TEST: Lenovo ThinkPad X1

Test Lenovo ThinkPad X1

Kjapp, solid og veldreid bærbar

Men Lenovos nye 13,3-tommer er ikke bare lek og moro.

Selv om Lenovo kanskje har gjort et sprell eller to siden de tok over IBMs ThinkPad-linje i 2005, er stilen og formen fremdeles lett gjenkjennelig. Og med den ikoniske røde styrepinnen plantet midt i tastaturet er det så å si umulig å ta feil. Noen digger den spesielle designen, andre synes den er dørgende kjedelig.

Kvalitet er et ord som har blitt brukt for de aller fleste modellene i ThinkPad-serien, og en rekke proffbrukere kunne aldri tenkt seg en annen PC. Så da Lenovo i mai annonserte ThinkPad X1, som da skulle være deres tynneste og letteste 13,3-tommer med standard prosessor, var det nok en del som så for seg X1 som sin neste bærbare.

Vi så først for oss en lettere og tynnere maskin enn det X1 faktisk er. Med en vekt på 1,72 kilo bommer den egentlig på kategorien ultraportable, som vi helst ser under halvannen kilogram. Den er heller ikke så tynn at du får hakaslepp – med lokket igjen sitter øverste del av rumpa 2,6 cm over bordplaten. I front er den omtrent 1,7 cm på det tynneste, det vil si det samme som Apple MacBook Air er på sitt tykkeste.

Spesifikasjoner
Maskinvare

Prosessor
Intel Core i5-2520M (2,5 GHz, 3 MB cache)
Minne
8 GB DDR3 1333 MHz RAM
Harddisk
Intel X25 G2 160 GB SSD
Skjermkort
Intel HD Graphics 3000
Skjerm
13,3 tommer
1366 x 768 pikslers oppløsning
Reflekterende høykontrastbelegg
Optisk enhet
N/A
Trådløs tilkobling
802.11b/g/n WiFi
Bluetooth
Mobilt bredbånd (3G)
Batteri
4 celler, yter 42 Wh
Annet

Operativsystem
Windows 7 Professional 64-bit
Størrelse
1,72 kg tung
2,6 cm tykk
Pris
Ca. 20 000 kr

Inni X1 har Lenovo puttet inn en sistegenerasjons Core i5-prosessor, 8 GB RAM, 160 GB SSD, nettverkskort fra Intel og mobilt bredbånd. Men optisk drev, som var et stort salgspunkt på den tre år gamle og tynne ThinkPad X300 har den ikke. Helt greit for oss – dette er noe vi uansett svært sjelden har bruk for i 2011.

Men når vi er inne på X300 hadde den også en skjermoppløsning på 1440 x 900 piksler. Nye ThinkPad X1 er ikke like godt velsignet med sine mer tradisjonelle 1366 x 768 punkter.

Lenovo ThinkPad X1 er ingen rimelig maskin – for dagens testeksemplar må du ut med 20 laken. Heldigvis er det mulig å spare en god del tusenlapper ved å gå for utgaven med 4 GB minne og tradisjonell harddisk.

For å finne et godt sammenligningsgrunnlag satt vi og klødde oss litt i skjegget – 13-tommere av dette kaliberet tafser vi nemlig ikke så veldig ofte på, og den nevnte X300 er altså tre år gammel. Men vi har da sett på velutstyrte større maskiner, så i hovedsak for å kunne bedømme ytelsen har vi dratt frem de større Dell XPS 15 og Multicom Xishan W150. I likhet med ThinkPad X1 var begge disse utstyrt med siste generasjon Intel Core i-prosessor. Xishan W150 var dessuten også utstyrt med en SSD.

For litt nostalgisk mimring tok vi også med en 14-tommeren ThinkPad T400s, som vi ga en anbefaling for knappe to år siden.

Men først, la oss ta X1 i nærmere øyesyn >>>

Takk til Lenovo for lån av maskinen.

I bruk

Som nevnt på første side er det ingen tvil om at X1 er en ThinkPad, men samtidig skiller denne modellen seg også litt ut fra brorparten av modellene. Den har fått skråstilte sidevegger, et designgrep som gjør at den ser litt slankere ut enn den faktisk er. Av tastatur er den gitt "island style"-stilen fra blant annet ThinkPad Edge.

Konstruksjonsmessig holder X1 den høye standarden som vi forventer av en dyrere ThinkPad-modell, men samtidig ser vi at det er gjort visse ofre på tynnhetens alter – trolig for å sikre at den ble robust nok. Hele bunnplaten er lagd av ett stykke uten luker, noe som betyr at du må ut med tastaturet for å komme til innmaten.

Lenovo ThinkPad X1 har et innebygd batteri, og det er ikke meningen at du skal bytte dette selv. Det samme gjelder for RAM. Det eneste du enkelt kan skifte er harddisken, som kan skyves ut ved å løsne en skrue. Men selv ikke dette er bare-bare, ettersom X1 kun har plass for 7 mm høye disker. De aller fleste 2,5" harddisker er på 9,5 mm.

Den halvåpne luken oppe halvveis mot venstre er for å koble til et ekstra batteri.
Den halvåpne luken oppe halvveis mot venstre er for å koble til et ekstra batteri.

Topp og bunn er for øvrig i metall med en slags gummiert overflate som gjør den behagelig å ta på. Den samme overflatetypen finner vi også rundt tastatur og på håndleddstøttene. Alt i alt gir ThinkPad X1 oss en virkelig solid følelse.

Tastatur og pekeplate

Som de fleste ThinkPad-modeller er X1 utstyrt med både pekeplate og TrackPoint – den velkjente røde styrepinnen plassert midt på tastaturet. Du kan bruke en eller begge, og det er mulig å slå av den du eventuelt ikke benytter i BIOS.

TrackPointen har vi ikke noe å utsette på, for pekeplaten er det noe som bør påpekes. Platen støtter multitouch og er av den typen som kan klikkes ned hvor som helst, akkurat som på en ny Apple MacBook. I tillegg kan du tappe med den, som standard på vanlige pekeplater.

To ting irriterer oss litt med denne pekeplaten. Den ene tingen er følelsen ved tapping. Siden pekeplaten kan klemmes helt ned og derfor har mer å gå på gir den oss en liten skranglelyd når vi tapper. Det er ikke så alvorlig, men gir en bitteliten bulk i kvalitetsfølelsen.

Det andre er "musetastene", som er integrerte nederst på pekeplaten i stedet for å sitte som separate knapper. Ved høyreklikking hadde vi da en vane for å aktivere rulling i kanten (skrolling) når vi la ned fingeren, slik at klikket ikke ble registrert. Vi så oss til slutt nødt til å slå av rulling med en finger, en akseptabel løsning ettersom det også er mulig å rulle ved å bruke to fingre inntil hverandre.

Til høyre for tastaturet har du av/på-knappen øverst, den blå ThinkVantage-knappen og snarveier for lyd.
Til høyre for tastaturet har du av/på-knappen øverst, den blå ThinkVantage-knappen og snarveier for lyd.

Går vi tilbake til selve tastaturet har dette fin aksjon og er meget behagelig å skrive på. Layouten er stort sett fin, men piltastene skulle vi gjerne sett større eller i det minste litt mer markerte. Når det gjelder plasseringen av Fn- og venstre Ctrl-tast kan disse "byttes" i BIOS.

I stedet for det tradisjonelle "leselyset" over skjermen har Lenovo gått for et baklyst tastatur på sin nye ThinkPad. Lyset er hvitt og har to styrketrinn. I tillegg skal det tåle en skvett vann. X1 er utstyrt med to dreneringshull under som gjør at du faktisk kan se rett gjennom maskinen.

Skjerm

Under lokket på X1 lokket finner du et ripefritt gorillaglass som nesten dekker hele flaten. Men selve panelet med 1366 x 768 piksler fordelt på 13,3 tommer tar egentlig langt mindre plass. Det er nesten som om X1 egentlig kunne vært en 14-tommer.

Selve panelet har fått navnet ThinkPad MaxBright Display, og at det er lyssterkt er noe vi kan bekrefte. Men sammenlignet med andre gode laptopskjermer er verken sortnivå, kontrast, farger eller innsynsvinkel egentlig noe å skrive hjem om. Og da vi samtidig snakker om en meget blank skjerm er dette totalt sett skuffende for en dyr businessmodell. Selv ofrer vi gjerne gorillaglasset til fordel for en matt skjerm, siden vi sjelden riper opp skjermen vår uansett.

Høyttalere

Innebygd lyd på bærbare er sjelden noe å rope hurra for, men størrelsen tatt i betraktning er ThinkPad X1 slett ikke så dum. Lyden er grei nok til å kunne kose seg med en film uten å måtte sitte kloss inntil. Hovedfokuset for Lenovo har nok vært å gjøre maskinen god for videokonferase. Ved siden av høyttalere som kan få frem stemmene skikkelig har X1 også støydemping for inntasting på tastaturet og mikrofoner som kan optimaliseres for en eller flere stemmer.

Tilkoblinger

Inn- og utganger
Type og grensesnitt
Bilde
HDMI og Mini DisplayPort
Lyd
Kombi hodetelefonutgang/mikrofoninngang
Enhetstilkobling
1 x USB 3.0
1 x USB 2.0
1 x eSATA / USB 2.0 komboport
Nettverk
Gigabit ethernet
Annet
Integrert webkamera og mikrofon
Fingeravtrykksleser
Minnekortleser
Kensingtonlås

De fleste tilkoblingene er plassert bak. Fra venstre LAN, en luke for SIM-kort, USB 3.0 i blått, HDMI, Mini DisplayPort, eSATA/USB komboport, strøminntak og plass for kensingtonlås.

På høyre side finner du en bryter til å kjapt slå av nettverksfunksjonaliteten, samt minnekortleseren.

Venstre side har et plast/gummilokk som skjuler en hodetelefonutgang og USB 2.0-port. Vi kan ikke si vi liker denne løsningen – det er knotete å få på plass igjen og er vel mer i veien enn det gir en reell beskyttelse. Det er festet med en stropp vi ser for oss kommer til å ryke før eller siden, uten at det er noe stort tap for noe annet enn stilen.

ThinkPad X1 har ingen dokkingkontakt, noe vi finner på en rekke av søstermodellene.

Temperatur og støy

Med mye kraft i et relativt tynt skall er det kanskje ingen overraskelse at ThinkPad X1 blir varm under skikkelig tung belastning. Overflatetemperaturen på nesten 50 grader er målt ved utblåsningsgrillen og under på venstre side – den er altså ikke glohet over det hele, og håndleddstøttene blir ikke ubehagelig varme – 35 grader er det kun på et lite felt rett under tastaturet.

Men det er altså klart at dette ikke er en modell du har på fanget eller annet varmesensitivt underlag ved hard jobbing.

Vi har også fått lekt oss litt med en 1X-utgave med 4 GB RAM. Denne hadde en makstemperatur som var fire grader lavere enn vi målte med 8 GB-versjonen.

Den er heller ingen fryd for øret under belasting. Viften har riktignok ikke så veldig høyt støyvolum, men er av en ganske hissig og småirriterende karakter som lett legges merke til.

Ved lavere arbeidsbelastning gjør X1 en ganske så mye bedre jobb, både med tanke på støy og temperaturer. I idle er den for det meste av tiden knapt hørbar med mindre du legger øret inntil vifteutblåsningen.

Batteri

X1 var slett ikke noe glad i vår faste testrutine med MobileMark 2007, men etter en liten haug med forsøk fikk vi til slutt resultater på full lysstyrke. Når det gjelder minimum lysstyrke er 300 minutter et estimat basert på avlesninger halvveis i testløpet.

Til å være en toppmodell med stor vekt på portabilitet holder ikke ThinkPad X1 så veldig lenge på batteridrift. På maks lysstyrke var det slutt allerede etter tre og en halvt time. Til gjengjeld lader batteriet seg veldig fort opp. En halvtimes lading får deg fra null til 80% kapasitet på det interne batteriet.

Slice-batteriet gir bedre batterikapasitet, men legger til vekt og tykkelse.
Slice-batteriet gir bedre batterikapasitet, men legger til vekt og tykkelse.

Men det hjelper deg altså kun så lenge du har tilgang på lader og stikkontakt. Er du da avhengig av mer tid enn de fire-fem timene X1 kan gi deg, er det mulig å hive på en ekstra "slice" batteripakke som festes i bunnen. Men da mister du jo også litt av poenget med X1 ettersom den blir tykk og tung som en "vanlig" bærbar. Og så koster det naturligvis ekstra.

Ytelse

ThinkPad X1 kommer fiks ferdig med Windows 7 Professional og litt ekstra fra Lenovo, nemlig deres ThinkVantage Tools. Her finner du blant annet programvare for å administrere passord og fingeravtrykk, sikker sletting, backup, webkonferanser og lage profiler innen trådløse nettverk. Du kan velge å benytte deg av dette eller ikke.

Vi testet også kort å starte opp maskinen fra en minnepinne med Ubuntu 11.04, uten å legge merke til spesielle problemer med kompatibilitet.

Systemytelse

Som nevnt innledningsvis har vi valgt å sammeligne med de to 15-tommerne Dell XPS 15 og Multicom Xishan W150. Sistnevnte er grovt utstyrt med en firekjernes Core i7, mens XPS-en har en Core i5 som skal være hakket treigere enn den vi finner i ThinkPad X1. Alle disse tre er utstyrt med siste generasjon Intel Core i-prosessor (Sandy Bridge). I tillegg har vi tatt med den to år gamle 14-tommeren ThinkPad T400s, som kjører den eldre Core 2 Duo @ 2,4 GHz.

I Windows' opplevelsesindeks blir de enkelte komponentene analysert og gitt en poengsum etter hvor gode de er. I motsetning til Multicom Xishan W150 og Dell XPS 15 har ThinkPad X1 kun integrert grafikk, men når det gjelder prosessor-, minne- og diskytelse gjør den det bra.

I PCMark Vantage ser vi mye av det samme, men litt mer nyansert. Dessuten har vi også resultater fra ThinkPad T400s, som i likhet med X1 og Xishan ble testet med en SSD. Som forventet gjør X1 det bra totalt. Men Multicom-maskinen sprinter fra, hovedsaklig på grunn av en kjappere SSD og sin firekjernede prosessor.

For konvertering av video er resultatene som forventet.

Spillytelse

Både Lenovo ThinkPad X1 og T400s har integrert grafikk fra Intel. Nå er fremdeles ikke X1 noen typisk spillbærbar, men vi ser jo også at Intel-grafikken nå er i en helt annen klasse enn den var for et par generasjoner siden. Dette holder fint til mindre krevende 3D-spill.

Men Far Cry i høy kvalitet er fremdeles reservert de større gutta.

Oppsummering og konklusjon

Lenovo ThinkPad X1 er en 13,3-tommers bærbar som med sin relativt smale linje og 1,7 kilogram legger seg nokså nærme de såkalte ultraportable datamaskinene. Men der mange ultraportable prioriterer god batterikapasitet ved å bruke ULV (Ultra Low Voltage)-prosessorer og andre strømgjerrige komponenter, sparer ikke Lenovo på kruttet i X1.

Her får du god ytelse med en fullblods Intel Core i5-prosessor og SSD, nok av nettverksmuligheter med gigabit LAN, 802.11n trådløst, Bluetooth og mobilt bredbånd, samt raske standarder som USB 3.0 og eSATA for kjapp overføring.

Som ThinkPad-modell har X1 et viss rykte å leve opp til når det gjelder robusthet og kvalitet, og der skuffer den heller ikke. Hardheten i karosseriet og det gummiaktige overflatebelegget gjør at den innstiller en følelse av en skikkelig god og gjennomført solid bærbar.

Et meget godt tastatur forsterker dette inntrykket, og selv om pekeplaten etter vår mening kunne vært bedre gjør den da tross alt jobben sin.

Men selv om vi ikke har noe spesielt å utsette på kvaliteten er det andre ting som skurrer med denne modellen. Det ene er skjermen, som riktignok er lyssterk, men på de fleste andre måter ikke lever opp til det vi forventer å få på en såpass påkostet bærbar. Vi skulle gjerne ha sett høyrere oppløsning i tillegg til bedre kontrast, farger og sortnivå. Vi skulle gjerne også hatt muligheten til å velge en matt skjerm på en bærbar som tross alt har fokus på portabilitet og bruk utenfor hjem eller kontor.

Dette bringer oss til det andre punktet, som er relativt laber utholdenhet på batteridrift. Mellom tre og en halv til fem timer er ikke noe å skryte av i 2011. Du kan riktignok utvide denne tiden med en ekstern batteripakke, men med ekstra vekt og høyde blir X1 i større grad en liten tjukkas enn den nesten ultraportable den egentlig er.

Det siste vi vil påpeke er varmen og støyen som kommer under vedvarende tung belastning. Nå kan man selvfølgelig argumentere med at det ikke er meningen å bruke en portabel modell til altfor tungt arbeid, men da vil det jo også gå an å sette spørsmålstegn ved poenget med å utstyre X1 med en såpass kraftig prosessor.

Det totale inntrykket vi sitter igjen med etter å ha tilbrakt litt tid med Lenovo ThinkPad X1 er godt og blandet – søtt, salt og syrlig som det så fint heter på fagspråket. Vi ser at noen vil synes X1 er verd pengene, og med tanke på den generelle kvaliteten på maskinen ser vi egentlig ikke noe galt i det. Selv ville vi i så fall gått for 4 GB-versjonen og eventuelt byttet ut harddisken med en SSD selv. (NB! Lenovo X1 tar bare disker med 7 mm høyde, mot 9,5 mm som er det vanlige.)

Men ThinkPad X1 vil ikke være det ideelle valget for alle. For den som ikke har bruk for alle prosessorkreftene vil selv en mindre og lettere bærbar som for eksempel MacBook Air gi en bedre skjerm og utholdenhet på batteriet, men da uten integrert 3G. For utholdenhet, nok av prosessorkraft og lavere pris har vi for eksempel Asus U36, som også er lettere enn X1. Om kvaliteten er like god er dog tvilsomt.

Selv for ThinkPad-fanatikere trenger ikke X1 automatisk å være det beste valget, i hvert fall om du er avhengig av bedre ytelse på batterisiden. Er du uansett villig til å gå for den ekstra batteripakka til X1 vil kanskje 12,5-tommeren ThinkPad X220 være et smartere valg. Her får du samme (eller bedre) prosessorytelse, anstendig batterikapasitet, mindre støy, matt skjerm og dokkingport – og det til lavere vekt og tynnere linje enn du får med X1 og ekstrabatteriet.


Meget god konstruksjonkvalitet
Kjapp og velutstyrt
Rask lading av batteriet
Godt tastatur


Lyssterk, men ikke spesielt god skjerm
Batteriet burde holdt lenger
Støy og varme ved hard belastning

Lenovo Thinkpad X1 i5-2520M 8GB 160GB SSD

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen