Test

Legenden om Narnia - Løven, heksa og klesskapet

Med en naivitet som bare barn kan ha, følger vi Lucy Pevensie og hennes søsken på deres eventyrlige ferd i landet Narnia. De fire søsknene har blitt sendt ut på landet i England på grunn av bombingen av London under andre verdenskrig. De skal bo hos en eldre professor i hans ganske omfangsrike bopæl. For å få tiden til å gå, leker barna gjemsel. På jakten etter et sted å gjemme seg, finner Lucy klesskapet. Ikke hvilket som helst klesskap, men et klesskap som hun fort oppdager har en hemmelighet. Det er nemlig ingen bakvegg. Der veggen skulle vært er det i stedet en port til landet Narnia.

Alle de fire søsknene ender til slutt opp i Narnia. Der møter de mytiske vesener og snakkende dyr. Alle forteller om Heksa Hvits forferdelige styre over landet og hvordan hun har skapt vinter i landet i over 100 år. Det Lucy, Peter og Susan ikke vet, er at deres bror Edmund allerede har vært en tur innom, og møtt Dronningen av Narnia, Heksa Hvit. Han har lovet å bringe alle søsknene tilbake til Heksa, mot å få spise så mange geletopper han klarer. Videre følger vi søsknene på vei mot rettferdighet, og Edmunds dilemma med å følge sine søsken, eller forråde dem. Det hele leder opp mot slaget mellom det gode og det onde, i ren "Braveheart"-stil. Disney-versjonen er dog hakket mindre brutal en Mel Gibsons epos.

Alternativ tekst mangler
Lyktestolpe? Midt i skogen?

BBC møter Disney

De aller fleste som har levd i mer enn 15 år har fått muligheten til å se BBCs flotte tv-serie om Narnia. En serie som ble utrolig populær, og som har skapt mange gode minner hos publikum. Det var derfor en vågal ide av Disney å begynne på dette prosjektet, men med god innsatsvilje og gode skuespillere har de jammen fått liv i historien nok en gang. Georgie Henley, i rollen som Lucy, spiller fremragende. Den litt lubne jenta med kanintenner fra BBCs versjon gjorde også en glimrende jobb, men i Disneys versjon så er det den tiårige Henley som briljerer. Hennes bror Peter, spilt av William Moseley, gjør også en meget overbevisende figur, og blir nok alle ungpikers drøm etter denne filmen.

Mange kristne medier har sagt at denne filmen har et helt klart frelsesbudskap, noe som for så vidt stemmer, men denne filmen er så mye mer. Plottet er av det enkle, men særdeles effektfulle slaget; her er det det gode mot det onde. Dette har fungert i mange år, og fungerer også her. Det litterære landskapet C.S. Lewis har brukt i bøkene sine minner mye om det vi finner i hans forfatterkollega J.R.R. Tolkiens bøker. Som tidligere bevist er bøker av denne typen ofte bra på film, og det gjelder også i Narnias tilfelle. Dette er en riktig så god eventyrfilm, proppfull av symbolikk og fantasi.

Konklusjon

Om du kun skal se en eventyrfilm i år, så er "Legenden om Narnia – Løven, heksa og klesskapet" et veldig godt valg. Den har klare trekk til universelle konflikter, og er et klassisk eksempel på kampen mellom det gode og det onde. Det skal nevnes at filmusikken i denne filmen er ekstraordinær. Det er tydelig at det er lagt ned mye arbeid med lyden her, og slagscenen på slutten er et av de beste eksemplene på dette. Selv om alt skulle tyde på at dette blir en av julens store filmer, så er det likevel noe som mangler. Det kan være underbevisstheten kjemper mot regissør Andrew Adamsons evne til å kutte voldsomt ned på historien. Noe er det i alle fall, og det som kunne ha vært kirsebæret på toppen mangler. Til tross for dette er "Legenden om Narnia" absolutt en film som overbeviser, og forhåpentligvis dukker oppfølgerne opp om ikke så altfor lenge.

Legenden om Narnia – Løven, Heksa og Klesskapet   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen