Les bok på mobilen

I

I Japan, som i de fleste andre land i verden, har det å sjekke e-posten og lese dagens nyheter på mobilen blitt en del av hverdagen. Nå er det en ny brukergruppe som står for tur, nemlig bokentusiastene.

Japanerne har å muligheten til å laste ned hele romaner til sin mobiltelefon. Flere japanske nettsider tilbyr både klassikere og bestselgere, i tillegg til noen bøker skrevet spesielt for det nye mediumet.

Når en bruker føler for å laste ned en bok, er det bare å lete seg gjennom akivet på samme måte som man ville gjort i en bokhandel eller på et bibliotek. Det er mulig å søke etter både tittel, forfatter og sjanger. I tillegg kan man lese anmeldelser av bøkene og sende fanmail til forfatterne.

Mobilromanene lastes deretter ned til telefonen og kjøres som vanlige Java-applikasjoner. På denne måten kan man ha en hel boksamling i lomma, som man kan ta frem og lese når man selv vil. Dette er definitivt en god nyhet for de som ikke liker å drasse på tunge bøker.

Å lese bøker på denne måten tar nok litt lengre tid enn å lese en ordinær bok, siden kun et fåtall linjer får plass i skjermbildet av gangen. Men funksjoner som gjør at man kan bla oppover og nedover og til og med bla om til neste side, skal visstnok gjøre opplevelsen langt mindre smertefri enn den kan høres ut som.

Tjenesten anses allerede som en suksess, og titusener av japanere sitter nå og leser mobilromaner på t-banen på vei til jobben, i bilen og omtrent alle andre steder man kan tenke seg. En japansk nettside, All You Can Read Paperbacks, begynte å tilby tjenesten allerede i 2003, men har først nå sett en markant økning i interessen. Siden tilbyr 150 forskjellige romaner og har nå 50.000 medlemmer.

Foreløpig statistikk viser at flertallet av de som benytter seg av mobilromanene er kvinner. I tilleg leser veldig mange av brukerne mobilromanene hjemme. Svært mange bruker muligheten til å endelig komme seg gjennom klassikere de lenge har tenkt at de burde få lest. Det er også mange som kjøper sexrelatert litteratur og annet stoff de ikke tør å kjøpe andre steder. Den aller mest nedlastede mobilboken er likevel ordboken, av enkle grunner: Man vet aldri når behovet skulle dukke opp.

(Kilde: Wired News)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen