Leser opp brukervilkår i tretti timer

Leser opp brukervilkår i tretti timer

Forbrukerrådet skal gjennom en kvart million ord tilhørende app-vilkårene for en «vanlig» mobiltelefon.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Har du noengang lest gjennom vilkårene for bruk av mobiltelefonen din og tilhørende apper? Det har ikke vi. Men nå har i det minste Forbrukerrådet bestemt seg for å gjøre et skikkelig forsøk. De kjører nemlig i skrivende stund en høytopplesning av brukervilkårene og personvernerklæringene til appene på en «gjennomsnittlig» mobiltelefon.

Tekstmengden på rundt 260 000 ord overstiger ifølge Forbrukerrådet selv Det nye testamente «med god klaring», noe som naturlig nok betyr at gjennomlesningen ikke er gjort i en fei. Faktisk regner de med å bruke omtrent tretti timer på stuntet, noe som betyr at du skal kunne kose deg med vilkårene «minutt for minutt» frem til tretiden i morgen, onsdag 25. mai.

Heldigvis er det ikke én person som har fått jobben med å dra gjennom hele sulamitten. Forbrukerrådet har satt opp en tidsplan, og følges denne skal det komme en ny oppleser hvert kvarter. Følger du med på de riktige tidspunktene kan du få øye på noen du kjenner igjen også – Venstre-leder Trine Skei Grande skal eksempelvis bidra fra kvart over tre i ettermiddag.

Fokus på håpløst uoversiktlige vilkår

Forbrukerrådet og kompani gjør naturligvis ikke en tretti timers høytlesning bare for moro. Poenget er at mange programvareselskap har brukervilkår og personvernerklæringer som ingen normale mennesker har en snøballs sjans i helvete å klare komme seg gjennom.

Så samtykker du gjerne til disse uansett, med det resultat at du uforvarende gir slipp på grunnleggende forbrukerrettigheter.

Med dagens stunt ønsker de å sette fokus på nettopp dette.

Finn Myrstad i Forbrukerrådet.
Finn Myrstad i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet / Kjell Håkon K. Larsen

– Dagens ordning med vilkår knyttet til digitale tjenester nærmer seg det absurde. Omfang, lengde og kompleksitet gjør det tilnærmet umulig å ta gode og bevisste valg, uttaler fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet, som ønsker at det utarbeides standarder for hvordan vilkår og personvernerklæringer utformes og presenteres.

Opplesningen kan du følge på Forbrukerrådets nettsider.

Få også med deg Forbrukerrådets ni tips for bruk av apper.


Mener appen sender persondata døgnet rundt: Forbrukerrådet klager Runkeeper inn til Datatilsynet >>>

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen