TEST: Lenovo ThinkPad X1

Test Lenovo ThinkPad X1

Kjapp, solid og veldreid bærbar

Men Lenovos nye 13,3-tommer er ikke bare lek og moro.

Oppsummering og konklusjon

Lenovo ThinkPad X1 er en 13,3-tommers bærbar som med sin relativt smale linje og 1,7 kilogram legger seg nokså nærme de såkalte ultraportable datamaskinene. Men der mange ultraportable prioriterer god batterikapasitet ved å bruke ULV (Ultra Low Voltage)-prosessorer og andre strømgjerrige komponenter, sparer ikke Lenovo på kruttet i X1.

Her får du god ytelse med en fullblods Intel Core i5-prosessor og SSD, nok av nettverksmuligheter med gigabit LAN, 802.11n trådløst, Bluetooth og mobilt bredbånd, samt raske standarder som USB 3.0 og eSATA for kjapp overføring.

Som ThinkPad-modell har X1 et viss rykte å leve opp til når det gjelder robusthet og kvalitet, og der skuffer den heller ikke. Hardheten i karosseriet og det gummiaktige overflatebelegget gjør at den innstiller en følelse av en skikkelig god og gjennomført solid bærbar.

Et meget godt tastatur forsterker dette inntrykket, og selv om pekeplaten etter vår mening kunne vært bedre gjør den da tross alt jobben sin.

Men selv om vi ikke har noe spesielt å utsette på kvaliteten er det andre ting som skurrer med denne modellen. Det ene er skjermen, som riktignok er lyssterk, men på de fleste andre måter ikke lever opp til det vi forventer å få på en såpass påkostet bærbar. Vi skulle gjerne ha sett høyrere oppløsning i tillegg til bedre kontrast, farger og sortnivå. Vi skulle gjerne også hatt muligheten til å velge en matt skjerm på en bærbar som tross alt har fokus på portabilitet og bruk utenfor hjem eller kontor.

Dette bringer oss til det andre punktet, som er relativt laber utholdenhet på batteridrift. Mellom tre og en halv til fem timer er ikke noe å skryte av i 2011. Du kan riktignok utvide denne tiden med en ekstern batteripakke, men med ekstra vekt og høyde blir X1 i større grad en liten tjukkas enn den nesten ultraportable den egentlig er.

Det siste vi vil påpeke er varmen og støyen som kommer under vedvarende tung belastning. Nå kan man selvfølgelig argumentere med at det ikke er meningen å bruke en portabel modell til altfor tungt arbeid, men da vil det jo også gå an å sette spørsmålstegn ved poenget med å utstyre X1 med en såpass kraftig prosessor.

Det totale inntrykket vi sitter igjen med etter å ha tilbrakt litt tid med Lenovo ThinkPad X1 er godt og blandet – søtt, salt og syrlig som det så fint heter på fagspråket. Vi ser at noen vil synes X1 er verd pengene, og med tanke på den generelle kvaliteten på maskinen ser vi egentlig ikke noe galt i det. Selv ville vi i så fall gått for 4 GB-versjonen og eventuelt byttet ut harddisken med en SSD selv. (NB! Lenovo X1 tar bare disker med 7 mm høyde, mot 9,5 mm som er det vanlige.)

Men ThinkPad X1 vil ikke være det ideelle valget for alle. For den som ikke har bruk for alle prosessorkreftene vil selv en mindre og lettere bærbar som for eksempel MacBook Air gi en bedre skjerm og utholdenhet på batteriet, men da uten integrert 3G. For utholdenhet, nok av prosessorkraft og lavere pris har vi for eksempel Asus U36, som også er lettere enn X1. Om kvaliteten er like god er dog tvilsomt.

Selv for ThinkPad-fanatikere trenger ikke X1 automatisk å være det beste valget, i hvert fall om du er avhengig av bedre ytelse på batterisiden. Er du uansett villig til å gå for den ekstra batteripakka til X1 vil kanskje 12,5-tommeren ThinkPad X220 være et smartere valg. Her får du samme (eller bedre) prosessorytelse, anstendig batterikapasitet, mindre støy, matt skjerm og dokkingport – og det til lavere vekt og tynnere linje enn du får med X1 og ekstrabatteriet.


Meget god konstruksjonkvalitet
Kjapp og velutstyrt
Rask lading av batteriet
Godt tastatur


Lyssterk, men ikke spesielt god skjerm
Batteriet burde holdt lenger
Støy og varme ved hard belastning

Lenovo Thinkpad X1 i5-2520M 8GB 160GB SSD

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen