LG satser stort på operativsystemet andre har gitt opp
(Bilde: Varg Aamo, Hardware.no)

LG satser stort på operativsystemet andre har gitt opp

Putter nytt system i over halvparten av TV-ene sine.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Hardware.no/Las Vegas: Elektronikkjempen LG har et ønske om at alle elektroniske ting, fra vaskemaskinen og støvsugeren din, til telefonen og TV-en, skal snakke med både hverandre og deg på en naturlig og enkel måte.

En sentral brikke for å få dette på plass er enhetens operativsystem. Derfor satser nå LG alt på et Linux-basert operativsystem HP ga opp for noen år tilbake – WebOS – i halvparten av sine TV-er. WebOS stammer fra Palm-mobilene, og ble kjøpt av LG i fjor.

– WebOS er optimalisert for nettet fra begynnelsen av, og vi tror på muligheten det har til å gi den mest intuitive og enkleste opplevelsen. Vi tok den muligheten og bruker det først på TV-er, forteller Skott Ahn, LGs teknologisjef.

– Bygget for nettjenester

Toppsjefen i Netflix, Reed Hastings. Foto: Varg Aamo.
Toppsjefen i Netflix, Reed Hastings. Foto: Varg Aamo.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

På markedet er det i dag langt over 100 millioner smarte TV-er, et konsept som har vokst opp over de siste årene. TV-ene skal ikke lenger bare presentere de lineære TV-sendingene som kommer ut fra kontakten i veggen. De skal ha apper, nettlesere, strømmetjenester og mye, mye mer.

– Med WebOS ble det mulig å forenkle opplevelsen, endre hvordan man bytter inngangsignal og endre på hvordan man oppdager innhold, sa Ahn.

Hovedmenyen til TV-ene som er basert på webOS ligger langs bunnen av skjermen, i form av skrå faner for de forskjellige formene for innhold. Via disse skal du enkelt kunne klikke deg mellom alt fra TV-sendinger til Facebook og YouTube. Forskjellen fra tradisjonelle smart-TV-grensesnitt er kanskje ikke åpenbar eller stor, men fordelen skal ligge i at WebOS er laget for nettbaserte applikasjoner – noe alle disse tjenestene jo er.

At denne nettfunksjonaliteten ligger i bunn, har også gjort det lettere for Netflix å integrere sin strømmetjeneste i TV-ene, og dermed også den kommende 4K-satsningen deres:

– Med å nå ha et «native» nettoperativsystem i TV-en, kan man få en enklere og renere opplevelse, sa Reed Hastings, toppsjefen i Netflix.

Han la videre til at systemet gjør det mulig å få Netflix' kommende 4K-satsning ut til samtlige LG-TV-er som kjører WebOS, ved lansering. Først ut er den prisbelønte TV-serien House of Cards.

En serie av nye modeller

Det var ikke bare det nye operativsystemet LG kunne presentere i dag, de løftet også så smått sløret av hvilke TV-er de vil slippe i løpet av året. Selskapet gjorde først av alt et lite poeng ut av at de vil lansere fire helt nye plasmamodeller. Stort mer sa de ikke, men de gjorde det iallfall klart at selv om plasmakjempen Panasonic har lagt teknologien død, vil LG iallfall holde den levende.

LGs kurvede 4K-modell, på 105 tommer.
LGs kurvede 4K-modell, på 105 tommer. Foto: Jørgen Elton Nilsen

Videre skal det lanseres åtte nye LED LCD-TV-serier med til sammen 25 modeller, og litt over halvparten av disse kommer med WebOS. Den samme halvparten kommer også med LGs Magic Remote-fjernkontroll.

e.
Foto: Jørgen Elton Nilsen

Samtidig skal det slippes hele 12 nye modeller med 4K-oppløsning, som strekker seg fra 49 til 105 tommer i størrelse. Disse har blant annet integrert støtte for den nye H.265-kodeken, som blant annet gjør det mulig å langt enklere å strømme 4K-innhold. Samtlige av disse modellen vil komme med WebOS.

Én av seriene er kurvet, og kommer i to størrelser på henholdsvis 77 og 105 tommer. 77-tommeren vil lanseres i USA til sommeren.

LG har heller ikke glemt OLED-teknologien, som de var først til å lansere en tilgjengelig forbrukermodell av. I år skal det lanseres fem nye modeller.

– For de som krever det beste fra begge verdener, vil vi lansere to nye modeller med både 4K-oppløsning og OLED, sa Tim Alessi.

Vi skal undersøke de nye TV-ene og se nærmere på WebOS senere denne uken.

Er du spent på den nye OLED-teknologien?
Her er alt du må vite om den »

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen