Test

Leende Guldbruna Ögon

"Leende Guldbruna Ögon" er en svensk dramaserie i tre episoder. De fleste navnene i denne produksjonen er ukjente, i alle fall for oss her i Norge. Det er likevel et fjes blant dem som antakeligvis får det til å ringe en bjelle hos de fleste. Fares Fares, kjent fra filmer som ”Jalla, Jalla” (2000) og ”Kopps” (2003), spiller her rapperen Roshan. Han sliter med inkasso og tvangsauksjoner av både møbler og musikkutstyr.

Det flerkulturelle dansebandet Lennartz.
Det flerkulturelle dansebandet Lennartz.

Sveriges første flerkulturelle danseband

Lennart (Yankho Kamwendo) er 23 år, han elsker dansebandsmusikk og bor i Fellingsbro, en liten by i Sverige. Hans eneste drøm her i verden er å bli sanger i et danseband, og drømmen er endelig nær da han får jobb i Sven Bodins. Han reiser fra Sandra – trebarnsmoren og tannlegen han er hemmelig forelska i – og drar til Stockholm for å oppfylle sitt livs drøm. Det blir likevel ikke riktig slik han hadde tenkt seg, for da Sven Bodins oppdager at Lennart er svart kaster de ham ut av bandet. Lennart blir såret, men gir likevel ikke opp håpet og blir kjent med rapperen Roshan (Fares Fares), en utdatert type som prøver å få orden på karrieren sin innen hip-hop.

Fordommene i dansebandmiljøet er store, og da ingen andre band vil ansette en svart sanger bestemmer Lennart seg får å starte sitt eget band. Ikke mange møter opp til hans audition, men sammen med fire andre starter Lennart det første flerkulturelle dansebandet i Sveriges historie. Dog viser det seg at utfordringene står i kø. Først må Lennart overtale Roshan til å hjelpe bandet med noter og bassgang, og han må overbevise dansebandmiljøet og resten av Sverige at de er et virkelig band og ikke bare en vits. Men mest av alt må han overbevise sine egne bandmedlemmer om at dansebandmusikk er den beste musikken som finnes.

Lennart med sitt karkateristiske danseband.
Lennart med sitt karkateristiske danseband.

Mye mer enn bare danseband

Det viktigste med ”Leende Guldbruna Ögon” er at filmen rommer så mye mer enn bare dansebandmusikk. Den først og fremst morsom, handlingen er spennende og rollefigurene er både fargerike og interessante. Men ”Leende Guldbruna Ögon” er enda mer. Dette er en film om fordommer, om å møte motstand og om å være annerledes. Lennartz er det første flerkulturelle dansebandet i Sverige, og denne sammensetningen av rollefigurer og mennesketyper gjør filmen helt spesiell og veldig bra.

Filmen er dessverre ikke helt perfekt, og til tross for at det er mye mer en bare dansebandmusikk dette dreier seg om, blir det likevel litt for mye av gode. Scenene hvor bandet øver blir litt for lange og det er nesten som å se en liten musikkvideo for hver øving. Uansett hva slags musikalske preferanser du måtte ha blir det litt i overkant. Ting tar litt for lang tid, og historien kunne godt vært fortalt litt mer effektivt.

Ikke musikalske

Ekstramaterialet består kun av en bakomfilm, men denne er til gjengjeld veldig god. Den begynner litt i velkjent poetisk ånd, men store ord om virkelighet, film og magi, men kommer seg inn på rett spor og viser oss hvordan filmskaperne klarte å konstruere dansebandet Lennartz. Nesten ingen av skuespillerne hadde tatt instrumenter før de begynte med filmen.

Konklusjon

”Leende Guldbruna Ögon” er en morsom film. Den er spennende og ikke minst rørende. Filmen er nok dessverre litt for lang og enkelte scener dras litt for mye ut, men den utrolige sammensetningen av herlige rollefigurer, i tillegg til selve handlingen i filmen, veier opp for litt treghet. ”Leende Guldbruna Ögon” er ikke en film om danseband, og om det var meningen å lage en film for dansebandentusiaster eller å gjøre narr av det hele på en fantastisk måte, er usikkert. Uansett er dette en film som både vekker latter og tårer hos tilskueren.

Leende Guldbruna Ögon   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen