LGA775 og DDR-2 debuterer i Q2 2004

Intel Tejas (LGA775)
Intel Tejas (LGA775)

Andre kvartal av 2004 vil bringe med seg en rekke nyvinninger. For det første LGA775-formatet, også kjent som Socket T. Dette er det prosessorformatet som skal huse de kommende "Prescott" og "Tejas" prosessorene fra Intel. Vi har tidligere omtalt LGA775 mer i detaljer denne artikkelen.

De første LGA775-baserte prosessorene blir Pentium 4-prosessorer basert på "Prescott"-kjernen, produsert med 90 nanometer teknologi og utstyrt med SSE3-intruksjoner. Prosessorene vil i første omgang bli klokket fra 2,8 til 3,6 GHz, alle med 800 FSB. Trolig vil også en 533 FSB versjon på 2,8 GHz lanseres for "mainstream"-markedet, mens en "high-end" 3,8 GHz-utgave er ventet lansert i 3. kvartal. Prescott får som kjent 1 MB L2-cache.

Forøvrig kan vi nevne at etterfølgeren til Prescott, Tejas, ifølge de siste veikartene vil bli lansert i 4. kvartal 2004. Introduksjonsfrekvensen blir visstnok 4 GHz. L1-cachen skal økes noe fra Prescott, og FSB på 1066 "MHz" (266 MHz QDR). For oss synes det noe tidlig å introdusere Tejas allerede i 4. kvartal neste år, men tiden vil vise.

Et kjent ordtak lyder: "Uten mat og drikke, duger helten ikke". Overført til dataverdenen trenger en prosessor et brikkesett for å fungere. Det er her "Grantsdale" kommer inn i bildet, som er et brikkesett rettet mot Prescott, men som også trolig vil støtte Tejas. Gransdale introduserer DDR-2 minnestøtte og PCI Express, og baserer seg altså på LGA775 prosessorformatet. PCI Express tar som mange vet sikte på å erstatte både AGP- og PCI-standardene. Det er ventet at Grantsdale kommer i ulike versjoner rettet mot ulike markeder.

Det er liten tvil om at vi går et spennende år i møte, og enda har vi ikke nevnt AMD. AMD vil litt ut på nyåret lansere en 939-pinners utgave av Athlon 64 FX, produsert ved 90 nanometer. Denne prosessoren er ikke avhengig av dyre og lite tilgjengelig registrerte minnemoduler, men kjører helt standard DDR400-moduler. I tillegg vil denne prosessoren kun kreve hovedkort med 4-lags PCB, som vil senke prisene på hovedkort. Dagens Athlon 64 FX-51 krever på sin side hovedkort med 6-lags PCB. Den nye FX-modellen går under kodenavnet "San Diego", og er tidligere omtalt her.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen