Leser du jobbmail på senga?
Teknofil
(Bilde: Shutterstock)

Leser du jobbmail på senga?

Det kan ødelegge morgendagen din.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

To avgangsstudenter ved Roskilde Universitet har forsket på bruk av laptop, nettbrett og mobiltelefon før leggetid og hvilke konsekvenser det får dagen derpå i jobbsammenheng. Det melder Videnskab.dk.

Det er en kjent sak at kunstig lys fra elektroniske dingser kan ødelegge nattesøvnen. Likevel vil nok en del arbeidstakere innimellom føle seg forpliktet til å sjekke jobbmail eller jobbe litt før leggetid. Ifølge de danske studentene kan imidlertid dette få følger når du møter på jobb neste dag.

– Vi kan se at de medarbeiderne som lå i sengen om kvelden med laptoper og telefoner og besvarte e-post, fikk en langt mer urolig søvn, og våknet ofte. Det var innlysende at når folk hadde brukt kvelden på å svare på jobbmail i sengen, var de mindre opplagt på jobb dagen etterpå, sier student Claes Ziehm Mortensen ved Roskilde Universitet til Videnskab.dk.

Han forteller videre at deres undersøkelser viste at de personene som tok med seg laptopen i sengen, også vurderte sin egen velvære til å være dårlig. Dette hevder studenten igjen førte til at personene ikke klarte å «hengi seg til innovasjonsfremmende prosesser» på jobben.

Blått lys = mindre melatonin

Videnskab.dk har også snakket med en dansk søvnforsker, som forklarer at blått lys – lyset fra blant annet mobiltelefoner, nettbrett, TV og PC-skjermer – bør for all del unngås rett før du skal legge deg. Dette fordi det utsetter hjernens produksjon av søvnhormonet melatonin, og det er dette som gjør deg trøtt. Melatoninproduksjonen starter ikke før du har skrudd av alle skjermene.

Studentene kom for øvrig også fremt til at 12-20 minutter med dagslys både kan løfte energinivået ditt og få deg i bedre humør. De foreslår av den grunn at morgenmøter på jobben bør tas i form av en spasertur, om mulig.

Spiller du mobilspill, sjekker Twitter eller leser jobbmail før du legger deg? Kommentér i forumet! 

Mobilen stjeler nattesøvnen din
– Soverommet bør være forbeholdt sex og søvn, sier norsk forsker »

(Kilde: Videnskab.dk)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen