Test

LICS AAF-X800/X850 GPU-vannblokk

 

I den uendelige jakten på best mulig kjøling har vi nå krysset landegrensene over til Tyskland, hjemmet til vannkjølingsprodusenten LICS, og deres ARKTICFREEZER-vannblokker.

AAF-X800/850 er som navnet antyder myntet på skjermkort i ATIs X800- og X850-serie, og er tilpasset både PCI-E og AGP versjoner hvor kortet er bygget på ATIs referanse print. Underdelen av blokken er tilvirket i rent kobber, med en pleksiglass topp, og kommer med utskiftbare nipler for enkel integrasjon i eksisterende vannkjølingssystemer.

 

Takk til Com-Tra.de som sendte AAF-X800/850 til test.

 

En nærmere titt

Smaken er som baken - delt - men jeg tror de fleste er enige om at denne blokken ser meget pen ut!

Men en massiv kobberblokk som denne har en vesentlig ulempe - vekt. Blokken veier nemlig i overkant av 600 gram, noe som kan være et problem for mange LAN-gjengere.

I pakken fulgte det med:

  • Skruer, skiver og festemuttere
  • Nipler 3/8" (dimensjon etter eget ønske)

Med denne blokken får man med andre ord alt du trenger for å montere blokken, og ikke stort mer.

 

Finish

Det er vel egentlig unødvendig å kommentere finishen på denne blokken - den er tilnærmet perfekt, og ekstra plansliping vil neppe ha noe for seg. Blokken er i tillegg helt plan, noe som er meget viktig for optimal varmeoverføring.

Som man kan se fra bildene er det ikke bare kjernen som får kjøling med denne blokken, minnebrikkene på forsiden av skjermkortet vil også kunne nyte godt av litt lavere temperaturer.

Med hensyn til overklokking vil det være en fordel om også oversiden av kortet får litt ekstra kjøling, noe som enkelt kan løses med et par kjøleribber på minnebrikkene og en lydløs vifte.

Niplene skrus enkelt fast i enden av blokken, slik at brukeren får muligheten til å tilpasse disse til akkurat sitt system.

Det eneste negative vi kan se her, er det noe trange hullet vannet skal gå gjennom før det går inn i blokken. Blokken kunne med fordel vært levert med en mye større åpning inn til selve kammeret for å oppnå mindre mottrykk og høyere flow til resten av systemet.

Og hva gjør den blokken så spesiell i forhold til andre blokker på markedet? Innsiden selvsagt!

Innvendig er det en rekke kanaler som gjør at vannet får god kontakt med kobberet hele veien rundt. Rett over kjerne er det satt opp en rekke stolper for å skape ekstra turbulens, slik at vannet opptar meste mulig varme.

For de med drømmer om et Crossfire-system er det verdt å nevne at blokken kun opptar ett PCI(e)-spor, noe som gir rom for alle tileggskortene man skulle måtte ha :)

Alt i alt er finishen på denne blokken superb.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen