LG KS10

Design og byggekvalitetStørrelse: 10,4 x 5,2 x 1,9 cm
Vekt: 118 gram
Form: Slider
Skjerm: 2,4 tommer
Snarveistaster: Kamera, volum
Kamera: Ja
Uttak: LG proprietær
Pris: ca. 3000 kroner (klasse E)

Slik vurderer vi
Foto: Marius Valle
Foto: Marius Valle

Designen på LG-telefonene vi har sett her til lands har ofte vært himmel eller helvete. Vi har stilige designtelefoner som Shine og Prada, men også en drøss med klumpete telefoner som raskt har gått i glemmeboken.

Smarttelefonen KS10 plasserer seg midt imellom, og har et design som ikke vekker oppsikt verken i den ene eller andre retningen. Designen må kunne kalles strømlinjeformet, telefonen preges av glatte, sammenhengende flater uten utspring eller åpninger.

Telefonen er helt sort, med kun en liten sølvfarget stripe som bryter opp det mørke. Når du holder telefonen i hånden gir KS10 allikevel ikke noe eksklusivt inntrykk. Dette skyldes i hovedsak at telefonen er bygget i plastikk, og dertil billig sådan.

Byggekvaliteten er det ingenting å si på, telefonen virker solid og fri for irritirende knirkelyder. Dette gjelder også skyvemekanismen, som er enkel å betjene med én hånd, selv om den ikke gir samme godfølelsen som på dyrere skyvetelefoner.

Størrelsen kan i praksis sammenlignes med Nokia N95, bare med rundere hjørner og glattere flater. KS10 er altså ingen liten telefon, men den er ikke større enn at den greit går ned i bukselommen. Sammenlignet med andre smarttelefoner er størrelsen heller ingenting å klage på.

Taster du kan leve med

Store og brukervennlige taster er noe svært mange etterspør når de skal kjøpe ny telefon, og LG har tradisjon for å ikke skuffe på dette feltet. KS10 er intet unntak, tastesettet er av den tydelige sorten. I tillegg til at skriften på tastene er svært lettlest, er også selve tastene forholdsvis store. KS10 passer dermed godt også til deg som har tomler i størrelse XL.

Responsen i tastene er ikke full like god, noe som merkes hvis du er kjapp på labben når du skriver tekstmeldinger. Det er ikke alltid telefonen får med seg alle tastetrykk når det tastes som verst. Resultatet er at du enten må trykke litt hardere enn det du gjerne er vant til, eller sette ned tempoet et lite hakk når du skriver meldinger.

Kontakten for lading og tilkobling av håndsfri sitter beskyttet bak et deksel på siden av telefonen. Dette er ikke vår favorittplassering, hvis du skal høre musikk og har telefonen i lommen med øretelefoner tilkoblet blir det ganske klumpete.

Hakket nedenfor sitter volumknappen, og heller ikke denne er ideelt plassert. Plasseringen langt nede kombinert med at den omtrent går i flukt med resten av telefonen gjør at det blir vrient å justere volumet uten å ta telefonen vekk fra øret. En annen ting som tyder på dårlig planlegging er at når du har koblet til en kablet håndfri så kommer ledningen i veien for volumknappen, slik at du er enklest bruke piltastene for å justere volumet.

God skjerm, men ingen revolusjon

Asiatiske produsenter som LG og Samsung har tradisjonelt vært flinke til å gi oss gode skjermer, spesielt på sine mer påkostede modeller. KS10 innfrir forventningene i så måte. Både størrelsen på skjermen og oppløsningen er i klasse med mange andre smarttelefoner, så skjermen til KS10 skiller seg ikke ut på noen måte. Selv om den ikke er noen revolusjon, så fungerer skjermen godt til å se på både bilder og video. Likeledes er det også smertefritt å skrive beskjeder og bruke kalenderen når skjermen blir såpass stor som dette.

Skjerm og menyerSkjerm: TFT, 262 000 farger
Oppløsning: 240 x 320 punkter
Operativsystem:Symbian OS 9.2
Meny: S60 3rd Edition, Feature Pack 1
Tekst: T9, multitap
Firmware: V10a

Slik vurderer vi
Google har fått en sentral plass i hovedmenyen.
Google har fått en sentral plass i hovedmenyen.
Dette er svært likt det du finner på Nokia Series 60-telefoner.
Dette er svært likt det du finner på Nokia S60-telefoner.

Vi opplevde forøvrig skjermen som lettlest under de fleste forhold. Også de gangene i testperioden hvor høststormene tok en pause og solen tittet frem gikk det fint å lese på skjermen.

Skjermen viser...Nokia?

S60 (Eller Series 60 som det tidligere ble kalt) er et menysystem de fleste kjenner fra Nokias smarttelefoner, og er i manges øyne det mest brukervennlige menysystemet for smarttelefoner i dag. Menyene er utviklet av Nokia, men lisensieres ut til andre produsenter. KS10 er den første telefonen fra LG med dette grensesnittet, og vi var derfor spente når vi trykket på KS10 første gang. Spenningen ble utløst av et aldri så lite deja vu når vi begynte å ble i menyene.

Oppsettet er nemlig nærmest identisk med det du finner på Nokias S60-telefoner. Forskjellen består i at ikonene og fargene er litt anderledes enn på Nokias varianter. Noen av snarveiene har også forskjellige navn, og er plassert på andre steder. En annen forskjell er selvsagt at det er forskjellig hva slags ekstraprogrammer som produsentene velger å legge inn på telefonene.

Noen vil nok finne det litt skuffende at LG ikke har lagt mer sjel inn i S60-implementasjonen og gitt grensesnittet mer særpreg.

Kanskje er det allikevel til det beste. Brukervennlige menyer har aldri vært en av LG sine sterke sider. I våre øyne er dette den mest brukervennlige telefonen LG har levert til nå, og det på tross av at S60 er et avansert menysystem. Det er derfor kanskje like greit at LG har holdt fingrene unna og latt menyene være som de er. Til og med symbolet på den dedikerte menyknappen er identisk med Nokia sine telefoner.

Kjappe menyer

Noe man ofte irriterer seg over på smarttelefoner er at de er trege i responsen. Avanserte telefoner har en tendens til å henge litt etter når du blar i menyene. KS10 er ikke plaget med slik treghet, tvert imot er den blant de raskeste S60-telefonene vi har vært borti. Vi lot også flere erfarne S60-brukere trykke på telefonen, og alle var enige om at telefonen var kjapp i responsen.

Skal vi sette fingeren på noe må det være at det tar et sekund eller to å veksle mellom bilder i bildealbumet. Bildealbumet er forøvrig noe som skiller seg fra enklelte andre S60-telefoner. Bildene vises enten som miniatyrbilder i en tradisjonell liste, eller ett og ett. Du har med andre ord ikke den mer effektfulle og roterende bildefremvisningen du finner på for eksempel Nokia N95.

Hvis du på grunn av menyene har vært usikker på om LG har vært noe for deg, kan du nå legge den bekymringen på hylla. Med det du like gjerne kan kalle Nokia-menyer vil du kjenne deg igjen umiddelbart. Hadde det ikke vært for at det stod LG på telefonen kunne du like gjerne tatt dette for å være en S60-telefon fra Nokia.

LG KS10 med abonnement

LG KS10

LG KS10 med abonnement

LG KS10

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen