Guide

Les dette før du kjøper 3D-TV

2010 har vært det store 3D-året for film og tv-bransjen. Det hele startet med James Camerons storslagne film Avatar, som ble en braksuksess på kino og beviste at 3D kunne selge billetter. Siden har en rekke nye filmer fulgt i de samme fotsporene.

Nå er 3D-teknologien også på vei inn i stua di. De første skjermene med støtte for teknologien dukket opp i butikkene i mai, og det er nå et solid utvalg i butikkene. Alt ligger altså til rette for å få en tilsvarende opplevelse som du fikk på kino – i din egen godstol.

Men det er mye å huske på om du skal ta steget inn i den tredje dimensjonen. I denne guiden har vi laget en sjekkliste med alt du trenger å huske på før du går og handler.

La oss starte med det viktigste først.

Kan du se 3D?

Det er ingen selvfølge at du kan se film i tre dimensjoner. Vi har tidligere meldt at så mye som 10 prosent av befolkningen ikke kan se dagens 3D-teknologi skikkelig. Teknologien er nemlig avhengig av å spille samsynet ditt et puss. Er du skjeløyd eller svaksynt kan du oppleve at øynene dine ikke klarer å fokusere så bildet blir skarpt, og da vil du ikke ha noe glede av en 3D-skjerm. Vårt råd er derfor at du går i en butikk og prøver å se på en 3D-TV der før du handler.

Les mer: En av ti nordmenn kan ikke se 3D

Om du har vært i butikken og liker det du ser, er det på tide å få 3D-utstyret på plass. Alle bildekomponentene dine må støtte 3D for at du skal kunne bruke teknologien. Og med mindre du allerede har splitter nytt utstyr, må du nok belage deg på å skifte ut det meste.

 

Flatskjerm

Først og fremst må du ha en flatskjerm som støtter 3D. Du får stort sett bare teknologien i skjermer som er fra 40 tommer og opp, ettersom produsentene mener mindre skjermer ikke egner seg til den tredimensjonale effekten. De billigste skjermene starter på 7500 kroner for plasma med 3D, mens du må betale fra 10 000 kroner for LED-skjermer med 3D.

Når det gjelder valget mellom LCD- og plasmaskjerm, er det ikke noe fasitsvar. På vanlige 2D-sendinger har de beste LCD-skjermene blitt skarpere enn plasma det siste året, og de er også mer lyssterke. Men når det kommer til 3D gir plasmaskjermene et skarpere bilde enn LCD-skjermer i samme prisklasse, viser våre tester. Plasma er også hakket billigere per tomme, og har et bra sortnivå selv på lavprismodeller.

Pass uansett på at du får en skjerm som har én eller flere innganger med den nye HDMI 1.4-standarden. Du kan i teorien plugge til 3D-utstyr til en eldre HDMI-inngang, men da vil du ikke få høyeste oppløsning (1080p). Det krever også mange manuelle innstillinger, og det kan være problematisk å få utstyret til å kommunisere skikkelig med skjermen din.

Vi har testet følgende 3D-skjermer:

Se også:


 

3D-briller

Når vi snakker om 3D tenker mange på de klassiske papirbrillene med rød og grønn plastikk til hvert øye. Disse er det imidlertid bare å kaste. Dagens flatskjermer bruker aktiv lukking, og da trenger du batteridrevne briller som kobler seg trådløst til TV-en. Slike briller er dyre, men gir det desidert beste og skarpeste bildet.

Det er ikke mulig å kjøpe hvilke som helst briller – du må kjøpe en modell fra produsenten som lager skjermen din. Det følger som regel med to briller i pakken når du kjøper en ny 3D-skjerm, mens ytterligere briller må kjøpes separat. Prisen kan variere, men typisk koster briller fra 800 kroner og opp.

Husk at alle som skal se på skjermen må ha 3D-briller. En stakkar uten briller vil bare se et utvasket, diffust bilde og raskt pådra seg hodepine. Planlegger du å vise fotballkamp i 3D for hele kameratflokken blir det altså en dyr investering. Og kommer plutselig en ekstra person på besøk vil vanlig høflighet tilsi at skjermen må skrus tilbake til 2D.

3D-brillene er batteridrevne, og holder typisk ut mellom 50 og 100 timer med bruk. Det er kun noen få av brillene på markedet som har batteri du kan lade opp igjen. På de fleste modeller må du kjøpe nye batterier å sette inn hver gang du går tom for størm.

En annen ting å huske på, er at brillene fungerer best når du holder hodet vannrett og ser rett på skjermen.

Du er ikke klar ennå:
Les hva mer du trenger på neste side

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen