Test Leica M9-P

Rolls-Royce-kameraet

Vi tester dokumentarfotografenes våte drøm.

Leica M er på mange måter det ultimate kamerasystem. Ikke bare var det Leica som var først ute med å bruke 35 mm film til stillbilder, de har også laget noe av det mest solide og presise av kameraer og optikk i over 50 år med nettopp Leica M. Men det koster. Mye!

Leica M er et system uten autofokus og med det billigste objektivet de har i sin katalog, krever Leica godt over 60 tusenlapper for en Leica M9-P. Sært? Javisst, men så er Leica uten tvil for de spesielt interesserte også da. Pris, betjening, byggekvalitet, funksjonsutvalg, og så videre, tilsier alle sammen at dette ikke er et kamerasystem man snubler blindt inn i. Kjøper du deg inn i dette systemet, er sjansene gode for at du vet hva du gjør. Og hvis ikke har du bare deg selv å skylde på.

Vi har tilbragt noen uker med Leica M9-P, for å forsøke å finne ut hva vi synes om kameraet. Med oss på ferden fikk vi et 50 mm f/2.0 og et 35 mm f/2.5.

Nedenfor finner du en oppsummering av testen. På de videre sidene finner du den komplette testen, men ønsker du å hoppe rett til konklusjonen med karakterer, pluss- og minuspunkter og en oppsummering av testen, så finner du den siden her.

Testens øvrige sider finner du her:

Byggekvalitet og ergonomi

Ingen bygger kameraer så solide som Leica. Ingen. Det er kanskje ikke langt ifra for enkelte produsenter, men ingen andre enn Leica tar seg råd til den helt ekstreme byggekvaliteten som gjør at et kamera som dette varer lengre enn deg og dine arvinger i tre generasjoner til sammen. Minst!

Det spørs selvsagt hvor interessant akkurat det er, nå som film praktisk talt er utryddet og et digitalt kamera er avlegs etter tre til fem år. Kameraet blir imidlertid ikke dårligere etter hvert som årene går, og med et Leica M9-P har du kamera for mange, mange år fremover. Og godt er det, for det betaler du sannelig også for!

Skjerm og søker

Hvordan KUNNE Leica putte en så bedriten skjerm som dette på et så herlig kamera? Ett av livets store spørsmål, uten tvil, og vi anbefaler deg å betrakte skjermen som en måte å vise menyer og innstillinger på, og KUN det. Du må ikke i dine villeste fantasier finne på å vurdere bilder på den, uansett hva du gjør! Bildene du har tatt ser nesten uten unntak direkte kjipe ut på skjermen, så stol på kameraet og histogrammet og glem at du har en slags skjerm på kameraet og vent med å se på bildene til du kommer hjem og har tilgang til skikkelig vare! Store minnekort er billige for tiden, og blir bare billigere, så sortere bildene kan du gjøre senere.

Søkeren er skjermens rake motsetning. Denne søkeren har Leica brukt siden litt ut på dagen, og det er intet mysterium, så god som den er. Heldigvis har de klart å ikke rote med noe som virker, og dermed er søkeren på Leica M9-P like god som på salige M6, om ikke et ørlite hakk bedre. Skulle vi forbedret noe måtte det vært muligheten til å velge å vise flere detaljer i søkeren, men har du et kamera som dette skal du VITE hva du har stilt det på.

Hastighet, autofokus og batterilevetid

Leica M9-P er langt fra noen sprinter. Det er raskt i responsen, så det tar bilde når det får beskjed om det, men er det et maskingeværkamera du er ute etter, kjøper du ikke dette. Dette er et kamera som er laget for å være et verktøy for fotografen - ikke tenke på hans/hennes vegne.

Autofokus finnes ikke på M9-P, men det gjør markedets beste og mest presise manuellfokussystem. At et manuellfokuskamera på første forsøk skulle gi så skarpe bilder som M9-P gjorde i vår lab, ga oss akutt hakeslepp!

Batterilevetiden er OK, men ikke fantastisk. Vi har ikke funnet noen tall på antall eksponeringer, men kameraets konstruksjon tilsier at man sparer en del strøm i daglig bruk, i forhold til de fleste andre systemkameraer. Likevel vil vi anbefale at man har et ekstrabatteri eller to.

Betjening og menyer

Menysystemet er forholdsvis gammeldags og traust, men det fungerer jo, selv om vi godt kunne tenke oss en mer strømlinjeformet opplevelse her. Betjeningen på selve kameraet er stort sett bedre, men har noen små mangler her og der.

Også her ser vi imidlertid mest av alt filosofien som ligger bak Leica M9-P, nemlig at det er fotografen som sitter i førersetet, og kameraet er kun et verktøy. Dette er et kamera som stiller krav overfor fotografen - kan du ikke fotografere vil ikke dette kameraet gjøre jobben for deg - men er du lærevillig er det mulig du her har en venn for livet.

Bildekvalitet

Bildekvaliteten er for det meste av ypperste klasse, og noe av det beste vi noensinne har sett. Leica M9-P passerer storheter i markedet med letthet og legger seg helt i toppen når det gjelder detaljgjengivelse, sammen med Nikon D3x. Det er ikke like bra på alle områder, dessverre, og middels dynamikkomfang hindrer at toppkarakteren deles ut denne gangen.

Oppsummering og konklusjon:

Leica M9-P har verken alternativer eller konkurrenter. Det dekker behov som ingen andre kameraer dekker, samtidig som det ikke er mange fotografer som virkelig har disse behovene. Desto flere innbiller seg at de har behov for et slikt kamera, men det er ikke noe galt med det. Det er slike folk alle utstyrsprodusenter lever av, for ikke å nevne oss selv her i Akam.

Leica M9-P er ikke et kamera vi kan anbefale. Til det er det for sært og dyrt, og vi er for mainstream. Å si at det er råbra, derimot, har vi ingen problemer med!

Det vil si, det er råbra på en del områder, for en del fotografer. Bildekvaliteten er fremragende, faktisk blant det beste vi noensinne har sett, og søker og byggekvalitet er også i en klasse for seg (på mer enn én måte). Leica M9-P er imidlertid et kamera som stiller krav av fotografen. Dette kameraet koker ikke kaffen din. Du må tenke selv, og hele tiden ha kontrollen på hva du gjør. Her får du ingen ting gratis, for M9-P er et verktøy - ikke en bilderobot.

Det meste er med andre ord meget bra, om enn noe sært, på Leica M9-P. Det meste - ikke alt. Det er for oss komplett ufortåelig at Leica har satt en denne skjermen på et kamera i denne klassen. Hadde det ikke vært for safirglasset på skjermen ville vi sagt den hørte hjemme på et tusenkroners kompaktkamera, og knapt nok det.

Mange vil nok sikle etter et Leica M9-P, og med god grunn. De fleste av dem bør kjøpe noe annet, men uansett har du med dette kamera for livet. Det vil vare lengre enn du gjør.

Spesifikasjoner og priser på Leica M9-P finner du i produktguiden.

Leica M9-P   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen