Les gamle nyheter på nett

Å lese nyheter på nett er noe de fleste forventer å kunne gjøre i dag. Google ønsker å dra konseptet enda lengre, de vil gi deg nyheter fra tiden før Internett.

Digitaliserer gamle aviser
Ifølge BBC har Google store prosjekter på gang. Ved hjelp av mikrofilm og sine søkemotorer jobber de med å digitalisere og legge ut gamle avisutgaver. Versjonene som legges ut vil bli fult søkbare slik at du for eksempel kan søke etter månelandingen og så lese nyhetene fra den gang Armstrong tok de første steg på månen fra din egen stue.

- Dette er stort. Vi går her inn i en helt ny form for innholdstype, sier Marissa Mayer fra Google, ifølge BBC.

Google har lenge jobbet med flere små og store publikasjoner for å digitalisere gammelt innhold. Både New York Times og Washington Post har gitt Google mulighet til å registrere deres arkiv og gjøre det søkbart. Andre aviser, som Pittsburgh Post-Gazette, har latt Google legge ut microfilmbilder fra deres gamle publikasjoner.


Om du vil lese nyheter fra 1912 er det nå mulig gjennom Googles tjeneste.

Foreløpig har Google kun lagt ut smakebiter på sine nettsider Google News. Hos aviser som allerede har et arkiv på sine sider vil du bli viderelenket til deres arkiv. Aviser som derimot ikke har slikt, vil dukke opp som scannede mikrofilmbilder hos Google etter hvert som de får digitalisert utgavene.

Jobbet lenge med digitalisering av norske aviser
Google er slett ikke alene om å digitalisere gamle nyheter. Nasjonalbiblioteket har lenge jobbet med dette i Norge. Til nå har de klart å digitalisere over 100.000 artikler, men de kan opplyse at mye arbeid gjenstår med dette prosjektet. Det er samtidig en rekke rettighetsforhold Nasjonalbiblioteket må forholde seg til som gjør at de ikke fritt kan legge ut hele sitt digitale arkiv på nett. De håper likevel at denne tjenesten skal utvikles slik at studenter, forskere, nysgjerrige og historieinteresserte lettere kan få tilgang til gamle norske medier.

For å søke i det som er lagt ut av norske aviser kan du gå inn her
.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen