TEST: Lenovo ThinkPad X220 Tablet

Test Lenovo ThinkPad X220 Tablet

Bærbar godsak med en vri

12,5-tommers tablet-PC som viser at dynamitt kan komme i små pakker.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I første halvdel av året annonserte Lenovo flere nye modeller i sin ikoniske ThinkPad-serie. Blant disse var det nok den litt utradisjonelle ThinkPad X1 som fikk mest oppmerksomhet. For vår del innfridde den dessverre ikke helt til forventningene.

Men det har også vært andre interessante modeller på trappene, og av disse blinket vi oss ut ThinkPad X220 og X220 Tablet. Sistnevnte har vi hatt på testbenken de siste ukene.

Spesifikasjoner
Maskinvare

Prosessor
Intel Core i7-2620M (2,7 GHz, 4 MB cache)
Minne
4 GB DDR3 1333 MHz RAM
Harddisk
320 GB, 7200 RPM
Skjermkort
Intel HD Graphics 3000
Skjerm
12,5 tommer
1366 x 768 pikslers oppløsning
Vridbar berøringsskjerm med IPS-teknologi
Optisk enhet
N/A
Trådløs tilkobling
802.11b/g/n WiFi
Bluetooth
Mobilt bredbånd (3G)
Batteri
6 celler, yter 63 Wh
Kommer også med andre batterikonfigurasjoner
Annet

Operativsystem
Windows 7 Professional 64-bit
Størrelse
1,92 kg tung (med testet batteri)
3,5 cm tykk (4 cm med testet batteri)
Pris
Fra ca. 15 000 kr

Spesifikasjonene som beskrevet over gjelder for maskinvaren som har blitt testet. X220 Tablet kommer også i litt andre konfigurasjoner.

Som en vanlig bærbar med 12,5-tommers skjerm ser kanskje ikke ThinkPad X220 Tablet (eller X220t) ut om et lite fartsmonster, men det er nå engang slik at dynamitt godt kan komme i små pakker. Lenovo har utstyrt X220 med siste generasjon Core i-prosessor, og vårt testeksemplar var bestykket med en nokså kompetent i7 på 2,7 GHz, 4 GB RAM, 320 GB harddisk, nettverkskort fra Intel og mobilt bredbånd (3G).

Det som kanskje likevel skiller X220 Tablet mest fra mange andre bærbare er at det nettopp er en tablet. Det vil si at den er utstyrt med berøringsskjerm som kan snus rundt og legges flatt over tastaturet, noe som gjør at du kan bruke den omtrent som et nettbrett. Når vi da sier "omtrent" mener vi det i ordets bredeste forstand – operativsystemet er tross alt Windows 7. Det betyr en helt annen brukeropplevelse enn et nettbrett med Android, iOS eller et annet operativsystem med hovedvekt på touch ville gitt.

En tablet-PC kan brukes på flere forskjellige måter.
En tablet-PC kan brukes på flere forskjellige måter.

Men det er egentlig ikke mest i egenskap som tablet-PC vi har testet X220. Det er nemlig fullt mulig å bruke den som en standard bærbar, og faktisk får du X220 som vanlig bærbar også, altså uten berøringsskjerm.

For sammeligning måtte vi naturligvis trekke frem den nylig testede 13-tommeren Lenovo ThinkPad X1. Tynnere og kanskje litt lekrere å se på ja, men spørsmålet var jo om X220 ikke hadde andre egenskaper som trakk opp.

La oss se nærmere på godsakene >>>

Takk til Lenovo for lånet av datamaskinen.

I bruk

Når det gjelder konstruksjon og utseende er det få overraskelser ved ThinkPad X220. Her har Lenovo gått for praktiske og veldprøvde løsninger, noe vi foretrekker fremfor mindre brukervennlige designelementer som på ThinkPad X1. Som seg hør og bør føles X220 Tablet robust og solid. Topp, bunn og sider er i metall med det litt gummiaktige overflateblegget vi liker, mens håndleddstøtten er i vanlig hard plast.

Tastatur og pekeplate

Tastaturet er tradisjonelt og i full størrelse. Det er behagelig å skrive på og layouten er god, selv om det riktignok ser litt uryddig ut ved første øyekast. Fn- og venstre Ctrl-tast kan byttes om i BIOS. Som på andre ThinkPad-modellerer skal tastaturet takle litt vannsøl og du finner to dreneringshull på undersiden.

ThinkPad X220 er forskriftsmessig utstyrt med både pekeplate og TrackPoint – den røde pinnen midt på tastaturet som lar deg styre muspekeren. Som tilfelle var med ThinkPad X1 er vi mest fornøyd med TrackPointen. Bevares, den nye typen pekeplate er da følsom nok og støtter multitouch, men den gir en litt skranglete følelse ved tapping. Vi er heller ikke overbegeistret for å ha "musetastene" integrerte nederst på pekeplaten i stedet for som separate knapper.

Skjerm

Skjermpanelet har en oppløsning på 1366 x 768 piksler, noe som er helt kurant når det er fordelt på på 12,5 tommer. Skjermen er kanskje ikke like lyssterk som den vi finner på Lenovo ThinkPad X1, men på alle andre områder er den bedre. Den er bygd på IPS-teknologi, noe som gir den meget vid innsynsvinkel, og den er godt kalibrert med korrekte farger. Lenovo kaller også skjermen for "Wide viewing angle & High density FlexView Display".

For Lenovo ThinkPad X220 Tablet er dog ikke skjermen bare noe du kan glo på – det er også et grensesnitt for input. I stedet for å fikle med pekeplate eller tastatur kan du når som helst bruke fingeren eller den medfølgende pekepennen på den kapasitive berøringsskjermen. Begge deler fungerer utmerket, men "vanlig" Windows er strengt tatt ikke bygd for å styres med fingrene, og det merkes. Det er også greit å få med seg at berøringsfunksjonaliteten kan slås av.

Fordi det er en berøringsskjerm har den fått en overflate som gjør den blankere enn vanlige matte skjermer. Innendørs opplevde vi ikke dette som noe spesielt problem, men i sollys ville det helt klart vært bedre uten den semiblanke overflaten.

Også rundt selve skjermen har vi noen knapper for bruk i tablet-modus: av/på/sleep, "ctrl-alt-delete"-knapp og en knapp som endrer skjermbildets orientering. I tillegg er fingeravtrykksleser, høyttalere, mikrofon og webkamera plassert i skjermkanten.

Dyrere ThinkPad-modeller har vanligvis et "leselys" over skjermen, men dette finnes ikke på Tablet-utgaven av X220.

Høyttalere

Som på de fleste bærbare datamaskiner kunne vi ønsket oss litt bedre og høyere lyd, og der gjorde Lenovo en bedre jobb med ThinkPad X1. Men de to små høyttalerne under skjermen er likevel greie nok til stemmer, litt musikk eller film i rolige omgivelser.

Tilkoblinger

Inn- og utganger
Type og grensesnitt
Bilde
VGA og DisplayPort
Lyd
Kombi hodetelefonutgang/mikrofoninngang
Enhetstilkobling
3 x USB 2.0
1 x ExpressCard/54
Nettverk
Gigabit ethernet
Annet
Integrert webkamera og mikrofon
Fingeravtrykksleser
Minnekortleser
Kensingtonlås
Dokkingport

På venstre side har vi to USB-porter, VGA, DisplayPort og plass for ExpressCard/54. Det er også en liten bryter som lar deg slå av og på alle trådløse tilkoblinger.

Høyre side har minnekortleser, USB (alltid på), LAN, minijack for lyd og plass til kensingtonlås. Det er også rom for pennen (stylusen) du kan bruke til skjermen.

På undersiden finner vi dokkingkontakten, og det er enkel tilgang for en eventuell RAM-oppgradering. Det er også grei skuring å skifte ut harddisken, men plassen er tilpasset disker med høyde på kun 7 mm. De aller fleste 2,5" harddisker er på 9,5 mm.

Temperatur og støy

Med tanke på den relativt kraftige prosessoren i vårt testeksemplar klarer ThinkPad X220 Tablet seg helt greit, spesielt med tanke på hvor varm ThinkPad X1 ble. Som du kan vente deg er også makstemperaturene begrenset til områdene rundt utblåsingsgrill og den delen av håndleddstøtten som er rett under tastaturet.

Når det gjelder støy er også X220 Tablet et helt annet dyr enn den hissige X1. Jovisst får du noe viftestøy med X220, spesielt ved hard jobbing, men av en mer dempet karakter. Som uvirksom glir det suset som er veldig lett over til bakgrunnsstøy i kontorlandskapet, men vifta har en tendens til å bruke lang tid på å roe seg helt etter å ha jobbet litt.

Batteri

Ser vi på batteritid er X220 Tablet et godt skritt opp fra ThinkPad X1. Batteriet på 6 celler som som fulgte med vårt testeksemplar stakk litt ut bak og hevet "rumpa" med en halv centimeter. Det fører jo til at laptopen blir litt tyngre og mer uelegant enn den ville vært med et mindre batteri, men når sant skal sies er det ikke direkte i veien. Faktisk, når vi brukte 220X Tablet nettopp som en tablet ga batteriet et ekstra godt grep for hånden.

Det utstikkende batteriet gir også grep når datamaskinen brukes som tablet.
Det utstikkende batteriet gir også grep når datamaskinen brukes som tablet.

Så hva snakker vi om i praksis? Vel, vårt testprogram MobileMark 2007 prøver å simulere typisk kontinuerlig kontorbruk, og for dette fikk vi fra fem og en halv time på maks lysstyrke til åtte og en halv time med en skikkelig mørk skjerm. Passer du litt på vil den altså kunne holde ut en hel arbeidsdag.

Ytelse

Med kvaliteter og ikke minst en prislapp som er myntet på bedriftsmarkedet kommer det ikke som noen overraskelse at Lenovo ThinkPad X220 Tablet kommer med Windows 7 Professional.

I tillegg får du med Lenovos ThinkVantage Toolbox, en programsuite der du kan blant annet kan administrere passord og fingeravtrykk, ta backup, sysle med webkonferanser og lage profiler for spesielle trådløse nettverk.

Spesielt for X220 Tablet har vi også SimpleTap, et lite kontrollgrensesnitt som gjør det enklere for deg som liker å bruke fingrene. Dette gir deg store ikoner på skjermen som lar deg skru opp og ned lyd- og lysstyrke, starte webkameraet og så videre.

Det er også ukomplisert å kjøre Linux på X220 Tablet. I hvert fall den lille tiden vi testet dette med Ubuntu 11.04.

Systemytelse

Frem til nå har vi sammenlignet X220 Tablet med Lenovo ThinkPad X1, og vi ser ingen grunn til å gjøre noe annet når det kommer til ytelse. Vårt testeksemplar er utstyrt med hakket raskere prosessor, men den har mindre minne enn X1, som dessuten er utstyrt med SSD fremfor en vanlig harddisk.

I Windows' opplevelsesindeks blir de enkelte komponentene analysert og gitt en poengsum etter hvor gode de er. Her kommer det frem at de to datamaskinene har tilnærmet lik prosessorytelse, mens X220 gjør det bedre på grafikk. Med mer minne og SSD kommer ThinkPad X1 bedre ut av det i de kategoriene.

Av en eller annen grunn fikk vi aldri PCMark Vantage til å kjøre på ThinkPad X220, men vi har også begynt å ta i bruk den nyere PCMark 7. Dette er kombinasjonstester som bruker flere forskjellige komponenter, inkludert harddisken. Dette gjør at ThinkPad X1 med sin SSD kommer spesielt godt ut, selv i tester der vi skulle tro X220 med sin noe raskere prosessor ville ligge foran.

Vi har også begynt å ta i bruk Cinebench 11.5, der prosessorkraft brukes til å rendre et bilde – først med en prosessorkjerne (og en prosesstråd), deretter med alt den har av muskler. Her kan vi se hvor effektivt prosessorer med flere kjerner og/eller mulighet for flere tråder (som Hyper-threading) virkelig jobber. Med to Intel Core i-prosessorer fra samme generasjon er det ikke store forskjellen, men X220 Tablet har en hakket høyere klokket prosessor.

Med videokonverteringsprogrammet Handbrake gjør vi noe veldig praktisk: En DVD-rip av en times lang film krympes ned til 650 MB med programmets standardinnstillinger. ThinkPad X220 gjør det på 19 minutter, mens X1 kun brukte halvannet minutt lenger.

Spillytelse

Både Lenovo ThinkPad X1 og X220 har samme grafikk: Intel HD Graphics 3000 som er integrert i selve prosessoren. Interessant nok ser det ut til at det er i grafikkytelse vi ser det største utslaget mellom de to prosessorene, med den litt kjappere i7-prosessoren tusen poeng foran i 3DMark.

I Half-Life 2 med høy kvalitet ser vi en tydelig forbedring, der vi på X220 Tablet kan spille selv i skjermens originale oppløsning.

Far Cry i høy kvalitet er dog fremdeles et stykke unna.

Oppsummering og konklusjon

Lenovo ThinkPad X220 Tablet er, kanskje med det unntaket at den faktisk er en tablet-PC, en relativt tradisjonell bærbar i Lenovos ThinkPad-linje. Den er solid og godt satt sammen, har et behagelig tastatur, god skjerm, nok av ytelse og batteritid som kan strekkes til å holde en hel arbeidsdag.

Med det litt fete 6-cellers batteriet kan den ikke kalles spesielt sexy eller elegant, men så er dette mer en arbeidshest enn noe du kjøper for å sprade rundt med. Og liker du ThinkPad-stilen fra før er det jo uansett liten forskjell fra dens større og mindre søsken.

Utstyrsmessig er X220 slett ikke dum. Her er alle nettverksmuligheter med gigabit LAN, 802.11n trådløst, Bluetooth og mobilt bredbånd på plass. Lenovo har også fått plass til en ExpressCard/54-slot. Det er også uvant, men for så vidt forståelig, å se DisplayPort til fordel for HDMI.

Men litt å pirke på har vi jo. Pekeplaten gjør riktignok jobben sin, men er ikke av de beste. På utstyrssiden savner vi en USB 3.0- eller i det minste en eSATA-kontakt. Og til å være en 12,5-tommer er den relativt tung med en vekt på rett under to kilogram.

Likevel foretrekker vi egentlig X220 Tablet over den litt slankere og lettere ThinkPad X1. Bedre skjerm, mindre støy og varme samt bedre batteritid er alle gode salgspunkter for å velge ThinkPad X220 Tablet i stedet. Og så må vi jo minne deg om at X220 også kommer i vanlig utgave. Denne er både lettere og rimeligere enn tablet-utgaven vi har testet her, og vil nok være et bedre valg for deg som egentlig ikke har behov for en tablet-PC.


God og solid
Fin skjerm
Anstendig utstyrt og mye krefter
Snasent tastatur


Verken USB 3.0 eller eSATA

Egentlig har vi innmari lyst til å anbefale denne ThinkPaden, og driver du med tegning/design eller har andre spesielle behov som fordrer en tablet-PC gjør du et fint kjøp her. Men for den gjennomsnittlige businesslaptopbruker ville vi strengt tatt heller gått for en vanlig X220 for å spare penger, vekt og fått bedre batteritid. Standard X220 kan også leveres med USB 3.0 og har "leselys" for tastaturet. Merk dog at ikke alle utgaver av X220 har IPS-skjerm.

Alternativer

Er du ute etter noe som kan matche ytelsen er det nok av andre laptoper der ute. En godt spesifisert Dell Vostro 3350 eller ultraportable Toshiba Portege R830 er hete tips. Tør du gå litt opp i vekt og størrelse er også 14-tommeren Lenovo ThinkPad T420 med ekstra høy oppløsning et mulig alternativ.

Få også med deg våre bærbar-anbefalinger for studenten

Lenovo ThinkPad X220 Tablet

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen