Lenger batteritid og mere kraft

Svært mange mobiltelefoner benytter i dag brikker basert på design fra ARM. Brikkeutvikleren har i samarbeid med maskinvareprodusenten Globalfoundries annonsert neste generasjon mobilbrikke.

Det er snakk om såkalte SoC-brikker, eller system on chip. I praksis erstatter slike brikker de fasilitetene man normalt ser på et hovedkort, og som prosessorer er helt avhengige av for å fungere. I tillegg til innganger, utganger, styringsenheter og forskjellige trådløse tilkoblinger inneholder en SoC også prosessoren. Det meste som skal til for å drive en mobil er altså samlet i en brikke.

Raskere og mer strømsnill

Den nye brikken skal by på hele 40 prosent økt ytelse i forhold til dagens ARM-baserte løsninger. I tillegg skal den bruke 30 prosent mindre strøm, og hviletiden for produktene basert på brikken vil intet mindre enn dobles.

Brikken skal kunne gi økt ytelse til alt fra kraftige mobiltelefoner til store nettbrett eller nett-PC-er. Produksjonen er basert på 28 nm-teknologi, noe som tillater svært høy tetthet av transistorer i brikken.

Globalfoundries, som skal produsere denne nye plattformen forventer å starte produksjon av brikken i andre halvdel av 2010. Dernest er det kun opp til mobilprodusentene hvor fort vi vil få se produkter basert på designet.

ARM over alt

Brikkedesign fra ARM er sentrale i mange av dagens kraftige mobiltelefoner. Samsungs kommende modell Wave vil være utstyrt med en prosessor produsert av Samsung selv, men basert på ARM-design. Den etter hvert kjente brikkefamilien Snapdragon som produseres av Qualcomm er også basert på ARM, og finnes i blant annet HTC HD2 og Google Nexus One

(Kilde: digitimes.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen