Leger bruker Tetris til å behandle øyeproblem

Hvem sa at for mye spilling gir firkantede øyne?

Forskere ved McGill University i Montreal bruker nå spillet Tetris for å behandle øyeproblemet amblyopi. Dette melder CTV News (via Polygon). Amblyopi er en tilstand der en person har redusert synsevne på ett øye, og forbindes ofte med skjeling. Til vanlig behandles problemet med en lapp over det gode øyet, slik at det svake øyet blir trent opp.

Ifølge The Canadian Press har forskerne funnet ut at den alternative Tetris-behandlingen gir en firedoblet effekt sammenlignet med vanlige opptreningsmetoder.

Bruker øynene for å spille

Behandlingen baserer seg på at pasienten tar på seg et hodemontert visir, der Tetris vises. Spillerne må bruke begge øynene for å plassere ned blokkene på riktig sted. Ett øye viser blokkene som skal plasseres, mens det andre øyet viser radene med blokker som allerede er plassert. I studien spilte de voksne forskningskandidatene spillet i en time per dag over seks uker.

Nintendo-utgaven er en av de mest kjente utgavene av Tetris.
Nintendo-utgaven er en av de mest kjente utgavene av Tetris.

Ifølge lederen for forskningsprosjektet, Dr. Robert Hess, er ikke selve Tetris-biten livsnødvendig for å få til behandlingseffekten.

— Spillet gir oss en plattform for å gjøre den treningen som må gjennomføres, og gjør at behandlingen blir mer gøy. Spillet i seg selv er ikke like viktig som prinsippet for hvordan vi bruker det for å gjøre noe bra, sier han.

Forhatt øyelapp

Samtidig forteller han at den alternative behandlingen har noen andre positive bieffekter. Den vanlige behandlingen med en lapp over øyet er ikke så veldig populært blant de unge som behandles.

— Det er forhatt av alle, siden ungene ikke ønsker å slite med det dårlige synet fra det svake øyet. De ønsker ikke å bli ertet, og det er irriterende å ha øyelappen på, forteller han.

Å ha amblyopi gjør at synet blir flatt og kjedelig, og gjør at man ikke får følelsen av rom på samme måte.

Det har blitt gjort mye forskning på spilling.
Visste du for eksempel at forskere mener spilling er bra for deg?

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen