TEST: Lenovo ThinkPad X1

Test Lenovo ThinkPad X1

Kjapp, solid og veldreid bærbar

Men Lenovos nye 13,3-tommer er ikke bare lek og moro.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I bruk

Som nevnt på første side er det ingen tvil om at X1 er en ThinkPad, men samtidig skiller denne modellen seg også litt ut fra brorparten av modellene. Den har fått skråstilte sidevegger, et designgrep som gjør at den ser litt slankere ut enn den faktisk er. Av tastatur er den gitt "island style"-stilen fra blant annet ThinkPad Edge.

Konstruksjonsmessig holder X1 den høye standarden som vi forventer av en dyrere ThinkPad-modell, men samtidig ser vi at det er gjort visse ofre på tynnhetens alter – trolig for å sikre at den ble robust nok. Hele bunnplaten er lagd av ett stykke uten luker, noe som betyr at du må ut med tastaturet for å komme til innmaten.

Lenovo ThinkPad X1 har et innebygd batteri, og det er ikke meningen at du skal bytte dette selv. Det samme gjelder for RAM. Det eneste du enkelt kan skifte er harddisken, som kan skyves ut ved å løsne en skrue. Men selv ikke dette er bare-bare, ettersom X1 kun har plass for 7 mm høye disker. De aller fleste 2,5" harddisker er på 9,5 mm.

Den halvåpne luken oppe halvveis mot venstre er for å koble til et ekstra batteri.
Den halvåpne luken oppe halvveis mot venstre er for å koble til et ekstra batteri.

Topp og bunn er for øvrig i metall med en slags gummiert overflate som gjør den behagelig å ta på. Den samme overflatetypen finner vi også rundt tastatur og på håndleddstøttene. Alt i alt gir ThinkPad X1 oss en virkelig solid følelse.

Tastatur og pekeplate

Som de fleste ThinkPad-modeller er X1 utstyrt med både pekeplate og TrackPoint – den velkjente røde styrepinnen plassert midt på tastaturet. Du kan bruke en eller begge, og det er mulig å slå av den du eventuelt ikke benytter i BIOS.

TrackPointen har vi ikke noe å utsette på, for pekeplaten er det noe som bør påpekes. Platen støtter multitouch og er av den typen som kan klikkes ned hvor som helst, akkurat som på en ny Apple MacBook. I tillegg kan du tappe med den, som standard på vanlige pekeplater.

To ting irriterer oss litt med denne pekeplaten. Den ene tingen er følelsen ved tapping. Siden pekeplaten kan klemmes helt ned og derfor har mer å gå på gir den oss en liten skranglelyd når vi tapper. Det er ikke så alvorlig, men gir en bitteliten bulk i kvalitetsfølelsen.

Det andre er "musetastene", som er integrerte nederst på pekeplaten i stedet for å sitte som separate knapper. Ved høyreklikking hadde vi da en vane for å aktivere rulling i kanten (skrolling) når vi la ned fingeren, slik at klikket ikke ble registrert. Vi så oss til slutt nødt til å slå av rulling med en finger, en akseptabel løsning ettersom det også er mulig å rulle ved å bruke to fingre inntil hverandre.

Til høyre for tastaturet har du av/på-knappen øverst, den blå ThinkVantage-knappen og snarveier for lyd.
Til høyre for tastaturet har du av/på-knappen øverst, den blå ThinkVantage-knappen og snarveier for lyd.

Går vi tilbake til selve tastaturet har dette fin aksjon og er meget behagelig å skrive på. Layouten er stort sett fin, men piltastene skulle vi gjerne sett større eller i det minste litt mer markerte. Når det gjelder plasseringen av Fn- og venstre Ctrl-tast kan disse "byttes" i BIOS.

I stedet for det tradisjonelle "leselyset" over skjermen har Lenovo gått for et baklyst tastatur på sin nye ThinkPad. Lyset er hvitt og har to styrketrinn. I tillegg skal det tåle en skvett vann. X1 er utstyrt med to dreneringshull under som gjør at du faktisk kan se rett gjennom maskinen.

Skjerm

Under lokket på X1 lokket finner du et ripefritt gorillaglass som nesten dekker hele flaten. Men selve panelet med 1366 x 768 piksler fordelt på 13,3 tommer tar egentlig langt mindre plass. Det er nesten som om X1 egentlig kunne vært en 14-tommer.

Selve panelet har fått navnet ThinkPad MaxBright Display, og at det er lyssterkt er noe vi kan bekrefte. Men sammenlignet med andre gode laptopskjermer er verken sortnivå, kontrast, farger eller innsynsvinkel egentlig noe å skrive hjem om. Og da vi samtidig snakker om en meget blank skjerm er dette totalt sett skuffende for en dyr businessmodell. Selv ofrer vi gjerne gorillaglasset til fordel for en matt skjerm, siden vi sjelden riper opp skjermen vår uansett.

Høyttalere

Innebygd lyd på bærbare er sjelden noe å rope hurra for, men størrelsen tatt i betraktning er ThinkPad X1 slett ikke så dum. Lyden er grei nok til å kunne kose seg med en film uten å måtte sitte kloss inntil. Hovedfokuset for Lenovo har nok vært å gjøre maskinen god for videokonferase. Ved siden av høyttalere som kan få frem stemmene skikkelig har X1 også støydemping for inntasting på tastaturet og mikrofoner som kan optimaliseres for en eller flere stemmer.

Tilkoblinger

Inn- og utganger
Type og grensesnitt
Bilde
HDMI og Mini DisplayPort
Lyd
Kombi hodetelefonutgang/mikrofoninngang
Enhetstilkobling
1 x USB 3.0
1 x USB 2.0
1 x eSATA / USB 2.0 komboport
Nettverk
Gigabit ethernet
Annet
Integrert webkamera og mikrofon
Fingeravtrykksleser
Minnekortleser
Kensingtonlås

De fleste tilkoblingene er plassert bak. Fra venstre LAN, en luke for SIM-kort, USB 3.0 i blått, HDMI, Mini DisplayPort, eSATA/USB komboport, strøminntak og plass for kensingtonlås.

På høyre side finner du en bryter til å kjapt slå av nettverksfunksjonaliteten, samt minnekortleseren.

Venstre side har et plast/gummilokk som skjuler en hodetelefonutgang og USB 2.0-port. Vi kan ikke si vi liker denne løsningen – det er knotete å få på plass igjen og er vel mer i veien enn det gir en reell beskyttelse. Det er festet med en stropp vi ser for oss kommer til å ryke før eller siden, uten at det er noe stort tap for noe annet enn stilen.

ThinkPad X1 har ingen dokkingkontakt, noe vi finner på en rekke av søstermodellene.

Temperatur og støy

Med mye kraft i et relativt tynt skall er det kanskje ingen overraskelse at ThinkPad X1 blir varm under skikkelig tung belastning. Overflatetemperaturen på nesten 50 grader er målt ved utblåsningsgrillen og under på venstre side – den er altså ikke glohet over det hele, og håndleddstøttene blir ikke ubehagelig varme – 35 grader er det kun på et lite felt rett under tastaturet.

Men det er altså klart at dette ikke er en modell du har på fanget eller annet varmesensitivt underlag ved hard jobbing.

Vi har også fått lekt oss litt med en 1X-utgave med 4 GB RAM. Denne hadde en makstemperatur som var fire grader lavere enn vi målte med 8 GB-versjonen.

Den er heller ingen fryd for øret under belasting. Viften har riktignok ikke så veldig høyt støyvolum, men er av en ganske hissig og småirriterende karakter som lett legges merke til.

Ved lavere arbeidsbelastning gjør X1 en ganske så mye bedre jobb, både med tanke på støy og temperaturer. I idle er den for det meste av tiden knapt hørbar med mindre du legger øret inntil vifteutblåsningen.

Batteri

X1 var slett ikke noe glad i vår faste testrutine med MobileMark 2007, men etter en liten haug med forsøk fikk vi til slutt resultater på full lysstyrke. Når det gjelder minimum lysstyrke er 300 minutter et estimat basert på avlesninger halvveis i testløpet.

Til å være en toppmodell med stor vekt på portabilitet holder ikke ThinkPad X1 så veldig lenge på batteridrift. På maks lysstyrke var det slutt allerede etter tre og en halvt time. Til gjengjeld lader batteriet seg veldig fort opp. En halvtimes lading får deg fra null til 80% kapasitet på det interne batteriet.

Slice-batteriet gir bedre batterikapasitet, men legger til vekt og tykkelse.
Slice-batteriet gir bedre batterikapasitet, men legger til vekt og tykkelse.

Men det hjelper deg altså kun så lenge du har tilgang på lader og stikkontakt. Er du da avhengig av mer tid enn de fire-fem timene X1 kan gi deg, er det mulig å hive på en ekstra "slice" batteripakke som festes i bunnen. Men da mister du jo også litt av poenget med X1 ettersom den blir tykk og tung som en "vanlig" bærbar. Og så koster det naturligvis ekstra.

Lenovo Thinkpad X1 i5-2520M 8GB 160GB SSD

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen