Test

Lenovo ThinkPad Edge

De siste årene har det vært stor fokus på små og portable bærbare, men ikke alle har de samme behovene. Fordi en bærbar datamaskin uansett størrelse tar liten plass, og er enkel å flytte på eller rydde bort, er det i dag mange som kjøper bærbare som aldri forlater husets fire vegger. For den som ikke har de helt store behovene med tanke på ytelse er det ganske enkelt et greit alternativ til en stasjonær PC. 

Bærbare merket ThinkPad er kanskje mest kjent for businessbrukere og entusiaster, men de siste par årene har Lenovo også utvidet denne kjente serien med litt rimeligere modeller. Det gjør at den i større grad også har blitt mer aktuell for mannen i gata. For noen måneder siden så vi for eksempel på den lille ThinkPad X100e.Med tanke på det ytre er det ikke vanskelig å se at dette er en ThinkPad. Den velkjente røde styrepinnen (TrackPoint) og den familiære designen i matt, sort plast gjør den lett gjenkjennelig for en som har vært borti en ThinkPad tidligere. PC-en skal også være å få tak i rød.

Kjappe tekniske data for Lenovo ThinkPad Edge (15"):
15,6 tommers skjerm - 1366 x 768 piksler
Intel Core i5-430M - 2,27 GHz
320 GB harddisk - 5400 RPM
4 GB RAM
Intel HD Graphics
Webkamera og mikrofon
Gigabit LAN, 802.11b/g/n WLAN, Bluetooth
Offisielle mål: 38,0 x 24,7 x 3,8 cm
Vekt: 2,5 kg
OS: Windows 7 Professional
Pris: omtrent 7500 kroner

Spesifikasjonene gir oss ingen store overraskelser. Motoren i denne bærbare er en av Intels nye prosessorer av modellen Core i5, en tokjerner med Turbo Boost og Hyper Threading. På prosessorbrikken sitter også grafikkløsningen som Intel kaller HD Graphics, en kraftigere integrert løsning enn vi vanligvis finner på bærbare. Men selv om du med dette skal kunne spille ett og annet 3D-spill, er som vanlig ikke grafikkytelsen prioritert av Lenovo.

ThinkPad-modellene har som nevnt mange forretnings- og proffbrukere, noe som gjør at det i større grad er lagt vekt på inputmulighetene. I tillegg til den store og følsomme pekeplaten med støtte for to fingre har vi som nevnt TrackPoint. Tastaturet er i island style, der alle tastene har sin egen åpning i platen under. Vi så også denne typen da vi sist testet den mindre modellen ThinkPad X100e.Det bør derfor ikke komme som noen stor overraskelse at vi også er fornøyd med ThinkPad Edge på dette punktet. Tastaturet er behagelig og støyer lite. Det virker dog litt trangt på den øverste raden med F-tastene, der forresten ting er snudd litt på hodet - som standard må du her trykke inn Fn-tasten for å få tilgang på F1 - F12, mens det ellers er snarveier for å slå av og på trådløst nett, justere lysstyrke og så videre.

Synes du det blir for dumt er det mulig å bytte på dette i datamaskinens BIOS. Det samme gjelder forresten for Fn-tasten og Ctrl, siden mange foretrekker å ha Ctrl-tasten helt til venstre.

Tilkoblingsmuligheter:


2 x USB, DVD-brenner og strøminntak på høyre side.


VGA, LAN, HDMI, ExpressCard/34 og lyd ut på venstre side. Her finner vi også en komboport som både kan fungere som eSATA og USB.

I tillegg er en USB-kontakt plassert bak, og PC-en har minnekortleser i fronten.

Lokket er passe godt hengslet, men bortsett fra dette virker ikke Edge spesielt fast i fisken i forhold til dyrere ThinkPad-modeller. Verken chassis eller skjermlokk gir oss noe inntrykk av bedre kvalitet enn andre bærbare rettet mot forbrukermarkedet i denne prisklassen. PC-en virker ganske enkelt litt mykere og har mer svikt enn hva vi kanskje hadde forventet på en ThinkPad.

Bredskjermen er av den matte typen, noe som betyr at du ikke trenger bekymre deg så veldig om om lyskkilder på avveie. Den har helt grei lysstyrke og generell kvalitet, men som på de fleste skjermer for bærbare er det lav innsynsvinkel. Oppløsningen på 1366 x 768 piksler er ikke spesielt oppsiktvekkende - på en 15,6-tommer vil også noen mene dette er for lavt. I rammen over panelet sitter webakmeraet og mikrofonen.

>> Videre til ytelse, batterilevetid og konklusjon

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen