KF750 Secret er ikke vond å se på. Foto: Marius S. Eltervåg (Alle foto)
Test
KF750 Secret er ikke vond å se på. Foto: Marius S. Eltervåg (Alle foto)

LG KF750 Secret

Telefoner som LG KG800 Chocolate og KE850 Prada kunne ta pusten fra alle og enhver da de ble lansert, og de skaffet LG et rykte som en habil produsent av designtelefoner. Med KF750 Secret gjør produsenten et nytt forsøk på å sjarmere mobilbrukerne.

Design og brukervennlighet

Form: Skyveformat
Størrelse:
10,3 x 5,1 x 1,2 cm
Vekt: 116 gram
Snarveistaster: Volum, Kamera MER
Uttak: LG
Minnekortplass: MicroSD
Eksternt antenne-uttak: Nei
Plattform: LG
Menyer: Rutenett/lister
Skjerm: 2,4 tommer, 240 x 320 punkter, 242k farger
Oppgitt taletid: 3,5 timer (3G)
Pris: ca 3000 kroner

Kort sagt:
dsad
 – God byggekvalitet
 – Lekkert utseende
 – Lett å bruke

dsad
 – Litt vel følsomt berøringspanel
 – Får lett fingermerker
Disse funksjonene styres direkte fra skjermen.
Disse funksjonene styres direkte fra skjermen.
Tastene er gode å bruke.
Tastene er gode å bruke.
Aldri feil med litt karbonfiber.
Aldri feil med litt karbonfiber.

Lekkert!

Selv om utseende er en høyst individuel vurderingsfaktor, skal du være bra kresen for å kalle Secret for noe annet enn pen.

Fremsiden av telefonen er speilblank og laget i glass, med skjulte, berøringsfølsomme navigasjonstaster nedenfor skjermen.

Når du berører tastene med fingrene, lyser de opp i blått, og du får i tillegg respons i form av en svak vibrasjon. Tastene er svært følsomme – Til tider for følsomme. Vi opplevde nemlig flere ganger å bla både opp, ned, til høyre og venstre bare ved å bevege fingeren kjapt over overflaten.

Dette er imidlertid en tilvenningssak, og etterhvert lærer du deg å løfte fingrene når du skal bytte mellom tastene.

Delvis berøringsfølsom skjerm

Skjermen i Secret er også berøringsfølsom, men kun i deler av menyene. Du finner en snarveistast på siden av telefonen, som åpner en meny der du kan velge mellom musikkspiller, bildefremvisning, FM-radio, spill og dokumenter. Dette er de eneste funksjonene som kan brukes ved å trykke direkte på skjermen.

Secret er en skyvemodell, og du skyver opp skjermen for å avdekke nummertastaturet. Det er lite slark å spore i skyvemekanismen, som også virker solid nok til å holde på spensten over tid.

Nummertastene er forøvrig responsive og gode å bruke, så å skrive meldinger er ikke noe problem.

Fingermerker

En at av problemene som dukker opp når du kombinerer en blank fremside med skyvemekanisme, er at skjermen fort får fingermerker, ettersom du bruker tommelen for å åpne telefonen.

Batteridekselet er laget i karbonfiber, noe som tar seg godt ut sammen med resten av telefonens bakside, som er i immitert skinn.

MicroSD-sporet befinner seg under dekselet.
MicroSD-sporet befinner seg under dekselet.

På siden av telefonen finner du snarveistaster til hurtigmeny, berøringsfunksjoner, volum og kamera. I tillegg finner du tilkobling for lader, dataoverføring og hodesett. Dette betyr at du ikke kan lade telefonen mens du for eksempel hører på musikk, med mindre du bruker et trådløst hodesett.

Inngangen for Micro-SD-minnekort er for øvrig plassert under batteridekselet, men du trenger ikke ta ut batteriet for å skifte ut kortet.

Menysystemet er lett å bruke.
Menysystemet er lett å bruke.

Rent designmessig har vi lite å utsette på denne telefonen. Den er pen å se på, den er solid, og den har gode taster. Det som muligens kan bli et problem for noen, er at berøringspanelet er litt vel følsomt, og at telefonen tiltrekker seg fingermerker. At du bruker samme spor for lading, hodesett og dataoverføring er også et minus.

Elegant og enkelt

Menysystemet i KF750 er LGs egenutviklede grensesnitt for mindre avanserte telefoner. LG har virkelig kommet seg på dette punktet de siste årene, og du bør ikke ha problemer med å finne frem til funksjonene du har tenkt å bruke.

Menyene står ellers i stil med resten av telefonen, med elegante og minimalistiske ikoner. Det hele minner en del om menyene du finner i for eksempel LG KU990.

Alt sammen tar seg bra ut på skjermen, som oppleves svært skarp, og med sine 2,4 tommer også har god plass til ikoner, månedsvisning av kalender og lignende.

Godkjent lyd og batteri

Lydkvaliteten i samtaler er slett ikke verst, og du vil ikke ha problemer med å gjennomføre samtaler. Det medfølgende håndfrisettet er heller ikke noe å gråte over, selv om lyden blir noe hul når du bruker det. Dette er imidlertid helt normalt, og gjør ikke at det blir nevneverdig vanskeligere å høre hva som blir sagt.

Du kan for øvrig bytte ut den øverste delen av håndfrisettet med favoritthodesettet ditt, siden det er innebygget overgang til 3,5 mm minijack. Dette gjør at du kan bruke dette både til samtaler og musikk.

Batteriet i KF750 Secret varer forholdsvis lenge, og vi måtte ikke lade telefonen oftere enn hver tredje dag med moderat bruk av meldinger, kamera og samtaler. Vi målte taletiden til fire timer og 19 minutter i 3G-nettet, noe som plasserer telefonen midt på treet. Det er imidlertid en drøy time mer enn taletiden LG selv oppgir.

Tilbehørspakken er grei.
Tilbehørspakken er grei.

Grei tilbehørspakke

Når du kjøper KF750 Secret får du med følgende tilbehør.

  • Lader
  • USB-kabel
  • Synkroniseringsprogramvare
  • Brukermanual
  • Stereoøreplugger med avtagbar håndfri

Tilbehørspakken er helt ok, men vi skulle gjerne sett at LG la ved et minnekort. Dette er imidlertid ikke dyre investeringen, og du får i dag et 2 GB MicroSD-kort til godt under hundrelappen.

Teknologi og funksjoner

Mobilnett: GSM 900/1800/1900 MHz
Internetthastighet: GPRS, Edge, 3G, HSDPA 7,2/2 Mbps (super-3G)
Trådløs overføring : Bluetooth 2.0 m/ A2DP
GPS:Nei
Internminne: 100 MB
Minnekort: Micro-SD (Medfølger ikke)
Adressebok: Kun begrenset av ledig minne
Kalendernotater: Kun begrenset av ledig minne
E-postleser: Enkel
E-post-henting/sending: SMTP, IMAP4, POP3,
Funksjoner: Alarm, kalkulator, stoppeklokke, konverter, verdenstid, kalender, gjøremål, notater, hemmelige notater, datosøker, google-panel
Synkronisering: PC Sync

Kort sagt:
dsad
 – God internetthastighet
– Plass til mye i adresseboken

dsad
 – Proprietær plugg for filoverføring, lading og hodesett
 – Internminnet vises ikke som masselagringsenhet
 – Treg e-postleser


Både Telenor og Netcom skal i løpet av den neste halvannen måneden være ferdig med å bygge ut super-3G (HSDPA) alle steder det frem til nå har vært 3G. Det vil si at 80 prosent av befolkningen har tilgang til mobile internetthastigheter på opp til 3,6 Mbps.

Dette betyr selvsagt at HSDPA er viktigere i en telefon i dag enn det var for ett år siden. KF750 stiller forberedt, og har støtte både for denne teknologien, Edge og vanlig 3G. Dette betyr i praksis at du får solide hastigheter der 3G-nettet er utbygd, og helt greie hastigheter ellers i landet.

HSDPA-støtten i KF750 går for øvrig opp til 7,2 Mbps, slik at du også er sikret for fremtidige oppgraderinger av dagens HSDPA-nett.

Ikke Wi-fi eller GPS

Du har ikke muligheten til å koble deg opp mot trådløse hjemmenettverk for å surfe enda raskere (og gratis), ettersom telefonen mangler Wi-fi. Du finner heller ikke GPS under skallet på KF750.

GSM-støtten er trebånds, så du ikke kan ringe i de delene av verden der du kobler opp via GSM 850-nettet. Det vil i praksis si utenfor tettbygde strøk på de amerikanske kontinentene.

Funksjonsrik, men treg nettleser

Få på plass Opera Mini.
Få på plass Opera Mini.

Telefonen leveres med en ganske funksjonsrik nettleser, som stort sett viser nettsidene du surfer på helt greit. Du har også muligheter for å ha flere vinduer oppe samtidig, i tillegg til en integrert RSS-leser, noe mange nok setter pris på.

Nettleseren er imidlertid i tregeste laget, og reagerer sent enten du skal zoome ut fra nettsidene eller søke etter spesifikke ord på siden du befinner deg på. Dette ble for irriterende i lengden.

Så vi installerte nok en gang Opera Mini. Dette er den desidert beste nettleseren for enkel surfing på vanlige nettsider, og er både raskere og billigere å bruke enn de fleste nettlesere som er installert på mobiltelefoner i dag. I tillegg viser den nettsider veldig tett opp mot slik de ser ut på en PC.

Google-funksjonen er praktisk.
Google-funksjonen er praktisk.

Vi liker for øvrig at telefonen har fått et eget Google-ikon i hovedmenyen. Bak dette ikonet finner du direktetilkoblinger mot Youtube, Gmail, kart, og selvsagt vanlig Google-søk. Vi foretrekker på langt vei slike løsninger enn å måtte gå de ekstra leddene om nettleseren hver gang vi skal bruke Googles tjenester.

E-postleseren er i tregeste laget.
E-postleseren er i tregeste laget.
Telefonboken lar deg lagre massevis av informasjon.
Telefonboken lar deg lagre massevis av informasjon.

Treg e-postløsning

E-postleseren i KF750 lar deg sette opp e-postkontoer via IMAP4 og POP3-standardene, slik at du kan hente e-post direkte ned til telefonens innboks, og dermed slippe knotete omveier.

E-postinnboksen er ikke den mest oversiktlige vi har sett, men det er uansett langt bedre enn å knote seg gjennom diverse innloggings-omveier i nettleseren.

Dessverre går det svært tregt å åpne innboksen. Vi ventet på det lengste i over 30 sekunder fra vi trykket "åpne" til meldingene viste på skjermen. Dette er et stort minus dersom du er avhengig av å sjekke e-posten din noen ganger til dagen.

Solid kontaktliste

Adresseboken i KF750 lar deg lagre kontakter med en lang liste informasjon. Hver person kan tildeles bilder, telefonnumre, e-postadresser, hjemmesideadresse, jobbtittel og annen personalia som måtte være interessant.

Når du skriver inn bokstaver i telefonbokens søkefelt, søker telefonen både på fornavn og etternavn, slik at du finner både Knut og Jens Knutsen uten videre anstrengelser.

Kalenderen er oversiktlig.
Kalenderen er oversiktlig.

Greie organiseringsmuligheter

Kalenderen i KF750 lar deg velge mellom uke- dags- og månedsvisning, og forteller deg også hvilket ukenummer de aktuelle datoene er.

Du kan lagre den vanlige listen med avtaler, merkedager og bursdager, og legge til alarmer for disse.

Du finner også en egen gjøremålsliste. Denne er dessverre ikke synkronisert med kalenderen, slik at du må forholde deg til to forskjellige telefonfunksjoner for å holde orden på agendaen.

Har du sensitiv informasjon, som koder til minibankkort, alarm og annet, vil du nok også sette pris på den "hemmelige notatblokken", som ikke kan åpnes uten passord.

De forskjellige USB-modusene.
De forskjellige USB-modusene.
Proprietær plugg. Æsj.
Proprietær plugg. Æsj.

Flere overføringsmoduser

Dersom du kobler telefonen til en datamaskin, er telefonen forhåndsinnstilt til å brukes som modem. Du kan imidlertid forandre tilkoblingsmodus fra innstillingsmenyen, og velge å ha telefonen som masselagringsenhet, sette den opp for synkronisering av musikk, eller skrive ut bilder via Pictbridge.

Det er verdt å merke seg at du ikke får tilgang til annet enn telefonens minnekort dersom du kobler deg til i masselagringsmodus. Har du et hav av bilder lagret på telefonen må du altså flytte dem over på kortet før du kan overføre dem til PC via kabel.

Nok en gang må vi si at vi gjerne skulle sett en mer standarisert kabel enn LGs proprietære plugg. At denne brukes av både hodesett og lader gjør ikke saken bedre.

Du kan selvsagt overføre filer via Bluetooth, men dette er både mer knotete og går langt tregere enn å bruke en god, gammeldags kabel.

Ikke ekstraprogrammer

Det er ikke uvanlig at telefoner kommer med en forhåndsinstallert liste ekstraprogrammer, men KF750 Secret har ikke noen Java-applikasjoner i program-mappen. Det er begrenset hvor mye nytteverdi disse programmene pleier å ha, så om det er noe minus kan diskuteres.

Som et nytteverktøy er KF750 generelt helt ok til daglig bruk, men er du ute etter en renskåret arbeidstelefon vil du nok savne både programvare og bedre synkroniseringsmuligheter. Mangel på både WiFi og GPS vil nok også være avgjørende for mange.

Men skal du surfe på nett, kan leve med en treg e-postleser, vil holde orden på bursdager, og liker å ha en solid mengde informasjon lagret på alle kontaktene dine, er Secret absolutt ikke dårligere enn andre telefoner i samme klasse.

Multimedia

Musikkformater: MP3, AAC, AAC+, eAAC+ og WMA
Videoformater: MPEG4, Divx
FM-Radio: Ja
Trådløs stereo (A2DP): Ja
Medieutganger: LG proprietær (overgang til 3,5mm medfølger)
Minnekortstøtte: Micro-SD
Javastøtte: MIDP 1.0, MIDP 2.0, 3D
Spill: M.Toy, Grand Golf, Sudoku Puzzle
Kameraoppløsning: 5 megapiksler
Autofokus: Ja
Blits eller fotolys:
Fotolys
Videopptak:
640 x 480 bildepunkter (VGA), 30 FPS, 120 FPS slow motion
Innstillinger: Moduser, lysstyrke, effekter, hvitbalanse, ISO, kvalitet, tidsur

Kort sagt:
dsad
 – God på både lyd og bilde
 – Underholdende spill
 – 3,5 mm minijack
dsad
 – Knotete å bruke kameraet
 

Til tross for at KF750 Secret ikke har like stor skjerm som Iphone og flere andre av multimediekjempene, er den langt fra tapt bak en vogn.

Musikkspiller med støtte for de mest vanlige lydformatene er selvsagt på plass, og lar deg sortere musikken etter artistnavn, sjanger og album. I tillegg kan du lage egne spillelister eller spille av i tilfeldig rekkefølge.

Du kan også justere lyden med lydiutjevneren, og spille av visualiseringseffekter på skjermen mens du hører på musikk.

Lydkvaliteten er dessverre ikke på topp. Bassen blir skurrete, og i stille partier hører du en tydelig susing. I tillegg er det vanskelig å skille instrumentene fra hverandre, og lyden blir generelt ganske grøtete.

Det blir bedre dersom du bytter ut de medfølgende ørepluggene med et bedre hodesett, men vi har fremdeles hørt langt bedre lyd fra andre telefoner. Det bør samtidig understrekes at vi også har vært borte i mye verre lyd enn dette, så er du ikke av den helt kresne typen er det godt mulig du blir fornøyd.

Bevegelsesspill

Du får som vanlig med et knippe spill når du kjøper telefonen. Her er det verdt å nevne M.Toy, som bruker bevegelsessensoren i telefonen. Dette er en samling småspill der du rister og snur på telefonen for å utføre aktivitetene i spillet, som strekker seg fra dart til fisking. Sistnevnte er stygt vanedannende.

Du kan også installere flere spilltitler, ettersom KF750 Secret har Java-støtte. Resultatene vi fikk da vi målte ytelsen i Jbenchmark tyder på at telefonen ikke vil ha store problemer med å kjøre de fleste spill.

Leveres med Divx-støtte

En stor fordel med LG sine telefoner, er at de leveres fiks ferdig med støtte for Divx-formatet. Dette er formatet er generelt veldig vanlig på video som lastes ned fra nett, og du får gratis konverteringsprogramvare til PC-en din, slik at du for eksempel kan gjøre om DVD-filmer til Divx og spille dem av på mobilen.

Bra kamera

Kameraet i Secret tar bilder i en oppløsning på opp til fem megapiksler, og stiller med autofokus og en grei mengde innstillingsmuligheter. Blant annet kan du stille på lysfølsomhet (ISO) og hvitbalanse, og du kan velge mellom flere forskjellige moduser, for eksempel har du makromodus for å ta nærbilder av ting.

Vi merket oss at det krever en del øvelse før du greier å ta helt skarpe bilder, ettersom det er en liten forsinkelse fra bildet blir tatt til det lagres på telefonen. Det er altså viktig å holde telefonen helt i ro, også i ca ett sekund etter du hører kameralyden.

Kvaliteten på bildene blir forholdsvis bra, og du kan få gode bilder under de fleste forhold. Riktignok blir fargene litt kunstige og bleke her og der, men dette er mer unntaket enn regelen, og skyldes nok delvis våre elegante valg av motiver.

KF 750 Secret: VGA, 30 FPS

Vis større

Videokonge

LG har vist flere ganger at de er gode på video. KF750 Secret har de samme videospesifikasjonene som KU990, noe som betyr at du både kan filme VGA-video med 30 bilder i sekundet, og lage "slow motion"-effekter ved å filme i 120 bilder per sekund.

Vi liker veldig godt at videofilene blir lagret i Divx-formatet, slik at du kan spille dem av på datamaskinen uten noen form for konvertering eller annet mas.

Bra kvalitet og morsomme funksjoner

KF750 Secret: 120 FPS

Vis større

Videoklippene holder bra kvalitet til å være en mobiltelefon, og er gode nok til å funke bra på for eksempel Youtube.

Sakte fim-effekten du oppnår ved å filme i 120 bilder i sekundet er kanskje ikke den nyttigste i verden, men det åpner for å lage interessante klipp av vanndråper som treffer bakken og lignende fiffigheter som er verdt å studere nærmere.

Den siste modusen du kan velge er hurtigfilming. Denne gjør vel egentlig ikke annet enn å sette opp farten på videoklippene et par hundre prosent, slik at biler, hunder og annet som måtte passere, gjør dette i lynets hastighet.

KF750 Secret: Hurtigfilming

Vis større

Klippene som filmes i dette formatet varer naturlig nok mye kortere enn tiden det tar å filme dem, og tar også mindre plass på mobiltelefonen enn snutter filmet i 30 eller 120 FPS.

Alt i alt er det utvilsomt videoegenskapene i KF750 som er den morsomste multimediefunksjonen. Her får du Divx-støtte, en drøss med videoinnstillinger og bra kvalitet, noe som ikke er dagligdags på en mobiltelefon.

Konklusjon

dsad
+ Lekkert og solid ytre
+ Enkle menyer
+ Edge, 3G og super-3G
+ Spiller av og filmer i Divx-format
dsad
- Ikke særlig bra lyd i musikkavspilling
- Litt for sensitive berøringstaster

LG KF750 kan med sitt lekre utseende sjarmere noen og enhver. Med en blank fremside av glass, et berøringspanel som lyser opp i blått når du trykker på det, og et batterideksel i karbonfiber, er det ikke annet å si enn at denne telefonen er lekker.

Kvalitetsfølelsen for øvrig er det heller ikke noe å si på. Telefonen er både solid og kompakt. og har en størrelse som burde være godkjent for de fleste lommestørrelser.

Nummertastene er gode å bruke, og berøringspanelet fungerer også greit, men fysiske taster er fortsatt å foretrekke.

Er det en telefon til samtaler du er ute etter, er ikke KF750 et dårlig valg. Lydkvaliteten er absolutt godkjent, og batteriet holder også ut nesten fire og en halv time med tale.

Med støtte for både Edge, 3G og super-3G vil du oppnå høyest mulig hastighet når du surfer på internett med mobilen.

Vi er ikke helt imponert over nettleseren, som er i tregeste laget. Vi valgte å laste ned Opera Mini i stedet.

På multimediefronten leverer LGs designtelefon lite på noen – og mye på andre – områder. Et eksempel er at lydkvaliteten ikke er spesielt god, men at videofunksjonen til gjengjeld er svært god. Telefonen spiller nemlig av Divx-video uten videre.

Den største oppturen får du ved bruk av videoopptaksfunksjonen. Opptakene holder nemlig høy kvalitet. Vi liker også at du har muligheten til å filme i sakte kino ved å stille inn telefonen til å filme 120 bilder i sekundet. Denne funksjonen har selvsagt begrenset nytteverdi, men morsomt, det er det.

Kameraet tar forøvrig heller ikke verst stillbilder. Så lenge du er stø på hånden og har godt lys er det absolutt mulig å få gode resultater.

Alt i alt finner vi ikke noen alvorlige feil i KF750, som gir et godt totalinntrykk jevnt over det hele.

Det finnes en god del alternativer der ute. Du får for eksempel KU990 for drøyt åtte hundrelapper mindre, uten at det er noen vesentlig nedgradering. Vil du ha en mer avansert telefon, som også er bedre på stillbilder, kan vi anbefale Nokia N82, mens Sony Ericsson W902 fyller ut behovene dersom det er musikkvalitet du er ute etter.

LG KF750 Secret med abonnement

LG KF750 Secret

LG KF750 Secret med abonnement

LG KF750 Secret

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen