TEST: LG Optimus 3D

Test LG Optimus 3D

3D-mobilen er her, men duger den?

Lar deg filme, spille og se video i 3D - uten briller.

Design, skjerm og menyer

Form: Trykkfølsom uten taster
Størrelse:128 x 67 x 13 mm
Vekt: 170 gram
Skjerm: LCD, 4,3 tommer, 480 x 800 piksler, 3D, kapasitiv trykkskjerm, 16 mill farger
Snarveistaster: Volum, 3D, av/på/lås (Berøringsfelt: hjem, meny, tilbake, søk)
Inn-/utganger: Micro-USB, minijack, HDMI
Kortplass: Micro-SD (Inntil 32 GB)
Eksternt antenne-uttak: Nei
Menysystem: Android 2.2.2 (2.3 kommer snart)

Pris: Fra 4400 kroner

Kort sagt:
dsad
 – Ligger godt i hånden
 – God skjerm
 – Imponerende 3D-skjerm
 – Rask

dsad
 – Stor og tung
 – Vanskelig å se 3D i sollys

Det er ikke så veldig lenge siden de første 3D-kameraene for mobiltelefoner ble lansert. Nå i overkant av et år senere har den første telefonen med 3D-kamera og 3D-skjerm nådd norske breddegrader.

I første omgang dreier det seg om LGs toppmodell, Optimus 3D. Den har vært ventet til markedet siden den ble lansert i forbindelse med Mobile World Congress som ble avholdt i Barcelona i februar.

Les også: Bli med på mobilmesse!

Alle deler av spesifikasjonsarket antyder at det her er en svært potent toppmodell vi har med å gjøre.

Som for toppmodeller flest er Optimus 3D dominert av en stor skjerm i front, som måler hele 4,3 tommer. Under skjermen har den de vanlige fire berøringsfeltene vi kjenner fra Android-mobiler; alternativer, hjem, tilbake og søk.

Langs høyre side finner vi volumtastene, og en tast utenom det vanlige. I stedet for den vanlige kameratasten som fins på mange telefoner i dag, har nemlig Optimus 3D en egen 3D-tast, som vi skal trykke på litt senere i testen.

Øverst på telefonen fins av/på-knappen, som også tar telefonen inn og ut av hvilemodus. En minijack-tilkobling avbryter ellers freden på Optimus 3Ds høydedrag.

På telefonens venstre side er de digitale tilkoblingene plassert - to i tallet. Den velkjente Micro-USB-kontakten og en litt mer nymotens Micro HDMI-kontakt, som lar deg koble mobilen til TV og annet utstyr, skjuler seg under hvert sitt deksel.

Ikke en helt vanlig telefon

Det er først når du snur Optimus 3D rundt du ser at dette ikke er en helt vanlig mobiltelefon. Her har den nemlig to kameralinser med et LED-lys mellom. En høyttaler synes også under bakdekselet.

Når det kommer til byggematerialer avbrytes plasten kun av sporadiske metalldetaljer, og den store skjermen som er dekket av relativt slitesterkt glass.

To kameralinser på baksiden avslører at dette er en telefon utenom det vanlige.
To kameralinser på baksiden avslører at dette er en telefon utenom det vanlige.
Det er kliss umulig å få bra bilder av 3D-skjermen, men slik ser det altså ut når vi prøver.
Det er kliss umulig å få bra bilder av 3D-skjermen, men slik ser det altså ut når vi prøver.
Her ligger Optimus 3D ved siden av Samsung Galaxy S II. 3D-mobilen er både tykkere og tyngre.
Her ligger Optimus 3D ved siden av Samsung Galaxy S II. 3D-mobilen er både tykkere og tyngre.

Vi klarte å sette en forholdsvis tydelig ripe i skjermen under testperioden bare ved å ha telefonen i lomme med mye annet krimskrams. Skjermen er altså ikke usårbar, men resten av skjermen er helt upåvirket etter testperioden.

Til tross for at telefonen for det meste er bygget i plast virker den å være relativt solid. Bakdekselet sitter godt på og føles ikke slarkete. Det er heller ingen andre deler på telefonen som føles tvilsomme når det kommer til byggekvalitet.

Optimus 3D ligger godt i hånda, dels fordi plastdekselet bak kjennes litt mykt og gir god friksjon mot hånden, og dels fordi vekten er forholdsvis høy .

I dag veier toppmodellene typisk et sted mellom 100 og 150 gram. Optimus 3D veier hele 170 gram, og er dermed en relativt tung telefon. Dette er en vekt vi vanligvis forbinder med telefoner som har fulltastatur.

Ingen av dagens toppmodeller er spesielt godt egnet for små lommer, men vi synes likevel at Optimus 3D gjerne kunne veid litt mindre, og sammenliknet med Galaxy S II fra Samsung, eller LGs egen Optimus Black, er ikke Optimus 3D spesielt tynn. Når det er sagt er telefonen på ingen måte katastrofalt stor sammenliknet med konkurrentene, og høy vekt har snarere vært regelen enn unntaket for mange av toppmodellene det siste året.

En 3D-skjerm!

Skjermen til Optimus 3D ser ved første øyekast ganske ordinær ut. Den har helt ålreit fargegjengivelse, den er lyssterk og innsynsvinkelen er god. Den er selvsagt ikke fullt så heftig som Samsungs Super AMOLED Plus-skjerm som er å finne i Galaxy S II, men den er på linje med det vi finner i de fleste av dagens toppmodeller.

Det er selvsagt betryggende at Optimus 3D gjør en god jobb så lenge du er i vanlig todimensjonal modus. Dette er nok måten Optimus 3D vil bli brukt mesteparten av tiden, likevel er det 3D-funksjonen som først og fremst skiller Optimus 3D fra mengden.

For å aktivere 3D må du enten vise innhold som er kodet i 3D, eller du kan trykke på 3D-knappen langs siden av telefonen i enkelte sammenhenger.

Skjermen veksler umiddelbart mellom 2D- og 3D-modus, men det er ikke sikkert at øynene dine gjør det samme. I redaksjonen har vi litt forskjellige reaksjoner på skjermen, og undertegnede bruker noen sekunder på å oppfatte 3D-effekten skikkelig. Før 3D-effekten blir skikkelig synlig ser skjermen egentlig mest stripete ut.

Andre i redaksjonen igjen ser effekten umiddelbart. Vi regner med at dette varierer fra person til person, og det kan derfor være lurt å ta tur til nærmeste mobilhylle for å se hvordan effekten fungerer for deg.

Når effekten er synlig er skjermen imidlertid fortsatt litt stripete. Noen detaljer virker også å forsvinne. Den brillefrie 3D-funksjonen i Optimus 3D fungerer nemlig slik at hvert øye ser annenhver pikselrad.

Ved at nesten det samme bildet må vises to ganger, en gang for hvert øye, blir på sett og vis oppløsningen i skjermen halvert.

En annen ulempe er at 3D-modusen fungerer svært dårlig i sterkt sollys. Lysstyrken i skjermen går nemlig voldsomt ned så fort du aktiverer 3D. Veksler du tilbake til 2D fungerer skjermen brillefint på høylys dag.

Du kan lese alt om brillefri 3D i denne guiden

Til tross for at 3D-innhold til en viss grad ser lavoppløst ut, er effekten voldsom, spesielt på enkelte typer innhold. Demonstrasjonsvideoene som følger med viser skjermen fra sin beste side. Det er spesielt sekvensene med et eller to svært nære objekter, før landskap eller fjell langt i bakgrunnen, som gir den heftigste effekten.

Alt i alt blir vi svært imponerte av 3D-effekten den 4,3 tommer store skjermen gir, selv om det teknologien foreløpig bærer preg av at dette er første generasjon.

Bedre oppløsning, og en eliminering av den "stripete" effekten er det vi ønsker oss, men 3D gir ofte en klar gevinst for opplevelsen, og som 2D-skjerm fungerer den utmerket.

Slik ser 3D-menyen ut - på telefonens skjerm vises bildet til høyre og bildet til venstre samtidig for å skape 3D-effekten.
Slik ser 3D-menyen ut - på telefonens skjerm vises bildet til høyre og bildet til venstre samtidig for å skape 3D-effekten.

Gode menyer, men gammel Android

Som vanlig har LG lagt sitt eget skall oppå Android. Her er det imidlertid versjon 2.2 som gjelder, altså ikke Android 2.3 Gingerbread som er siste versjon.

Android 2.3 har flere visuelle endringer i forhold til versjon 2.2, men for Optimus 3D spiller dette liten rolle. LGs tilpasninger er uansett så omfattende at det er lite igjen av Googles originalgrafikk.

Til tross for store endringer er menyene likevel enkle i bruk, og har du brukt Android før finner du deg nok kjapt til rette.

LGs tilpasninger består stort sett av fargerike ikoner, fargerike bakgrunner og en egen låseskjerm. Du finner også LGs designendringer når du skal redigere hjemmeskjermene.

Designmessig har dette ikke så rent lite til felles med Samsungs Touch Wiz-menyer. Her er det farger som gjelder, i motsetning til ren Android, og til en viss grad HTCs Sense, noe mer avmålte fargebruk.

Unyttig 3D-meny

En egen 3D-meny har LG også lagt ved. Denne lar deg velge mellom 3D-innholdet på telefonen, og ikonene er spredt ut over et tredimensjonalt hjul. Snurrer du rundt på hjulet før du lar det stoppe opp litt, animeres ikonene også i 3D.

Vi synes 3D-menyen er relativt lite nyttig. Det tar litt tid å starte opp menyen, og det går mye raskere å komme rett til materialet fra direkte fra applikasjonsmenyen.

Som en introduksjon til telefonens funksjoner og innhold kan imidlertid 3D-menyen ha sin funksjon, ettersom den fort gir deg oversikt over hvilket innhold som kan benytte skjermens funksjoner.

Vi registrerer at flere tester påpeker at Optimus 3D har problemer med batteritiden. Vårt testeksemplar har fungert relativt godt på denne fronten, og med lite bruk har vi klart å presse rundt tre dager ut av en lading. Ved normalt bruk får vi i overkant av et døgn ut av en lading - helt ordinær ytelse i Android-verdenen, altså.

Dette er imidlertid et punkt der nyere Android-versjon kunne hjulpet, ettersom versjon 2.3 Gingerbread skal ha bedre egenskaper når det kommer til strømforbruk.

Android 2.3 skal også gi bedre ytelse fra maskinvaren, og en oppdatering er heldigvis forventet i løpet av kort tid, selv om ingenting foreløpig er datofestet fra LG.

Les alt om endringene fra Android 2.2 til Android 2.3

Inni esken

LG Optimus 3D er forholdsvis ordinært utstyrt, men vi setter pris på at produsenten har valgt å inkludere kabel fra Micro HDMI til vanlig HDMI. Denne kabeltypen er nemlig foreløpig litt vanskelig å få fatt på i butikken.

  • LG Optimus 3D
  • Batteri (1500 mAh)
  • Lader (uten kabel)
  • Micro-USB-kabel
  • Håndfrisett
  • Kabel for Micro HDMI til vanlig HDMI

LG Optimus 3D med abonnement

LG Optimus 3D

LG Optimus 3D med abonnement

LG Optimus 3D

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen