Leica annonserer Digilux 2

Klikk på bildet for å se flere og større bilder

Leica er en av pionérene innenfor utformingen av moderne optikk, og før datamaskiner tok over de avanserte beregningene som ligger til grunn bak gode optiske design var Leica anerkjent som en av de aller fremste på området. Den tradisjonsrike tyske produsenten er for mange symbolet på skyhøy optisk og mekanisk kvalitet på fotoapparater. Leica er derfor en svært verdifull merkevare, og dette har Matsushita visst å utnytte ved å benytte optikk med "Leica"-navnet på mange av sine digitalkameraer og videokameraer.

Leica selv har ikke klart overgangen til den digitale tidsalder særlig bra. De første digitale "Leica"-kameraene var laget av Fujifilm, og på denne tiden var ikke kameraene gode nok i forhold til filmbaserte kameraer til at Leica burde satt "Leica"-logoen på kameraene.

Leica Digilux 1 var det første digitalkameraet fra Leica som kunne ha appell til de litt mer kvalitetsbevisste brukerne. Kameraet har imidlertid ikke vært en stor suksess; kameraet var i realiteten en overpriset, styggere versjon av Panasonic Lumix DMC-F5. Kameraet fikk heller ikke særlig mye ros i pressen.

Klikk på bildet for å se flere og større bilder

Med Leica Digilux 2 synes vi at Leica har begynt å finne seg selv. Riktignok er nok mesteparten av innmaten i kameraet laget av Matsushita, men utformingen av kameraet vitner om at Leica har forstått at de er nødt til å finne en ekslusiv, særegen nisje av markedet for å kunne selge kameraer til en svært høy pris.

Utseendet til kameraet er veldig "Leica". Kameraet ser 100 % gammeldags og filmbasert ut fra alle andre vinkler - bortsett fra bakfra. Denne retrostilen synes vi er utrolig fin.

Men det er ikke bare stilen som er "analog", her stilles lukkertid og blenderåpning inn på gamlemåten. Lukkertid stilles inn ved å vri på et hjul på toppen av kameraet, og blenderåpning stilles inn ved å vri på en ring på objektivet. Heldigvis for oss i den yngre garde finnes det også en "Program"-modus med programskift, slik at man har mulighet til å ty til automatikk når kunnskapen eller tiden er knapp.

Digilux 2 har autofokus, men kameraet er laget for at det skal være enkelt å fokusere manuelt. Det finnes derfor en egen manuell fokusring på objektivet. Det fremgår ikke av Leicas opplysninger om denne overstyrer automatikken eller om man er nødt til å koble modus over til manuell før man kan bruke ringen.

Objektivet er gigantisk, og ut fra bildene ser det ut som om det oser av kvalitet. Den store størrelsen har gjort det mulig å konstruere et unikt objektiv, med svært god lysstyrke og god vidvinkel. Objektivet har 3.2x optisk zoom tilsvarende 28-90 mm, og største blenderåpning F2.0 på vidvinkel, F2.4 på tele.

Klikk på bildet for å se flere og større bilder

Bildebrikken er 2/3 tommer stor, noe som er uvanlig stort i forhold til andre nylanserte digitalkameraer med 5 Megapiksler. Vi vil tro at dette fører til meget god bildekvalitet, særlig når det gjelder bildestøy og kromatisk aberrasjon.

Hvis en Leica-bruker titter inn i søkeren for første gang, vil vedkommende trolig få sjokk. Den optiske søkeren er byttet ut med en elektronisk, hvilket er overraskende på et kamera med et så lite zoom-område. Søkeren er på 235 000 piksler, hvilket er markedsledende for øyeblikket.

Kameraet har også en stor 2.5 tommers LCD-skjerm med hele 211 000 piksler. Skjermen skal ha en ny teknologi som gjør den bedre å bruke i sollys enn forgjengeren, og skjermen skal ha godt skjermbilde også fra skarpe vinkler. Både søkeren og skjermen forstørrer en del av bildet for å lette den manuelle fokuseringen.

Selv om kameraet ser gammeldags ut, er det lagt til elektroniske finesser som mulighet til å ta intervallbilder, kontroll av kameraet fra en datamaskin og USB 2.0 High Speed grensesnitt.

Klikk på bildet for å se flere og større bilder

Leica skryter også av at de legger ved et ekstra stort SD-minnekort på 64 MB.

Det blir spennende å se hvor godt produktet blir, og om Leica nå har funnet en nisje i digitalkameramarkedet de kan leve av. Særlig er vi spent på å se hvor godt den manuelle fokusen vil fungere - tradisjonelt har det vært vanskelig å fokusere manuelt etter det grovkornete skjermbildet det er på LCD-skjermer.

Man kan også stille spørsmål ved om ikke fotografene som foretrekker "analoge innstillinger" også foretrekker et analogt resultat - i form av et dias eller negativ. Uansett ser Digilux 2 ut til å bli en sjelden perle blant den unisone, grå massen av ellers nesten like kameraer fra konkurrentene. Digilux 2 skiller seg ut - enten man liker det eller ikke.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen