Lesebrett til folket

Digitale lesebrett hvor du kan lagre flere hundre bøker av gangen har lenge vært primært for skolemarkedet og bedrifter, stat og kommune. Nå vil distributørene endelig satse hardt på å nå forbrukermarkedet.

E-bøker blir stadig mer populære
I disse dager arrangeres "Bok i Sentrum" i Oslo. Her viser forlagene frem sine siste lanseringer, forfattere signerer og kritikere debatterer. Midt blant alle bøkene finner vi Tomas Schreiner som har tatt med seg noe utenom de vanlige. Nemlig et digitalt lesebrett, eller det han selv kaller bøkenes Ipod. Disse brettene er det han håper du vil lese bøker på i fremtiden.

- E-bøker blir stadig mer populært. Amazon melder at ut av deres boksalg er hele 10 prosent E-bøker. Det er mye med tanke på at de kun selger E-bøker til amerikanske kunder mens resten av bokutvalget selges også til resten av verden, forklarer Schreiner til Teknofil.


Thomas Schreiner sier mange er nysgjerrige på lesebrett, men til nå har det vært vanskelig å prøve brettene før kjøp.

Satser på mannen i gata

Han er på plass på "Bok i Sentrum" for å vise frem det nyeste lesebrettet, Bookeen Cybook Standard. Lenge har leserbrett vært en vare som først og fremst har blitt kjøpt av skoler og proffmarkedet. Schreiners selskap, Elittera, vil nå i samarbeid med Tanum få leserbrettene inn i butikkhyllene. På denne måten håper de leserbrett også vil bli populært blant vanlige forbrukere.

- Det er mange som er interesserte i lesebrett, men de er skeptiske til å betale 3.000 kroner for et produkt de ikke helt vet hva er. Ved å ha brettene på plass i hyllene håper vi det skal bli enklere for folk å anskaffe seg et lesebrett, påpeker Schreiner.


Tanum vil nå selge slike lesebrett for 2.899 kroner i sine butikker.

Gjør ranslene lette
Produktet som du fremover vil finne i Tanums hyller er det Schreiner kaller en ideell leser for vanlige bøker. Med seg har han i tillegg to større versjoner, Irex reader og den splitter nye Irex 1000s. Disse er først og fremst ment for skolemarkedet og vil ikke bli plassert i butikkhyllene foreløpig. Med sin noe større skjerm er de gode for å lese større fagbøker påpeker Schreiner.

- Som første land i verden har Norge et eget prosjekt med lesebrett i videregående skole. Elever i Horten og Sarpsborg har i dag skolebøkene sine lagret på slike. På den positive siden gjør dette ryggsekken langt lettere å bære. På den negative siden vil du glemme alle bøkene om du glemmer en. Heldigvis har skolene lesebrett som kan lånes ut når det skjer, sier Schreiner.


Modellen Irex 1000s er den nyeste skolemodellen med større skjerm for lesing av faglitteratur.

Vil ta tid
Foreløpig har ikke lesebrett tatt helt av. Men Schreiner håper at det vil hjelpe å få de digitale brettene ut i butikkhyllene. Likevel vil det nok ta noe tid før de blir allemannseie.

- De utvikles stadig og det kommer kontinuerlig ny litteratur til. I november vil de første norske E-bøkene komme. Men foreløpig er det det vi kaller "early adaptors" som først og fremst er interessert. Det er ikke før den dagen disse brettene koster 99 kroner og tilgangen til bøker er helt på plass at massemarkedet for disse brettene vil ta av, forteller Schreiner.


Irex reader er den modellen som nå har vært tilgjengelig, men nå utvides altså porteføljen.

Folk vil alltid ha bøker
Selv om folk nå kan kjøpe lesebrett i butikken tror altså ikke Schreiner at bokhyllene vil forsvinne med det første, likevel tror han at lesebrett om få år vil ha tatt over mye av bokmarkedet. Bøkene som vare kommer derimot ikke til å forsvinne.

- Bøker vil neppe byttes ut. Det er nemlig ikke like sjarmerende å ha et slikt leserbrett liggende på stuebordet som det er å ha en praktutgave av en av Jamie Olivers kokebøker, påpeker Schreiner.

De nye lesebrettene vil ha en prislapp på 2.899 kroner i butikkene. Om du selv vil se og prøve ut lesebrettene er Schreiner på plass ved "Bok i Sentrum" i Oslo hele denne uken.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen