Leketøy for teknofile direktører

Leketøy for teknofile direktører

Vi så den på 3GSM og klarte ikke å holde fingrene unna. Nå finnes den også i en norsk versjon med ÆØÅ på tastaturet. Mobilen inviterte seg selv på prøvetur med HTC Advantage X7500.

Bærbar PC
Med en skjerm på hele 5 tommer er X7500 et nokså digert beist, og innbygget mobiltelefoni til tross – den vil aldri bli vårt førstevalg som mobiltelefon. Men så er det heller ikke dette denne maskinen er eslet for. X7500 er ment som et alternativ til en bærbar datamaskin, og har mer minne og datakraft enn noen PDA eller mobiltelefon på markedet.

I tillegg til kraftig ytelse kommer et tastatur det er mulig å skrive på. Ikke like fort som på et vanlig tastatur, men atskillig raskere enn på smartmobilenes knøttsmå tommeltastatur.

Storskjerm
HTC X7500 er med andre ord atskillig mer enn en forvokst utgave av tidligere tastaturmobiler. Skjermen er ikke bare stor, men den har også høy oppløsning (480x640 punkter). Det er 4 ganger flere punkter enn hva du finner på modeller som TyTN og Qtek 9000. Men mer imponerende enn skjermen er alle tilkoblingsmulighetene.

Her finner vi alle mobilteknologier fra GSM og GPRS, til Edge og 3G med støtte for de nye HSDPA-nettene. Det gjør at vi kan laste ned data i hastigheter tilsvarende eller høyere enn på de vanligste ADSL-linjene. Med tilhold på Fornebu kan vi allerede i dag ta den nye teknologien i bruk. Resten av landet må vente en liten stund til, før HSDPA blir gjort tilgjengelig. Den virker til og med i de amerikanske 3G-nettene.

Finnes det ikke 3G der du skal bruke X7500, så har den innbygget nettverkskort for trådløse nett (WiFi).

Med det samme vi er inne på teknologien tar vi med at den har 3-megapiksler kamera, innbygget GPS, Blåtann og USB host. Sistnevnte betyr at du ikke bare kan koble den til en PC for dataoverføring, du kan også koble andre USB-enheter til X7500. Dessuten har den utgang til TV-skjerm om du vil blåse opp bildet på en monitor, TV-skjerm eller projektor. 

King Size
Vi skal ikke underslå at X7500 er stor. Den er 13,4 cm høy, nesten 10 cm bred og 2 cm tykk. Det blir litt mindre enn et vanlig A4-ark som er brettet på midten, eller omtrent på størrelse med en Donald pocket-bok (A5).

Det hele minner også en del om en bok, slik maskinen leveres med skinnomslag. Tastaturet er løst, og selve maskinen plasseres på tastaturet der det ”låser” seg fast ved hjelp av en magnet. Et bredt felt i klar plast bakerst på tastaturet hindrer det hele i å vippe bakover. Vi frykter hva den kraftige magneten kan finne på å gjøre om den kommer i nærheten av våre mange plastkort med magnetstripe.

Uansett – løsningen er stødig og funksjonell. På tastaturet sitter kontaktpunkter som selve maskinen må berøre når du skriver. Hadde signaloverføringen gått via bluetooth ville løsningen blitt mer fleksibel. På den andre side måtte du da hatt batteri også i tastaturet, noe du slipper nå. 

Kraftverk
Batteriet er for øvrig på 2200 mAh og gir taletid på hele 4,5 til 5,5 timer avhengig av nettforbindelsen (GSM/3G).

Du trenger ikke bruke tastaturet for å ha glede av X7500. Den trykkfølsomme skjermen er så stor at du kan betjene den med boksehansker. For mer krevende applikasjoner er nok skjermpennen like vel mer hensiktsmessig. 

Erstatning
Om X7500 virkelig kan erstatte en bærbar PC er selvsagt avhengig av hvilke behov du har. Her finnes programvare for vanlige kontoroppgaver, e-post og Internett, men du er avskåret fra å spille av DVD-filmer eller bruke avansert programvare for foto eller grafikkbehandling. Nettleseren fra Opera gir imidlertid mulighet for å jobbe med tyngre applikasjoner i et WEB-grensesnitt.

Men den biten fikk vi ikke testet i denne omgang. 

Pris
Veiledende pris på HTC Advantage X7500 er 10.490 kroner (ink.mva). Vi har imidlertid sett nettbutikker som har presset prisen til like under den magiske 10.000-kronersgrensen. X7500 er imidlertid ikke i salg ennå. Den kommer først i april. 

Her er spesifikasjonene fra HTC:

Processor

Intel® PXA270 624 MHz with ATi™ Graphic Chip W2284

Operating System

Microsoft® Windows Mobile® 5.0 Pocket PC Phone Edition

Memory

ROM: 256 MB

RAM: 128 MB SDRAM

Dimension

133.5 mm (L) x 98 mm (W) x 16 mm (T)

Thickness with keyboard: 20 mm

Weight

359g (with battery)

Display

5” transmissive TFT-LCD with backlight LEDs, touch-sensitive screen

Network

HSDPA/UMTS (2100 MHz for Europe, 850/1900 MHz for USA)
Quad-band GSM/GPRS/EDGE: 850, 900, 1800, 1900 MHz

(The device will operate on frequencies available from the cellular network)

Device Control

5-way Navigation Control

HTC VueFLO™ motion sensor assisted browsing experience

Keyboard

Dual usage QWERTY keyboard for text input and display protection

Connectivity

Bluetooth® 2.0

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g

HTC ExtUSB™(11-pin mini-USB and audio jack in one)

HTC proprietary 16-pin combined port (USB 1.1 host/VGA and TV Out)

Camera

Main camera: 3 mega-pixel camera with autofocus and flash light

Second camera: VGA CMOS imaging sensor

Audio

Built-in/Dual, Hands-free (microphone and speaker)

Headphone: AMR/AAC/WAV/WMA/MP3 codec
Battery

Rechargeable Lithium-ion battery
Capacity: 2200 mAh
Standby time: Up to 300 hours (for GSM/UMTS)
Talk time (Screen off):

Up to 5.5 hours for GSM

Up to 4.5 hours for UMTS
Expansion Slot

miniSD™ (Hot swap and SDHC compatible)

AC Adapter

Voltage range/frequency: 100 - 240V AC, 50/60 Hz

DC output: 5V and 1A


Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen