massacre" heller enn den råe formen til originalen.

Se større versjon og flere bilder
Uthaug måtte jobbe mye for å hente inn penger. Foto: SF Norge

"Fritt vilt" er i formen veldig Hollywoodsk av seg, til tross for at den utspiller seg i noe så typisk norsk som Jotunheimens snødekte fjell. Også filmens musikk skiller seg en del ut fra det som har vært tradisjonelt å bruke i Norge. Roar forteller at de prøvde å aktivt bruke filmmusikken til å gjøre filmen enda større enn det den egentlig er, og derfor gikk for et mer orkestrert musikkspor som folk flest forbinder mer med Hollywood enn Norge.

På spørsmålet hvordan det var å lage en såpass ren sjangerfilm i konservative Norge forteller Roar at "Fritt vilt" ikke er den typen film som vanligvis får konsulentstøtte fra Filmfondet. De måtte derfor først spore opp halvparten av budsjettet selv før de kunne få noe statlig støtte til prosjektet.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen