TEST: LG Flatron IPS231

Test LG Flatron IPS231

Denne skjermen er definitivt verd pengene

Spesielt dyr er den ikke, og funksjoner er det mange av.

Bilde, film og spill

Spyder 3 Elite fra Datacolor er verktøyet vårt for skjermtester. Denne enheten optimaliserer skjermens innstillinger, og lar deg i se før- og etterbilder med de nye og gamle innstillingene. Dette gjør at vi kan se hvor godt skjermen er kalibrert fra fabrikken, og da eventuelt hva som bør justeres. Dette gjør at bildet vi senere bedømmer, er det beste bildet som kan oppnås.

Vi har kjørt en Powerpoint presentasjon i full størrelse som består av mange gode testbilder. Vi har også sett flere moderne filmer vi vet har høy bildekvalitet, i tillegg til å bruke skjermen under normalt arbeid over tid. Skjermen er også testet i en rekke moderne spill, både FPS, racing og Flash-klassikeren Bouble Trouble.

Bilde

Blå: Mål. Sort: Faktiske verdier etter kalibrering.

De individuelle fargene etter kalibrering:

  • Hvitt: Noe blåstikk, spesielt langs kantene
  • Svart: Dyp og tydelig
  • Rødt: Klar og tydelig
  • Grønt: Klar og tydelig
  • Blått: Klar og tydelig

Det første vi merket oss når vi tok skjermen ut av produktesken og koblet den til maskinen, var at den hadde et klart og tydelig blåstikk over hele bildet. Du kan rette opp i mye av dette ved å justere hvitbalansen et hakk, samt senke mengden blått og gjerne spe på med litt rødt i fargeinnstillingene.

Istock/michele Galli

Vi brukte en digital kalibrator, og ente til slutt opp med generell bildekvalitet vi er svært fornøyd med. Foruten sort og hvitt gjengis alle farger meget godt, og den matte overflaten til paneler gir ikke bildet en unaturlig glød og glans.

Denne skjermen bruker kant-LED som bakgrunnsbelysning. Dette er en ypperlig løsning i forhold til tradisjonell katodebelysning, som gjerne skinner noe igjennom langs kantene. IPS-skjermer er generelt sett gode til å holde slikt unna, og når de to kombineres blir resultatet godt. Sortnivået er jevnt over hele skjermen, men vi noterer oss at den ytterste raden med piksler slipper igjennom betydelig mer lys enn ellers. Dette er imidlertid ikke et betydelig problem.

Det vi noe overrasket merker oss er hvordan hvittoner fremstår over skjermflaten. Totalt sett gjengis de med noe blåstikk, men det vi legger mest merke til er hvor ujevn den er langs kantene. Fyller du hele bildet med ren hvitfarge ser den rett og slett litt grøtete ut langs kantene. Men, mer eller mindre du fyller skjermen med et hvitt bilde slik vi gjør, legger du ikke stort merke til dette i praksis, men problemet er der.

IPS-paneler har også gjerne en meget god innsynsvinkel. LG holder seg godt også her, du skal bevege hodet langt til sidene før du ikke lengre kan se hva som skjer på skjermen. Du minster riktig nok veldig mye av lysstyrken, men tekst og bilder er fortsatt tydelige.

Film

Flatron IPS231 kommer med full HD-oppløsning, men å koble den til noe annet enn PC-en er litt vrient på grunn av mangelen på HDMI-kontakt. Til lett film- og TV-serietitting via PC-en er den imidlertid brukbar til. Den matte overflaten hjelper til nok en gang, og skaper et balansert bilde.

Problemet med hvittonene vi fant under statisk bruk er noe du kan merke under meget lyse filmklipp, slik som under store deler av Istid-filmene. Du kan riktig nok ikke forvente at du på denne skjermen med sine 23" vil få den samme romfølelsen som en 46" TV kan tilby, men til lett bruk gjør den jobben.

Spill

Selv om skjermer med IPS-panel jevnt over leverer god bildekvalitet, taper de noe på etterslepet. En piksel bruker litt tid på å bytte farge, i dette tilfellet er det veiledende tallet satt til 8 ms, noe som er temmelig mye mot de vanlige 3-5 ms.

Den mest ihugga spilleren bør uansett ikke velge en skjerm til 1700 kroner, slik som dagens testkandidat. Vi finner etterslepet ganske fort når vi leter, og vi ser at det er der. For Ola Nordmann som kanskje drar i gang ett og annet flash-spill eller en ukentlig runde i et FPS-spill er det ikke et betydelig problem. Men, er du av de som svir av time etter time med spakene i hånda, bør du flytte blikket over på noe annet.

LG Flatron IPS231

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen