LG Optimus 7 i godt selskap. Optimus 7 i midten (den med Windows-tasten..)
Test
LG Optimus 7 i godt selskap. Optimus 7 i midten (den med Windows-tasten..)

LG Optimus 7

Konklusjon

dsad
+ Særegent, enkelt og delikat brukergrensesnitt
+ God respons i skjerm
+ Topp e-post og dokumentbehandling
+ Byggekvalitet
+ Integrasjon med sosiale nettverk
+ Stabilt allerede i første versjon

dsad
- Samtalekvalitet
- Tvinges til å installere Zune
- Dårlig respons i et par fysiske knapper
- Ikke i norsk versjon foreløpig
- Mangler litt funksjonalitet og innstillingsmuligheter

Etter langs tids venting har Microsoft endelig fått Windows Phone 7 ut i butikkene. Den første telefonen med Windows Phone 7 vi har fått fingerene i er LG Optimus 7.

Microsoft skjønte heldigvis at de var på ville veier med sitt forrige operativsystem for mobiltelefoner, og sa rett ut at de har tenkt helt nytt når de utviklet Windows Phone 7.

Fiffige løsninger

Med blanke ark som utgangspunkt finner du noen fiffige løsninger på Optimus 7. Menysystemet er drastisk forenklet fra tidligere versjoner, og Windows Phone 7 skiller seg utvilsomt fra konkurrentene. Hvem som går av med seieren er alt for tidlig å si, men endelig har Microsoft kommet med et operativsystem som fungerer godt med kapasitive skjermer.

Det hele er svært delikat og enkelt å betjene med fingrene. Liker du ikke menyene slik de er så er det synd for deg. Utseendet er nemlig nokså låst av Microsoft, og tilpasninger begrenser seg stort sett til å endre farger i menyene.

Optimus 7 har en stor skjerm som er behagelig å betjene. Det samme kan dessverre ikke sies for tilbake- og søkeknappen som befinner seg under skjermen.

Firkantet

Vel inne i menyene forholder du deg i stor grad til firkanter, nærmere bestemt "tiles", eller fliser på godt norsk, som representerer programmene. Disse rutene viser aktuell informasjon fra programmet de tilhører. Sosiale nettverk som Facebook er tett integrert i menyene, og gjør at du enklere kan følge med på hva folk driver med samtidig som brukergrensesnittet blir spritet opp ved at profilbildene på Facebook blir knyttet opp mot kontaktene dine.

Stabil fra dag én

LG Optimus 7 har oppført seg eksemplarisk i testperioden. Man kunne nesten forvente at et helt nytt operativsystem var litt ustabilt i de første versjonene, men her er det ikke mye barnesykdommer å spore. Noe av årsaken er kanskje at Microsoft bevisst har unngått å legge inn alt for mye funksjonalitet i første runde.

Klipp og lim, filoverføring via Bluetooth, videosamtale, støtte for Flash og Divx og masselagringsmodus finnes foreløpig ikke. Noe av dette vil sannsynligvis komme i senere versjoner slik vi har sett hos konkurrentene, mens andre ting kanskje ikke vil dukke opp i det hele tatt. I tillegg vil avanserte brukere nok synes at innstillingsmulighetene i menyene til tider er i knappeste laget.

Byggekvaliteten står i stil med stabiliteten ellers, og her er det ikke noe knirk å spore.

Dessverre var ikke samtalekvaliteten like god, og vi la merke til noe bakgrunnsstøy når vi ringte med Optimus 7.

En klam hånd fra Seattle

Microsoft har lagt strenge føringer på hvordan menyene skal se ut, hvilke knapper som skal finnes og hvilken funksjonalitet en Windows Phone 7 skal ha. Optimus 7 har dermed som alle andre Windows Phone 7-telefoner masse minne, høyoppløst skjerm, skikkelig grafikkstøtte og plenty med sensorer.

Dessverre har Microsoft også lagt føringer på hvordan du skal bruke telefonen. Hvis du skal overføre musikk eller bilder til eller fra telefonen, er du nødt til å installere programmet Zune på PC-en. Hvis du ikke ønsker dette, så er faktisk ikke Optimus 7 eller andre Windows Phone 7-telefoner noe bra alternativ. Et lignende overformyndering er riktignok Iphone-eier godt kjent med, så dette blir neppe noen stor salgsbrems for Windows-telefoner.

Microsoft er ikke markedsledende på søk, og det merkes også i Optimus 7. Noen steder fungerer søk glimrende mens du skriver, mens andre ganger lurer du på hva i all verden man har tenkt.

Det samme gjelder kartfunksjonen som ikke gjør annet enn å vise et kart og hvor du befinner deg på kartet.

Kontorfunksjonaliteten er derimot på topp. Optimus 7 takler e-post på en glimrende måte, og Office Mobile 2010 gjør det til en lek å behandle vanlige dokumentformater.

Ikke for Norge

Windows Phone 7 finnes foreløpig ikke i norsk versjon. Optimus 7 er i likhet med andre Windows Phone 7-telefoner du får kjøpt nå i engelsk versjon. Det vil si at du må trykke ekstra for å få frem æ, ø og å, og du får heller ikke kjøpt programmer fra Marketplace. At Microsoft ikke engang har åpnet for nedlasting av gratisprogrammer og spill fra Marketplace er et hån mot de som kjøper telefonen i Norge og et stort minus ved denne som ved andre Windows Phone 7-telefoner. Vi antar de fleste med en Optimus 7 vil prøve oppskriftene som ligger på nett som forklarer hvordan du omgår disse begrensningene. Når Windows Phone 7 offisielt blir lansert i Norge er uklart, men forhåpentligvis er ikke vinteren slutt før vi ser en Windows Phone 7 med norsk språk.

Konklusjon

Det er ikke hver dag vi ser et helt nytt menysystem som i tillegg ikke er en ren blåkopi av konkurrentene. Microsoft har gjort leksen sin, og LG Optimus 7 er en spennende telefon som alle kan bruke. Helt fullklaff på første forsøk er det imidlertid ikke, og Optimus 7 har i likhet med andre Windows Phone 7-telefoner sine mangler.

De fleste manglene i Optimus 7 er Microsoft sitt ansvar, og gjelder for alle Windows Phone 7-telefoner. Disse manglene, samt at Windows Phone 7 enda ikke er lansert i norsk versjon, gjør at Optimus 7 ikke får noe anbefalt-stempel selv om det er en solid telefon med spenstige nyheter.

Kan du leve med engelsk språk og får skaffet deg tilgang til Marketplace er Optimus 7 allikevel en telefon som er moden nok til at du kan kjøpe den allerede i dag.

Windows Phone 7 kom sent, men godt. Tiden vil vise om det var for sent, eller om Iphone og Android har fått et forsprang det blir for vanskelig å ta igjen.


LG Optimus 7

LG Optimus 7

LG Optimus 7 med abonnement

LG Optimus 7

LG Optimus 7 med abonnement

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen