Test

Legenden om Blueberry - O.K. Corral

Det som kalles for massakren ved O.K. Corral har blitt behørig gjenfortalt, ikke minst i filmer fra Hollywood. To kjente eksempler er filmene "Tombstone" og "Wyatt Earp". Ringer det en bjelle? Jess, det er klart vi snakker om den gjennomført kule scenen der Earp-brødrene og dødssyke Doc Holiday har tidenes showdown med Clanton-gjengen, midt i Tombstones støvete gater.

Tegningene i
Tegningene i "Legenden om Blueberry - O.K. Corral" er tøffe, stilsikre og ganske så standardiserte.

Skyter med de store

Denne hendelsen danner bærebjelken i den siste historien om cowboyhelten Blueberry, en serie som kommer ut i tolv bind på Egmont Serieforlaget. Ved siden av volden mellom lovens lange armer og deres rake motsetninger i Tombstone, driver også en sadistisk kvinnemorder og herjer i dette nummeret. Attpåtil får vi også servert noen glimt fra Blueberrys fortid, som blant annet forklarer sistnevntes forhold til den store Apache-høvdingen Geronimo. Med andre ord; det er ikke spart på effekter eller historisk flørting for å sette Blueberry inn i en mest mulig spektakulær western-setting.

Likevel kan det hende at denne storflørtingen skyver hovedpersonen, som tross alt skal være gambleren og eks-soldaten Blueberry selv, litt i bakgrunnen. På den andre siden må man huske på at dette er det avsluttende bindet i en lang serie, og at det derfor må legges til grunn at hovedkarakterens bakgrunn, idealer, eventyr og drivkrefter er rikelig kjent og utbrodert fra før.

Strek a lá western

Serieskaperne har lagt seg på en formel som er like virkningsfull som den er enkel. Det visuelle uttrykket forandrer seg ikke underveis, slik som i for eksempel "Sandman", men holder seg likt hele veien, slik det gjerne gjør i lange serier av denne typen. Et annet suksesseksempel på at jevn form lønner seg, er historiene om Tintin. Men tilbake til revolverland. Karakterene er karikert til det ytterste, med skitne og skjeggete banditter, slu forretningsfolk, vakre gledespiker og velkledde karer som kjemper rettferdighetens sak. Det hele er krydret med mengder av skyting, knivstikking, konsumering av whiskey og alle de lydordene slike aktiviteter krever i en tegneserierute. Det eneste som mangler for den komplette western-følelsen er kanskje musikken til Ennio Morricone?

Kvelden før den kanskje mest kjente showdownen i cowboymytologien intreffer er alt rolig og tilnærmet fredfullt ved O.K. Corral.
Kvelden før den kanskje mest kjente showdown-en i cowboymytologien inntreffer, er alt rolig og tilnærmet fredfullt ved O.K. Corral.

Serien er tegnet i farger, noe som gir den et livlig og friskt uttrykk. Herrene Charlier og Giraud er særlig flinke til å bruke farger for å markere forskjellige tider på døgnet, samt at farger på, og utsmykning av, klærne til de forskjellige karakterene på en fin måte markerer hans eller hennes personlige trekk. Dersom du leter etter en kunstnerisk strek om harde cowboyer er dog "Legenden om Blueberry" ikke noe for deg. Her går som sagt alt over samme fungerende fjøl. Men, det går som blykule i varm kropp når fjøla jevnt over holder så stor kvalitet. Det eneste som ødelegger litt er tidvis påtvungne morsomheter som ikke helt passer inn i den dystre rammen. Men så er kanskje humor i sorgens tid Blueberrys kjennetegn?

En liten pluss i margen får utgivelsen også for flere sider med historie og gamle fotografier om den faktiske hendelsen rutene om Blueberry og Co. er basert på.

Konklusjon

Det sier seg selv at det er vanskelig å hoppe inn i en serie med dens siste utgivelse. Likevel klarer folkene bak drankeren og pokerspilleren Blueberry å gjøre det til en relativt smertefri affære. Ved siden av at utgivelsens historie utspiller seg på et velkjent og spennende bakteppe, så får vi også vite litt om fortiden til hovedpersonen vår. Derfor er "O.K. Corral" en fin avslutning på en lang serie, men også et ganske godt startpunkt til de som ikke kjenner Blueberry fra før. Yiiihaa!

Egmont Serieforlaget AS Legenden om Blueberry - O.K. Corral   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen