TEST: LG P500 Optimus One
Test

LG P500 Optimus One

Teknologi og funksjoner:

Mobilnett: GSM 850/900/1800/1900 MHz, HSPA 900//2100 MHz
Super-3G (HSPA): Ja, HSDPA 7.2 Mbps
3G: Ja
Edge: Ja
Bluetooth: Ja, v.2,1 med A2DP
GPS:Ja, med assistert
Henting av e-post: POP3, IMAP4, Exchange
Oppgitt batteritid: 3G: 7,5 timer taletid, 23 døgn hviletid; GSM: 8 timer taletid, 29 døgn hviletid
SAR-verdi: 0,45 W/kg

Prosessor: 600 MHz
Lagringsplass: 170 MB
Minnekort: Micro-SD, 2 GB medfølger, støtter inntil 32 GB
Arbeidsminne: 419 MB
Lagring for operativsystem: Ukjent
E-postleser: POP3, IMAP4, SMTP, Google Mail
Nyttefunksjoner: Vekkerklokke, ThinkFree Office, kalkulator, kalender, nettleser, Android Market, Maps, App Advisor, Car Home, Layar, taleopptaker, oppdateringstjeneste, News and Weather,Facebook, Twitter, videoavspiller, YouTube, Google Talk
Synkronisering: LG PC-suite


Kort sagt:
dsad
 – 2 GB minnekort følger med
 – GPS og Wi-Fi
 – Bra batterilevetid
 – God på nettet og e-post
 – Det meste av funksjoner

dsad
 – Flash-støtte kunne vært bedre


LG P500 Optimus One stiller svært godt på teknologifronten. Den har bortimot de samme mulighetene man finner på modeller til dobbel pris. Telefonen har, tross sine avanserte funksjoner, et veldig enkelt brukergrensesnitt, slik at all den avanserte teknologien ikke kommer i veien for brukervennligheten.

Det er faktisk lite sette fingeren på når vi kommer til teknologifronten. Telefonen støtter alle de vanlige GSM-frekvensene, samt både vanlig og super-3G. Dette gir muligheten for rask og effektiv bruk av internett, slik at man ikke blir sittende å vente på at nettsidene skal lastes. I tillegg gjør mangfoldet av GSM-frekvenser at man skal ha stabil dekning og god samtalekvalitet.

Med en prosessor på 600 MHz og arbeidsminne på 419 MB RAM, går det unna når vi bruker Optimus One. Vi opplever lite til ingen hakking, og selve brukeropplevelsen kan måle seg med langt dyrere telefoner.

Rask og god nettleser

Nettleseren som følger med er rask og effektiv. Siden skjermen er såpass stor er det enkelt å navigere seg rundt på nettet. Det hjelper også godt på brukeropplevelsen at flertrykkstøtten er på plass slik at man kan zoome inn og ut ved bruk av to fingre på skjermen.

Når man laster en nettside telefonen vil den endre sidestørrelsen etter hva som er mest optimalt for god oversikt. Dette gjør at man kan enkelt se alle relevante elementer på siden, for så å zoome inn på det man er mer interessert i. Nettleseren panorerer også sidene svært godt, og zoomingen skjer uten noen nevneverdig forsinkelse.

Telefonen har som nevnt tidligere Android 2.2. Dette har gjort muligheten for Flash-støtte tilgjenglig, men det er fortsatt ikke fullverdig Flash-støtte på telefonen. Det vil si at det laster det aller meste av Flash-elementer, men på enkelte sider, som gjerne ikke er tilpasset mobilbruk, opplever vi at noen Flash-elementer ikke kan vises.

Trådløs i alle retninger

Optimus One stiller med det meste av trådløs teknologi vi finner på mobiltelefoner. Den har da selvsagt Wi-Fi for tilkobling til trådløse nettverk. Dette gjør at man kan bruke internett gratis ved å for eksempel være koblet opp til en trådløs ruter. Dette kan lønne seg i stor grad med mindre man har et abonnement med inkludert datatrafikk. Prisen per megbyte er generelt veldig høy, og telefonregningen kan fort bli svært stor.

A-GPS er også på plass i telefonen. Det vil si at man enkelt kan navigere seg dit man ønsker med gode veibeskrivelser. I tillegg gjør dette at telefonen kan bruke mobilnettet til å raskere fastslå hvor man befinner seg. Programmet Google Maps god gir oversikt over navigering både ved bilbruk og til fots. Google Navigation kan også brukes da det også følger med telefonen. Dette er stemmenavigasjonsprogrammet til Google Maps.

Det ligger også et eget snarveisprogram for bilnavigering i telefonen. Dette heter Car Home, og er som mange sikkert skjønner tilpasset ren bilbruk.

Det skal også nevnes at Google Navigation ikke fungerer i Norge ennå. Det vil si man heller må ty til andre programmer dersom man vil ha stemmestyrt turn-by-turn-navigasjon. Det er en del andre navigasjonsprogrammer å velge i på Androids nettbutikk Android Market. Her finner man både gratis- og betalingsapplikasjoner tilgjenglig for nedlasting.

Android 2.2 gir også muligheten til å bruke telefonen som en trådløst ruter, hvor opp til fem personer kan koble seg på et trådløst nettverk hvor Optimus One er basestasjonen. Det vil si at hvis man for eksempel har et abonnement med ubegrenset datatrafikk på Optimus One, kan fem andre personer koble seg til telefonen for å bruke nettet gratis. Dette kan gjøres med for eksempel datamaskiner, og andre mobiltelefoner.

E-post til alle

E-poststøtten på telefonen er også veldig god. Den støtter det som er av viktige kontoer, og synkroniseringsmuligheter. Det er en smal sak å koble telefonen opp mot Gmail, Hotmail, Yahoo og Exchange. Det er også noe vi setter stor pris på i Android 2.2. Den støtter skikkelig synkronisering med Exchange, og da tenker vi også på kalenderen.

Telefonen har alt man trenger av e-postmuligheter, og visningene av nye e-post går raskt og smertefritt. Den har også full støtte for HTML-formatert e-post, og støtter visning av dokumenter i både PDF og (Microsoft) Office. Telefonen støtter også redigeringen av Office-dokumenter, noe som er en hending tilleggsfunksjon. Man kan i tillegg legge inn signatur på de ulike e-postkontoene.

Man kan også lagre vedleggene i e-postene ved bruk av programmet ThinkFree Office. Her kan man velge om man vil lagre dokumenter på minnekortet, eller opprette en konto på deres nettside og lagre dokumentene der. Ved å opprette en konto vil man få tilgang til 1 GB med lagringsplass for dokumenter, noe er en hending tilleggstjeneste. ThinkFree Office er også en god filutforsker når man skal gå inn på minnekortet, og bruke filer derfra.

God samtalelyd og enkel SMS

Lyden under samtaler er det lite å utsette på. Lyden er klar og volumsmessig blir det mer enn høyt nok. Det skal godt gjøres å ikke få med seg det som blir sagt, dog hvis man er veldig svakhørt kan det muligens by på problemer. Det er ingen støykansellering her, slik man får på noen av de virkelige toppmodellene, men med prisen tatt i betraktning er det kanskje ikke så rart heller.

Tekstmeldingene går unna i en fei, tross mangelen på æ-, ø-, å-taster. Dette gjelder både i liggende og stående modus. Man kan, som nevnt tidligere, bruke både QWERTY-tastatur og alfanumerisk tastatur i stående modus.

Høytaleren i telefonen er det heller lite å utsette på. Den har et volum som kan få selv den verste syvsoveren til å ramle ut av senga om morgenen når alarmen ringer. Under samtaler er også kvaliteten god, og alt i alt fungerer høytaleren i telefonen akkurat som den burde gjøre.

Ringemenyen på Optimus One også god og lett i bruk. Telefonen er som sagt rask og har god respons, og når vi for eksempel prøver å taste inn et kontonummer ved sjekking av saldo, fungerer dette eksemplarisk. Man kan også trykke på en tast som heter lydløs under samtale, som gjør at man demper mikrofonen slik at den du snakker med ikke kan hva som blir sagt i din ende av telefonen.

Telefonen har også en nærhetssensor som gjør at skjermen slår seg av under samtaler slik at man ikke skal komme borti noe på skjermen. Denne er veldig rask, og det er mer eller mindre ingen ventetid når man tar telefonen fra øret for å bruke noen av funksjonene i ringemenyen.

Funksjonen Smartdial er også på plass her, noe som fungerer greit. Det er dog litt klønete at telefonen ikke skjønner når vi skal ha fram æ, ø eller å. Utover dette fungerer denne funksjonen bra, som kan være praktisk når man skal ringe uten å måtte gå inn på kontaktlisten. Det vil si at man kan taste de tallene som matcher bokstavene til den personen man ønsker å ringe, for så å få opp forslag til alle personene som matcher disse tallene fra det alfanumeriske tastaturet.

Topp batterilevetid

Telefonen har ikke noe frontkamera for videosamtaler, noe som vi erfaringsmessig ikke har så mye å utsette på heller, da disse kameraene generelt sett er heller labre. Telefonen er også utstyrt med et akselerometer, som gjør at telefonen vet hvilken vei den blir holdt, og vil snu skjermen der etter.

Stråleverdien i telefonen er også et pluss. Den er bare på 0,45 W/kg, noe som er veldig lavt i forhold til mange andre modeller. For eksempel har Sony Ericssons X10 mini en stråleverdi på hele 1,17 W/kg noe som er ganske mye med tanke på at strålegrensen går på 2 W/kg. MicroUSB er selvsagt også på plass i telefonen. Denne brukes til både lading av telefon og overføring av filer.

Strømforbruket på Optimus One er også noe vi gjerne vil sette en pluss ved. Android-telefoner med massevis av funksjoner har ofte en tendens til å bruke ekstremt mye batteri. Denne telefonen gjør det derimot ikke. Med veldig god hvile- og taletid er det ikke mye vi har måtte lade telefonen i testperioden.

Vi har prøvd å teste den litt hardt i form av spill, surfing og film- og musikkavspilling, og vi kan ikke gjøre annet enn å fastslå at batterilevetiden nok er noe av det bedre man få på Android-telefoner i dag. Dette kan også ha noe med at den kjører på siste versjon av operativsystemet som skal bruke lite strøm i forhold til tidligere versjoner.

Sosiale medier sa du?

Ja de er det mer enn nok av også her. Telefonen kommer med både Twitter- og Facebook-applikasjoner installert, og det er raskt og enkelt å oppdatere status og kvitre litt om hva som skjer i verden. Man kan også synkronisere Facebook-kontoen med telefonen slik at man får kontinuerlige oppdateringer av bilder og siste nytt om hva vennene dine holder på det. Bildene fra Facebook kan også legges inn i adresseboken, slik at man får et ansikt på allekontaktene.

Youtube-appliksjonen er også på plass, og fungerer veldig greit. Skjermen er stor nok til at det er helt smertefritt å se film på den, noe som kan være et fint tidsfordriv for mange. Fargene og oppløsningen gjør også at filmkvaliteten ikke blir så aller verst. Det er ikke noe HD-film det er snakk om, men det fungerer greit.

Adresseboken er også lett og god i bruk. Man kan for eksempel legge inn hurtigvalg for de kontaktene man bruker mest. Man kan også lett bruke flervalgstasten for å kunne markere flere kontakter, og ellers er det meste man forventer å finne i en adressebok på plass.

Kalenderen er også lett og bruke, og et særlig pluss er jo at man kan synkronisere den med Exchange. Utover dette er den veldig lik andre kalendere vi har sett i Android-telefoner den siste tiden, og det er enkelt og oversiktlig å legge inn avtaler og gjøremål.

LG P500 Optimus One

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen