Legaliserer FM-sendere

Har du en liten radiosender til MP3-spilleren din, eller går du med planer om å kjøpe en slik sender? Nå kan du snart bruke den med god samvittighet. Post- og teletilsynet går nemlig inn for å fjerne dagens forbud mot å bruke slikt utstyr. I dag er det nemlig lov til å kjøpe seg en FM-sender, men ulovlig å bruke den.

Mange har skaffet seg en FM-sender som sender på lav styrke, slik at de for eksempel kan spille av musikk fra MP3-spilleren sin på bilstereoen. På denne måten slipper du å styre med ledninger fra MP3-spillerenn. Alt du trenger er en vanlig FM-radio. Utstyret sender gjerne med en rekkevidde på noen få meter, slik at du ikke skal forstyrre naboens radio.

Utbredt
Slike FM-sendere har vært i salg lenge, men nå kan du altså snart bruke dem uten å bryte lover og forskrifter. Hittil har du nemlig vært nødt til å ha lisens til å sende radio for å bruke senderen lovlig. Geir Jan Sundal, avdelingsdirektør i Post- og teletilsynet (NPT), forklarer legaliseringen med at senderne allerede er utbredt.

– Dette er et kompromiss mellom at det allerede brukes en del slikt utstyr i dag, og at det er ikke rapportert om forstyrrelse skapt av slikt utstyr. Siden dette ikke har vært et problem, vil dette sannsynligvis gå helt greit, sier Sundal til Amobil.

Før FM-senderne rent formelt blir lovlige å bruke, må myndighetene endre i en forskrift.

Det er ennå ikke lov å bruke FM-sendere. Vi må gjøre en endring i forskriften som omhandler bruk av WiFi, garasjeportåpnere og annet utstyr som sender med kort rekkevidde. Dette skal vi gå gjennom til neste år. Med de senderne som finnes på markedet i dag, er sjansen for forstyrrelser er minimal. Men det flyter en del utstyr inn fra internett, og dette kan komme hvor som helst fra. Vi stiller derfor et krav om at senderen skal være CE-merket for å være lovlig, sier Sundal

– Ingen straff
NPT har ingen planer om å straffe folk som bruker sendere ulovlig i dag. – I dag er det en teoretisk mulighet for å straffe folk, men vi har ikke tenkt å bruke noen ressurser på å sjekke dette med mindre noen klager på forstyrrelser på grunn av slikt utstyr. Vi har ingen planer om å gå rundt og sjekke om folk bruker sendere, sier Sundal.

Tilsynet har heller ingen planer om å kontrollere FM-sendere som allerede finnes på markedet. Så lenge de er CE-merket, er de lovlige.

NPT har tatt avgjørelsen på bakgrunn av en innstilling fra CEPT (The European Conference of Postal and Telecommunications Administrations) tidligere i høst, der det ble anbefalt at slike sendere skulle bli lovlige. Så lenge senderen har en maksimal effekt på 50 nanowatt i FM-båndet (87,5 - 108 MHz) og er CE-merket, er den lovlig.

Dette betyr at utstyr som Sony Ericssons FM-sender MMR-60 som tilkobles Walkman-telefonene, sannsynligvis blir sluppet i Norge. Da denne ble lansert, sa Sony Ericsson at den bare ville bli tilgjengelig i markeder der det var tillatt med FM-sendere.

Les mer:

(Kilder: Post- og teletilsynet)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen