Lefdal får smekk for prisgaranti


Slike påstander må dokumenteres bedre,
mener Markedsrådet

Kort fortalt sier dommen i Markedsrådet, som er klageinstans for markedsføringssaker i Norge, at Lefdal ikke har lov til å bruke prisgarantier i markedsføringen deres så lenge produktene ikke finnes i andre butikker enn deres egne.

Hele poenget med prisgarantier er å oppfordre til prissammenligning med konkurrentenes produkter, og garantere at man er billigere - gjerne ved å betale differansen tilbake til kundene. Dersom det ikke finnes noen konkurranse på produktene, faller garantien på sin egen urimelighet, mente Forbrukerombudet i klagen sin.

Forbrukerombudet startet prosessen mot Lefdal allerede for tre år siden, da de påpekte at flere av produktene som falt under den generelle garantien ikke ble ført av noen andre butikker på markedet. Lefdal har på sin side sagt at produktene under garantien var fritt tilgjengelige for alle gjennom distributørleddet. Markedsrådet har derimot definert "tilgjengelig" som tilgjengelig for forbrukere, og landet dermed på Forbrukerombudets side.

- Markedsrådet er enig med Lefdal i at varene ikke er eksklusive, i den forstand at de er tilgjengelige hos leverandør for alle aktører. Markedsrådet er imidlertid enig med Forbrukerombudet i at varene som annonseres med prisgaranti faktisk må finnes hos konkurrentenes utsalgssteder. I motsatt tilfelle vil realiteten være at forbrukeren ikke kan sammenligne Lefdals pris med et alternativ, heter det i den enstemmige dommen fra Markedsrådet - som også presiserer at det av de 135 varene som Lefdal reklamerte for bare var seks varer som ikke fantes hos konkurrentene.

Lefdal har dermed fått forbud mot å bruke påstandene "billigst" og "prisgaranti" med mindre de kan dokumentere at alle produktene som dekkes av påstanden rent faktisk er å få kjøpt i andre butikker. Hvis ikke kan de se frem til tvangsgebyrer på 500 000 kroner for hver overtredelse av dommen.

Det lyktes ikke Hardware.no å få noen kommentar fra Lefdal i ettermiddag, og det er uklart som selskapet eventuelt akter å anke dommen.

(Kilder: Forbrukerombudet, Markedsrådets dom)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen