NETTMØTE: Les Microsofts svar om Windows Phone 7
Nettmøte

Les Microsofts svar om Windows Phone 7

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Petter Merok er teknologidirektør i Microsoft.
Petter Merok er teknologidirektør i Microsoft.
Sikkerhetsansvarlig i Microsoft Ole Tom Seierstad.
Sikkerhetsansvarlig i Microsoft Ole Tom Seierstad.

På mobilmessen Mobile World Congress i Barcelona presenterte Microsoft sitt nye operativsystem for mobiltelefoner. Siden den tid har det blitt spekulert mye i hvordan operativsystemet vil arte seg i forhold til det vi ser i dagens Windows-baserte mobiler.

I dag har vi hatt besøk av Microsofts produktsjef for Windows Phone i Norge, Kristine Bjørnstad. Sammen med henne har teknologidirektør Petter Merok og sikkerhetsansvarlig Ole Tom Seierstad svart på spørsmål fra leserne.

Nettmøtet er nå avsluttet. Svarene kan leses under.

Les også:
Windows Phone 7 - Hva er nytt?
Sniktitt på Windows Phone 7
Windows Phone 7 i september

 1. Office mobile

  Spørsmål fra Kjetil Risa:

  Er der office mobile med i windows phone 7?

  Svar:
  Ja, Office Mobile er med, det samme med integrasjon mot Microsoft Sharepoint Server
  Mvh Microsoft
  Besvart: 22. mars 2010 12:06
 2. HW-krav

  Spørsmål fra Tnt:

  På meg så virker det som om dere har noen sinnsyke krav til Hardware... blir det minimum 1GHz prosessor eller kan 7'ern på sikt installeres på HTC Touch HD?

  Svar:
  Vi ønsker å møte de forventningene brukerne har nå og også fremover, derav kravene.

  Vi får mange spørsmål vedrørende HTC Touch HD. Det er ingen planer i dag for oppgradering av HTC Touch HD til Windows Phone 7 series.

  Mvh, Microsoft
  Besvart: 22. mars 2010 12:10
 3. Hvor mye vil den koste?

  Spørsmål fra Rohit:

  Hei lurte på om hvor mye tlf vil koste og når kommer den til norge, og vil tlf ha wi-fi?

  Svar:
  Hei,
  Vi vil se de første telefonene i 4 kvartal i år. Det er ikke Microsoft som setter prisene på telefonene, men telefonprodusentene - så noen pris kan vi ikke gi. Ellers er wi-fi en del av kravene som settes i spesifikasjonen
  MvH
  Microsoft
  Besvart: 22. mars 2010 12:12
 4. Maskinvare

  Spørsmål fra Torbjørn:

  Finnes det bilder av de kommende telefonene noen steder?

  Svar:
  Gjør et søk på artikler fra Mix2010, der finner du blant annet bilder av Samsung og LG telefoner.
  Besvart: 22. mars 2010 12:12
 5. Windows Marketplace

  Spørsmål fra Eirik Lavik:

  Hvor strenge vil Microsoft være med å tillate applikasjoner? Vil f.eks alternative nettlesere bli tillatt?

  Svar:
  Retningslinjene i Marketplace (der du finner applikasjonene) vil bli oppdatert i mai. Vi ønsker et bredt tilbud av applikasjoner, samtidig som vi må ivareta sikkerhet og ta hensyn til brukerfunksjonalitet.

  Alternative nettlesere vil selvfølgelig være tillatt.
  Besvart: 22. mars 2010 12:18
 6. Softwareutvikling

  Spørsmål fra Magnus:

  Hei,
  Jeg jobber i et firma som utvikler og selger programvare til WinMo 6.x. Programvaren skrives i Visual Studio 2008. Vil dette uten problemer kunne porteres til Windows Phone 7 eller er platformen helt endret?

  Svar:
  Godt spørsmål. Programmeringsmodellen for Windows Phone 7 series er helt endret fra tidligere og applikasjoner vil derfor måtte skrives om. Dette er gjort for å gjøre det enklere for utviklere å benytte rike standardiserte applikasjonsrammeverk med høy ytelse til å lage apllikasjoner som kan kjøres på tvers av ulike skjermer (PC, mobil og TV). Rammeverkene som vil kjøre på Windows Phone 7 er Silverlight og XNA. Utviklingsverktøyene er gratis og kan lastes ned her: http://developer.windowsphone.com/
  Besvart: 22. mars 2010 12:21
 7. Gamle programmer?

  Spørsmål fra Thomas:

  Vil ikke de gamle programmene til WM være kompitable med Windows Phone 7?

  Svar:
  Hei,
  Dagens programmer må nok skrives om -Programmer som er skrevet i Silverlight vil virke. Utviklervertøy er klare og kan lastes ned fra http://developer.windowsphone.com/
  MvH
  Microsoft
  Besvart: 22. mars 2010 12:23
 8. Oppgradering

  Spørsmål fra Petter:

  Hei
  Gleder meg veldig til WP7 kommer ut. Ser knallbra ut.
  Har lest en plass at man skal kunne oppgradere telefonene når en ny versjon av Windows Phone kommer ut. WP8, 9 etc. Stemmer dette?

  Svar:
  Hyggelig å høre!
  Har du en Windows Phone 7 series telefon vil du kunne oppgradere til senere versjoner av Windows Phone 7 series. WP8 og 9 ligger for langt fremme til at jeg kan si noe om det.
  Besvart: 22. mars 2010 12:25
 9. HTC HD-Mini

  Spørsmål fra Jonas:

  Vil htc hd mini ha muligheten til oppgradering til windows phone 7?

  Evt. Vil det koste penger?


  Mvh Jonas

  Svar:
  Hei, i ugangspunktet vil ikke dagens telefoner bli oppdatert. Det vil være opp til de ulike produsentene å tilby oppgradering på telefoner som støtter minimumskravene på Windows Phone 7 og som lanseres fremover mot lansering i kvartal 4.
  Microsoft
  Besvart: 22. mars 2010 12:25
 10. 2 versjoner av wp7

  Spørsmål fra Agent 47:

  Dere fra Microsoft sikker ser at det er kun 5 personer som skrev her...

  Windows Mobile er et OS som kun Bedrifts kundene og Geeks/Avansert brukere som bruker om dagen...

  Dere vil sikkert at ungdommer og vanlig folk i gata skal også bruke det. De som interessert i facebook, Windows live, twitter , Zune, Xbox Live eller hva kan det være...

  Ikke glem de brukerne som har brukt deres OS i de siste årene. Vi har klart oss med treg OS, dårlige grafikk, bruker vennlighet, dårlig kamera og videre. Vi har brukt det på grunn av kun av de fordelene som dere tar fra oss nå. Ikke ta de fordelene som vi ønsker i sitt mobile OS...

  Dere kunne ha laget to versjoner av Windows Phone 7.
  Windows iPhone 7 for brukere i gata...
  Windows Phone 7 Professional/Ultimate for sine bedrifts kundene og avansert brukere som ønsker et versjon uten begrensninger...

  Tenk over det ...

  Tro meg dere kommer til miste flere Windows Mobile brukere over verden, de som kun bruker Windows Mobile kun for de fordelene som den har i dag.

  Svar:
  Hei,
  alle de som i dag er veldig glad i Windows Mobile vil fortsatt kunne bruke dette i mange år fremover. Vi forventer at det også fremover vil komme nye Windows Mobile telefoner og terminaler. Så er det viktig å si at den første releasen av Windows Phone 7 i hovedsak er rettet mot forbrukere, og spesifikasjoner og funksjonalitet er tilpasset dette. På sikt vil flere og flere andre scenarier komme til, og vår målsetting er at Windows Phone skal bli den beste telefonen for både forbrukerer og profesjonelle brukere.
  Besvart: 22. mars 2010 12:31
 11. Applikasjoner

  Spørsmål fra Roy Karlsen:

  Hvordan blir støtten for applikasjoner fra uavhengige utviklere? Må applikasjonene godkjennes av MS-personell før de blir lagt ut, slik som hos Apple, eller kan alle lage en applikasjon/ et progam uten at det kreves noe godkjenning?

  Svar:
  Applikasjoner fra uavhengige utviklere blir publisert gjennom Marketplace og vil bli godkjent før publisering. Prosessen skal være enkel å følge og du kan finne retningslinjer på Marketplace.
  Besvart: 22. mars 2010 12:36
 12. Ikke glem vanlig 12 taster tastatur!

  Spørsmål fra Frode:

  Vil WP7S gi oss flere valg enn bare fullt qwerty som on-screen tastatur? Vil de særnorske tegnene få dedikerte taster i en norsk utgave?

  Bra jobbet Microsoft, jeg tror på konseptet deres.

  Svar:
  Takk for det. Ja, det vil være flere valg. Når den norske versjonen av Windows phone 7 series blir lansert vil de særnorske tegnene få dedikerte taster på skjerm, hardware-messig vil det være opp til de ulike produsentene.
  Besvart: 22. mars 2010 12:42
 13. Prosessor

  Spørsmål fra Håkon Solheim:

  Hva er Windows sitt krav til prosessorer på telefonene som skal kjøre Windows Phone 7?

  Svar:
  Hei Håkon,
  hensikten med tydelige maskinvarespesifikasjoner er at alle som lager applikasjoner skal kunne forvente at de kjører likt og på forhånd skal kunne vite hva de har å jobe med. Det er en enkelt spesifiksasjon for Windows Phone 7 Series. Utviklere kan ta for gitt at alle Windows Phone 7 Series telefoner har: en kraftig prosessor, 256 MB med RAM minimum 4 GB Flash, 802.11 b/g wireless), 4 punkters true multi-touch capacitive skjermog 5 sensorer (A-GPS, accelerometer, compass, proximity and light). Skjermstørrelsen kommer i to typer:WVGA tilgjengelig ved lansering og HVGA kort tid etter første lansering.
  Besvart: 22. mars 2010 12:42
 14. Windows Phone 7

  Spørsmål fra Ragnhild:

  Heisann! Hva har dere lagt mest vekt på i utformingen/utviklingen av nye Windows Phone 7?

  Svar:
  Hei, Det som er lagt mest vekt på i utviklingen av Windows Phone 7 Series, er brukeropplevelsen. Funsksjoner er samlet i "Hub's" som gir det raskt oversikt over de oppgavene du ønsker å gjøre på en mobiletelefon - det kan være spill, venner og kollegaer (People Hub), musikk eller bilder. Isteden for å starte et program for en spesiell tjeneste, så som Facebook - vil oppdateringer fra Facebook vises i ulike "Hub's" (bilder, statusoppdateringer, kontaktinformasjon etc) Ta gjerne å prøv ut demo på http://www.windowsphone7series.com/
  Besvart: 22. mars 2010 12:42
 15. Silverlight

  Spørsmål fra Jason:

  Vil WP 7 ha støtte for Silverlight?

  Svar:
  Ja - det er et av de verktøyene det vil bli fokusert på, sammen med XNA for spillutvikling.
  Se (og last ned) verktøy fra http://developer.windowsphone.com/

  Mvh
  Microsoft
  Besvart: 22. mars 2010 12:48
 16. angående HD2

  Spørsmål fra håkon beistad:

  er det mulig og få android på HD2?

  Svar:
  Det må du nesten spørre Google om. :)
  Besvart: 22. mars 2010 12:50
 17. Virus/ Malware på Mobil

  Spørsmål fra Jørgen:

  Hei
  Nå som mobilene blir mer og mer avanserte, blir nok fristelsen for mange å lage onskapsfull programvare rettet mot mobil. Hvordan vil Microsoft møte dette med WP?

  Svar:
  Hei,
  Applikasjoner som er utviklet for Windows Phone 7 vil kjøre i sandboks og installering av ondsinnet programmer vil derfor ikke påvirke systemet. Alle applikasjoner som blir tilgjenglig fra Marketplace vil også være testet og sjekket opp før der blir lansert og tilgjenglig for nedlastning.


  MvH
  Microsoft
  Besvart: 22. mars 2010 12:53
 18. Synkronisering.

  Spørsmål fra Vegar:

  Hei.
  Vil det være mulig å synkronisere windows Live kalenderen med kalenderen på telefonen?

  Svar:
  Hei,
  Det er våre planer :)

  MvH
  Microsoft
  Besvart: 22. mars 2010 12:55
 19. Klipp og lim

  Spørsmål fra Per Hovland:

  Tror virkelig Microsoft at de vil beholde de som bruker Windows mobile i dag. Ved å fjerne alt som gjør disse telefonene unike i dag og begrense brukerene sine muligheter blir det en dårlig Iphone look alike. Selv Apple ble presset til å legge til cut & past funksjonalitet og kommer trolig med multitasking ved neste versjon. Mitt spørsmål blir da følgende: Tror dere at business verden vil kjøpe Windows Phone 7 med de begrensninger dere har satt nå. Uten cut & paste gjor ivertfall ikke meg og min virksomhet. Det nytter ikke med funksjon som gjennkjenner telefonnr osv. En MÅ kunne kopiere tekst når en jobber. En Må kunne kopiere tekst fra nettsider til e-post eller sms. En MÅ kunne kopiere tekst når en jobber med tekstbehandling.

  Svar:
  Hei,
  Windows Mobile 6.5 vil videreutvikles og supporteres parallelt med Windows Phone 7 Series fremover.
  Lanseringen av Windows Phone 7 vil i første rekke være rettet mot forbrukermarkedet, men vil også støtte Microsoft Office og Outlook synkronisering.
  MvH
  Microsoft
  Besvart: 22. mars 2010 13:00
 20. Multititasking?

  Spørsmål fra Espen:

  Har Windows Phone 7 Multi-tasking, og ikke bare Push notifications? Viss nei, hvordan kan Microsoft forvente å få med seg den kundegruppen som er årsaken til at Windows Mobile ble så stort som det ble, nemlig bedriftsbrukerene?

  Hvorfor så mange restriksjoner på den nye plattformen? Windows Mobile var i mange år svært åpent og fritt, hvorfor gå vekk fra dette? Hadde det ikke vært for HTC og xda-developers ville Windows Mobile allerede vært en død og ikke eksisterende plattform. Burde ikke Microsoft lære av alle feilene som Apple har gjort med iPhone på tross av sin suksess? Jeg har hatt flere Windows Mobile telefoner, blant annet en HD2 pr. idag.

  Dersom svaret på førstnevnte spørsmål er nei, har dere allerede mistet en kunde.

  Svar:
  Hei Espen,
  takk for godt spørsmål. Det er mange som lurer på multitasking i Windows Phone 7 series. Tilbakemeldingene vi får fra kunder er at de ønsker 1) at enkelte ting som epost, opplasting av f.eks. bilder og avspilling av musikk skjer mens de gjør andre ting, 2) bedre batterilevetid, 3) bli informert når viktige eller relevante ting skjer.

  Windows Phone 7 Series støtter det vi kaller “Smart Multitasking” – vanlige oppgaver som f.eks. lasting av web-sider, synkronisering av epost og opplasting av bilder skjer i bagrunnen, men generelt er det ikke noen støtte for bakgrunnsprosessering for 3. parts applikasjoner. Dette er et bevisst tiltak for å forbedre ytelse og opplevelsen til sluttbruker.

  3. parts applikasjoner er under full brukerkontroll og kan bare startes av brukeren selv. Programmene pauses når brukeren navigerer bort fra applikasjonen.

  Generelt finnes det ikke bakgrunnsprosessering for 3. parts applikasjoner, med noen unntak for støttede media scenarier. Den nye Microsoft Push Notification Service gjør allikevel utviklere i stand til å registrere eventbaserte notifikasjoner som kan vises frem på telenonene som oppdateringer i en "Live Tile" eller som en notifikasjon selv om applikasjonen ikke kjører.
  Besvart: 22. mars 2010 13:01
 21. Hva med oss wm 6.5 brukere?

  Spørsmål fra Nasser Habib:

  Kommer vi til å bli glemt av dere når windows phone 7 telefonene lanserer?
  Når kommer oppgraderingene 6.5.3 og 6.5.5?

  Men uansett så håper jeg på at Microsoft tar igjen Apple :D
  Venter spent på windows phone 7.

  PS: Skaff dere flinke markedsførere :)

  Svar:
  Hei,
  Windows Mobile 6.5 vil vedlikeholdes og utvikles parallelt med Windows Phone 7. Når det gjelder 6.5.3 er det opp til produsentene av telefoner å tilby til de ulike modellen. Sjekk med produsenten din om det finnes en oppdatering av din modell.
  Besvart: 22. mars 2010 13:07
 22. .Net framework

  Spørsmål fra Jonas:

  Vil man kunne kjøre WPF-programmer på WinPho7 (Dvs har den .Net framwork inne, eller er det bare en lightversjon slik at det bare er Silverlight som går?

  Svar:
  Hei,
  Det er to ulike programmeringsmodeller for Windows Phone 7 Series. Det er Silverlight og XNA. Du finner verktøyene og emulator på http://developer.windowsphone.com/

  MvH
  Microsoft
  Besvart: 22. mars 2010 13:09
 23. WP7S

  Spørsmål fra Jan Vidar Nalbant:

  vil bare ha ja nei eller vet ikke svar enkelt og greit.

  1. vil der bli multitasking?

  2. Vil der bli flash support i nettleseren?

  3. Er det multi touch support?

  4. Er WP7S bygget på noe plattform eller basis?

  5. får vi stemmegjenkjenning?

  6. kommer microsoft med egen gps programvare?

  Svar:
  Hei Jan Vidar,
  1) for multitasking se svar til annen leser, 2) flash støtte vil være avhengig av Adobe, min anbefaling vil være å benytte Silverlight som både er programmeringsmodellen for Windows Phone 7 samt er støttet på PC, mobil og etter hvert xbox, 3) Ja, 4) ja på toppen av Windows CE, 5) APIet for WM7S gjør det mulig, 6) det er krav til GPS i maskinvaren, vi har ikke noe å annonsere med tanke på egne applikasjoner som benytter GPS.
  Besvart: 22. mars 2010 13:12
 24. Hvorfor satse på Microsoft Phone 7

  Spørsmål fra Skeptisk:

  Hei.

  Med skrekk og gru har jeg sett Microsoft Mobile bli mer og mer utdatert de senere årene, og en kan vel ikke legge skjul på at resultatet har vært en bismak av historien til Internet Explorer 6.
  Med andre alternativer som Android drives utviklingen kontinuerlig fremover fordi det er åpent, og alle kan gjøre det de vil med operativsystemet så lenge maskinvaren tillater det. Jeg vil derfor påstå at innovasjonen vil skje på denne plattformen siden alle kan gjøre noe med den, i motsetning til Microsoft sin lukkede plattform.

  Selv om dere nå som alle andre vil la utviklere få gratis tilgang til SDK. Hvordan vil Microsoft jobbe annerledes i konkurransen om utviklere og bidragsytere? Og hvordan vil dere jobbe i årene som kommer med Microsoft Phone i forhold til forgjengeren?

  Svar:
  Ingen grunn til å være skeptisk :)
  Det som begeister brukere er utvalget av applikasjoner for ethvert formål. I forrige uke annonserte vi at alle utviklingsverktøy til Windows Mobile 7 series er gratis og kan lastes ned her: http://developer.windowsphone.com/ Det betyr at alle millioner av utviklere som allerede er kjent med Microsofts utviklingsplattform, samt alle andre som ønsker det kan utvikle og tilgjengeliggjøre sine applikasjoner for brukere i hele verden.

  Det er flere ting jeg tror vil gjøre Windows Phone 7 til en spennende plattform:
  - Silverlight og XNA som plattformer for å kjøre spill og applikasjoner på flere platformer gir raskere utviklingstid og større markedspotensiale
  - Windows Market place med fuksjonalitet for å prøve før man kjøper en applikasjon, samt gode mekanismer for å markedsføre og selge sine applikasjoner vil gjøre det mer lønnsomt for utviklere å lage applikasjoner og spill til vår plattform
  - Vår satsning på mobil som en integrert del av 3 skjermsstrategi for å gi brukere en best mulig opplevelse uavhengig av tid og sted
  Besvart: 22. mars 2010 13:28

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen