TEST: Lenovo ThinkPad X220 Tablet

Test Lenovo ThinkPad X220 Tablet

Bærbar godsak med en vri

12,5-tommers tablet-PC som viser at dynamitt kan komme i små pakker.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I bruk

Når det gjelder konstruksjon og utseende er det få overraskelser ved ThinkPad X220. Her har Lenovo gått for praktiske og veldprøvde løsninger, noe vi foretrekker fremfor mindre brukervennlige designelementer som på ThinkPad X1. Som seg hør og bør føles X220 Tablet robust og solid. Topp, bunn og sider er i metall med det litt gummiaktige overflateblegget vi liker, mens håndleddstøtten er i vanlig hard plast.

Tastatur og pekeplate

Tastaturet er tradisjonelt og i full størrelse. Det er behagelig å skrive på og layouten er god, selv om det riktignok ser litt uryddig ut ved første øyekast. Fn- og venstre Ctrl-tast kan byttes om i BIOS. Som på andre ThinkPad-modellerer skal tastaturet takle litt vannsøl og du finner to dreneringshull på undersiden.

ThinkPad X220 er forskriftsmessig utstyrt med både pekeplate og TrackPoint – den røde pinnen midt på tastaturet som lar deg styre muspekeren. Som tilfelle var med ThinkPad X1 er vi mest fornøyd med TrackPointen. Bevares, den nye typen pekeplate er da følsom nok og støtter multitouch, men den gir en litt skranglete følelse ved tapping. Vi er heller ikke overbegeistret for å ha "musetastene" integrerte nederst på pekeplaten i stedet for som separate knapper.

Skjerm

Skjermpanelet har en oppløsning på 1366 x 768 piksler, noe som er helt kurant når det er fordelt på på 12,5 tommer. Skjermen er kanskje ikke like lyssterk som den vi finner på Lenovo ThinkPad X1, men på alle andre områder er den bedre. Den er bygd på IPS-teknologi, noe som gir den meget vid innsynsvinkel, og den er godt kalibrert med korrekte farger. Lenovo kaller også skjermen for "Wide viewing angle & High density FlexView Display".

For Lenovo ThinkPad X220 Tablet er dog ikke skjermen bare noe du kan glo på – det er også et grensesnitt for input. I stedet for å fikle med pekeplate eller tastatur kan du når som helst bruke fingeren eller den medfølgende pekepennen på den kapasitive berøringsskjermen. Begge deler fungerer utmerket, men "vanlig" Windows er strengt tatt ikke bygd for å styres med fingrene, og det merkes. Det er også greit å få med seg at berøringsfunksjonaliteten kan slås av.

Fordi det er en berøringsskjerm har den fått en overflate som gjør den blankere enn vanlige matte skjermer. Innendørs opplevde vi ikke dette som noe spesielt problem, men i sollys ville det helt klart vært bedre uten den semiblanke overflaten.

Også rundt selve skjermen har vi noen knapper for bruk i tablet-modus: av/på/sleep, "ctrl-alt-delete"-knapp og en knapp som endrer skjermbildets orientering. I tillegg er fingeravtrykksleser, høyttalere, mikrofon og webkamera plassert i skjermkanten.

Dyrere ThinkPad-modeller har vanligvis et "leselys" over skjermen, men dette finnes ikke på Tablet-utgaven av X220.

Høyttalere

Som på de fleste bærbare datamaskiner kunne vi ønsket oss litt bedre og høyere lyd, og der gjorde Lenovo en bedre jobb med ThinkPad X1. Men de to små høyttalerne under skjermen er likevel greie nok til stemmer, litt musikk eller film i rolige omgivelser.

Tilkoblinger

Inn- og utganger
Type og grensesnitt
Bilde
VGA og DisplayPort
Lyd
Kombi hodetelefonutgang/mikrofoninngang
Enhetstilkobling
3 x USB 2.0
1 x ExpressCard/54
Nettverk
Gigabit ethernet
Annet
Integrert webkamera og mikrofon
Fingeravtrykksleser
Minnekortleser
Kensingtonlås
Dokkingport

På venstre side har vi to USB-porter, VGA, DisplayPort og plass for ExpressCard/54. Det er også en liten bryter som lar deg slå av og på alle trådløse tilkoblinger.

Høyre side har minnekortleser, USB (alltid på), LAN, minijack for lyd og plass til kensingtonlås. Det er også rom for pennen (stylusen) du kan bruke til skjermen.

På undersiden finner vi dokkingkontakten, og det er enkel tilgang for en eventuell RAM-oppgradering. Det er også grei skuring å skifte ut harddisken, men plassen er tilpasset disker med høyde på kun 7 mm. De aller fleste 2,5" harddisker er på 9,5 mm.

Temperatur og støy

Med tanke på den relativt kraftige prosessoren i vårt testeksemplar klarer ThinkPad X220 Tablet seg helt greit, spesielt med tanke på hvor varm ThinkPad X1 ble. Som du kan vente deg er også makstemperaturene begrenset til områdene rundt utblåsingsgrill og den delen av håndleddstøtten som er rett under tastaturet.

Når det gjelder støy er også X220 Tablet et helt annet dyr enn den hissige X1. Jovisst får du noe viftestøy med X220, spesielt ved hard jobbing, men av en mer dempet karakter. Som uvirksom glir det suset som er veldig lett over til bakgrunnsstøy i kontorlandskapet, men vifta har en tendens til å bruke lang tid på å roe seg helt etter å ha jobbet litt.

Batteri

Ser vi på batteritid er X220 Tablet et godt skritt opp fra ThinkPad X1. Batteriet på 6 celler som som fulgte med vårt testeksemplar stakk litt ut bak og hevet "rumpa" med en halv centimeter. Det fører jo til at laptopen blir litt tyngre og mer uelegant enn den ville vært med et mindre batteri, men når sant skal sies er det ikke direkte i veien. Faktisk, når vi brukte 220X Tablet nettopp som en tablet ga batteriet et ekstra godt grep for hånden.

Det utstikkende batteriet gir også grep når datamaskinen brukes som tablet.
Det utstikkende batteriet gir også grep når datamaskinen brukes som tablet.

Så hva snakker vi om i praksis? Vel, vårt testprogram MobileMark 2007 prøver å simulere typisk kontinuerlig kontorbruk, og for dette fikk vi fra fem og en halv time på maks lysstyrke til åtte og en halv time med en skikkelig mørk skjerm. Passer du litt på vil den altså kunne holde ut en hel arbeidsdag.

Lenovo ThinkPad X220 Tablet

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen