Test

Lenovo ThinkPad X100e

Små bærbare datamaskiner har vært det store de siste årene, og med rimelige minibærbare har også mer konvensjonelle ultraportable falt en del i pris. I tillegg har vi CULV-modeller som kan være vanskelige å klassifisere - ta for eksempel Dell Alienware M11x, som har bedre spillytelse enn de fleste vanlige bærbare.

Lenovos ThinkPad-maskiner har i en årrekke vært ensbetydende med høy kvalitet, lett gjenkjennelig design og nokså stiv pris, så da de på nyåret annonserte sin ThinkPad X100e skapte det en viss reaksjon. Ikke bare var den lille X100e en relativt rimelig sak med en svakere prosessor enn vanlige ThinkPads, den var også å få tak i med rød farge.Kjappe tekniske data for Lenovo ThinkPad X100e:
11,6 tommers skjerm - 1366 x 768 piksler
AMD Athlon Neo MV-40 - 1,6 GHz
320 GB harddisk - 5400 RPM
4 GB RAM
ATI Radeon HD 3200 grafikk
Gigabit LAN, 802.11b/g/n WLAN, Bluetooth, WWAN (Mobilt internett)
Størrelse: 28,2 x 21,0 x 3,0 cm (med batteri)
Vekt: 1,5 kg
OS: Windows 7 Home Basic
Pris: omtrent 5500 kr.

Av spesifikasjonene ser vi at det er langt mer enn prislappen som skiller X100e fra vanlige minibærbare. Den har en noe kjappere prosessor, større harddisk, mer RAM og en kraftigere grafikkløsning. Av mer fysiske egenskaper er den med sin høyoppløste 11,6 tommers skjerm også litt større enn mange minimaskiner.

Videre finner vi den ikonisk røde styrepinnen (TrackPoint) som er kjent for alle som har brukt en ThinkPad tidligere, men for den som foretrekker pekeplate har Lenovo fått plass til dette også. Tastaturet er av typen som er så populær akkruat nå, som kalles chicklet eller island style, der alle tastene har sin egen åpning i platen under. Vårt testeksemplar hadde forresten internasjonalt tastatur.Når vi først snakker om tastaturet kan vi vel ta det med en gang - dette er et av de bedre vi har vært borti på en liten bærbar. Det hjelper selvsagt at det er i fullstørrelse, strengt tatt er det kun en litt kortere aksjon og mer kontant respons som gjør forskjellen mot et "skikkelig" tastatur. Pluss at Lenovo som alltid lar venstre Ctrl-tast vike plass for Fn-tasten da, men du kan rokere disse i BIOS. Tastaturet lager forresten også lite støy under bruk.

Etter hva du selv ønsker kan du både bruke pekeplaten eller TrackPointen på X100e. I innstillingene kan du forresten også slå av den du ikke bruker, dersom du vil. Begge deler fungerer for så vidt upåklagelig. Pekeplaten virker kanskje en tanke smal, men vi i praksis hadde vi ingen spesielle problemer under bruk - selv med horisontal og vertikal skrolling påslått. Pekeplaten støtter forresten også bruk av to fingre ved for eksempel nettopp skrolling og zooming. 

Tilkoblingsmuligheter:


En USB-kontakt, minnekortleser og plass for kensingtonlås på høyre side. Merk at maskinen ikke har optisk drev.


2 x USB, LAN og lyd ut (ingen lydinngang på X100e). Her blåses også varmluften ut.


På maskinens bakside har vi strøminntak og VGA ut plassert på hver sin side av batteriet.

Batteriet på ThinkPad X100e stikker omtrent to cm ut bak, men da uten å heve PC-en på samme måte som for eksempel MSI Wind U135. At batteriet stikker ut har egentlig ikke plaget oss i praksis, men det ødelegger jo litt av stilen.

Som du kan se av bildene kommer X100e i matt utførelse, noe som sparer dere med fettete fingre for en del skippertak med pussekluten. Maskinen er godt hengslet og virker fast i fisken, vi finner altså ingen spesielle svakheter i konstruksjonen. Vi imponeres kanskje heller ikke med for eksempel et spesielt avstivet lokk, men totalt sett er kvaliteten som forventent av en bærbar i denne vekt- og prisklassen.

Skjermen har 1366 x 768 piksler, noe som på 11,6 tommer må sies å være ganske høyoppløst, og er dessuten av den matte typen som gjør at du ikke trenger bekymre deg for mye om andre lyskilder. Dette betyr at ikke fargene får helt den samme spruten som vi finner på blanke skjermer, men vi er godt fornøyd med kontrasten og lysstyrken. Alt i alt har vi ikke noe spesielt å klage på her. Et webkamera er plassert i rammen over panelet.

Ytelse
Selv om ThinkPad X100e minner om en minibærbar, har Lenovo ønsket bedre ytelse enn hva har vært mulig med Intels Atom-plattform. Derfor finner vi en enkeltkjernet og relativt strømgjerrig (15 W TDP) prosessor fra AMD i X100e: Athlon Neo-MV40 på 1,6 GHz. I tillegg kommer den integrerte grafikkløsningen ATI Radeon HD 3200.

For å se hvordan dette står seg mot konkurransen har vi målt ytelsen mot den minibærbare MSI Wind U135, som kjører siste genereasjon av den nevnte Atom-plattformen. I tillegg har vi sammelignet med Alienware M11x, som har en CULV-prosessor fra Intel (Pentium SU4100 @ 1,3 GHz ). M11x har dessuten en nokså rå grafikkløsning og ditto pris, men det forskjellen mellom prosessorene vi skal se på her.

PCMark05: Verdi i poeng, høyere er bedre:


Ikke uventet er det Alienware M11x som sparker når vi ser på ytelse - og da spesielt på grafikksiden. Det viktige her som nevnt likevel prosessoren. I denne testen kjøres en samling forskjellige tester, og her legger Athlon Neo-MV40 seg langt nærmere Atom-prosessoren (som altså er vanlig i minibærbare) enn CULV-prosessoren fra Intel.

Nå snakker vi sjelden om spilling på slike små bærbare, men når vi nå først er litt innom emnet nevner vi også at ThinkPad X100e egentlig ikke er helt håpløs når det gjelder spill. ATI Radeon HD 3200 har bedre spillytelse enn de integrerte grafikkløsningene som finnes for Intels Atom- eller CULV-plattformer. Maskinen kjører i tillegg til HD-video fint strategispill som Civilization IV eller litt "eldre" spill som Half-Life 2 eller WoW dersom du ikke er spesielt kresen på detaljene. For ordens skyld nevner vi at X100e fikk 1828 poeng i 3DMark05.

SuperPI (4M): Verdi i sekunder, lavere er bedre:

SuperPI tar kun i bruk en prosessorkjerne. Her legger AMD Neo MV-40 seg mellom Atom-prosessoren og CULV-modellen når desimaler av Pi skal regnes ut.

Cinebench R10: Verdi i poeng, høyere er bedre:


Her testes det mot å rendre et bilde ved bruk av først en prosesstråd på en enkelt kjerne, og så fordeles arbeidet på samtlige av prosessorens kjerner. Nyere programvare utnytter nemlig gjerne to eller flere kjerner, og dette gjør at Atom-prosessoren tar igjen litt av forspranget ved å ta i bruk Hyper-threading (en teknologi som gjør at operativsystemet kan se en fysisk prosessorkjerne som to logiske kjerner). Og med begge kjernene i bruk ser vi at CULV-modellen er suveren.

Batteri
Så lenge undertegnede kan huske har Intel vært bedre enn AMD på bærbar teknologi - både når vi tenker ytelse og batterilevetid. At Lenovo har dristet seg til å gå for en AMD-prosessor her, om enn riktignok en strømgjerrig en, har likevel vært en liten overraskelse.

Batterilevetiden ble som alle andre testet på to forskjellige måter. Både med med PC-en konstant påslått, men uvirksom (idle), og når den spiller av video med VLC. Her sjekket vi forresten også utholdenheten til X100e mot batterikongen Asus Eee PC 1005P, den minibærbare med over elleve timers batteridrift.

Verdi i minutter:


Hadde vi gått ett år tilbake i tid kunne vi lett sagt at Lenovo ThinkPad X100e hadde mer enn anstendig batterilevetid, men siden dengang har det skjedd store store ting på batterifronten for små bærbare. AMD-plattformen i X100e gjør det spesielt dårlig under belastning. Litt over to og en halv times filmavspilling er under halvparten av hva en moderne minibærbar eller god CULV-modell med Intel-prosessor klarer.

ThinkPad X100e utvikler såpass mye varme at vifta går konstant, heldigvis uten å støye så alt for mye. Varmen er i hovedsak begrenset til undersiden. Du svir ikke akkurat lårene dine, men med tanke på at det trekkes inn en del luft fra undersiden er det ikke en PC du sitter med i fanget for lenge - i det minste ikke under hard belastning på en varm sommerdag.

Vurdering og konklusjon
Lenovo ThinkPad X100e er meget velutstyrt når vi snakker nettverk. Med gigabit LAN, 802.11n trådløst nett, blåtann og integrert mobilt internett skal det en del ting til for å føle seg isolert. Like godt er det ikke på alle andre områder - det er for eksempel sjelden vi ser en bærbar uten linjeinngang. Vi kunne også tenkt oss en HDMI-utgang - maskinen takler nemlig egentlig høyoppløste skjermer og litt HD-avspilling, men VGA er ikke optimalt med denne grafikkløsningen.

I tillegg til nettverksbiten har ThinkPad X100e egentlig kun to sterke sider - skjermen og ikke minst en god inputdel, altså tastatur + pekeplate + TrackPad.
 


Prosessorytelsen til X100e er riktignok et hakk bedre enn hva vi finner på rimeligere minibærbare, men batterilevetiden holder ikke samme standard. Og er du ute etter akkurat en 11,6-tommer og kikker litt mer i prisklassen til X100e, finner du også modeller fra blant annet Toshiba, HP og Acer som alle har CULV-prosessorer fra Intel. Glem heller ikke 13,3-tommere som Acer Aspire 3810T - denne vet vi jo også er overlegen når det gjelder batterilevetid.

ThinkPad X100e er likevel slett ikke direkte dårlig, men for mange vil det være smartere å enten plukke en billigere og mer utholdende minibærbar, eller velge en modell i samme prisklasse som har bedre prosessorytelse og batterilevetid. Om du likevel legger mest vekt på at din neste lille bærbare skal ha styrepinne, et godt tastatur, gode nettverksmuligheter, en grafikkløsning som takler litt lett spilling, samt en matt skjerm med god oppløsning - ja da kan X100e være nettopp hva du er ute etter.

Vi gir Lenovos lille ThinkPad en noe svak firer på terningen.
 
Lenovo ThinkPad X100e
God skjerm og tastatur, gode nettverksmuligheter, solid
 
Batterilevetid og prosessorytelse imponerer ikke, batteriet stikker ut, kunne gjerne hatt lydinngang og HDMI
 

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen