Leica lanserer digital M8

Oskar Barnack lagde i sin tid det første Leica-kameraet for å eksponeringsteste 35mm-film, og legendariske fotografer som Henri Cartier-Bresson gjorde det berømt. Desverre fikk ingen av dem leve lenge nok til å oppleve å se det første digitale kameraet i serien de var med på å utvikle for nesten nitti år siden, men det fikk vi:

Grunnen til at Leica har somlet så lenge som de har med å lansere et digitalkamera i M-serien sies å være at de ikke ville gjøre den legendariske Leica-kvaliteten til skamme, og at det derfor var en del teknologiske utfordringer som måtte løses først. En av disse er at et målsøkerkamera ikke benytter seg av såkalte retrofokuslinser, noe som betyr at lyset i kantene på bildet kommer inn med temmelig skrå vinkel. Dette takler film relativt bra, men ikke digitale sensorer – på dem dannes det fargeforstyrrelser pga ulik lysbrytning i mikrolinsene som ligger foran selve sensoren i kameraet. Dette problemet har Leica løst ved å i kantene sette mikrolinsene skjevt på brikken, slik at lysbanen inn på brikken blir normalisert, noe som vil si at nær sagt alle Leica M-objektiver fra 1954 eller senere kan benyttes på Leica M8. Sensoren har forøvrig ikke det vanlige moire-filteret over sensoren, som nær sagt alle digitale kameraer i dag har. dette fordi det ville gått ut over bildekvaliteten som Leica-objektivene er i stand til å levere. Istedet fjernes en evt moire-effekt digitalt på prosesseringsstadiet.

Sensoren i kameraet oppgis til 10,3 megapiksler, og har en naturlig ISO-hastighet på 160. ISO på kameraet kan imidlertid stilles helt opp til 2500. Cropfaktoren er 1.33 og kameraet har tre sett søkerrammer innebygget, for hhv 24 og 35mm, 28 og 90mm, 50 og 75mm objektiver. Tar en cropfaktoren i betraktning tilsvarer dette brennvidder fra 32mm til 120mm.

Veiledende pris på Leica M8 er ca kr 37.000 ink mva og levering vil i følge Leica-importøren Lars Farnes AS begynne i uke 49. I tillegg til kamerahuset må man selvsagt ha et objektiv, som begynner på ca kr 8000,- for en 50mm f2.8.

Mer info om Leica M8 finner du på Leicas hjemmesider eller hos DPreview som er så heldige å ha fått låne et testeksemplar.Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen