Test

Led Zeppelin - The song remains the same

"The song remains" er, som Cameron Crove sier i en radioreportasje ekstramaterialet, mer en film om hele fenomenet Led Zeppelin enn en konsertfilm. Hvert medlem har fått utvikle sin egen fantastiske, i ordets rette betydning, videosnutt, som har blitt klippet inn blant konsertopptakene fra New York, 1973. Dette grepet fikk blandet mottakelse når filmen først kom i 1976. Over 30 år senere er disse fantasisekvensene fortsatt merkelige, men de plasserer i hvert fall filmen i en musikkhistorisk kontekst.

Fantasisekvensene merkelige, men etablerer i hvert fall sjanger og tidsepoke.
Fantasisekvensene merkelige, men etablerer i hvert fall sjanger og tidsepoke.

Glimrende konsert

Hvorvidt Led Zeppelin var et glimrende liveband eller ikke, er det vanskelig å si noe om i en alder av 25. Dessverre er undertegnede født altfor sent, og er heller ikke blant de få heldige som har billetter til gjenforeningskonserten i desember. Like greit kanskje – det er sterkt tvilsomt om gutta presterer der som de gjør her. Hvis en skal bedømme på grunnlag av denne konserten alene var i alle fall Led Zeppelin et glimrende liveband. Det skyldes mye den ekstremt stramme rytmeseksjonen John Bonham og John Paul Jones skaper. Her står de to stort sett i bakgrunnen og suller med hverandre mens Plant og Page opptar rampelyset foran på scenen. Men akk, Bonham og Jones spiller så stramt, så stramt i skyggen av rampelyset. Så får de som ikke liker trommesoloer heller hoppe over låta Moby Dick.

Robert Plant og Jimmy Page har også ferdighetene i orden. Plants stemme holder hele konserten og vi får noen ålreite gitar vs. stemme-dueller mellom de to frontpersonene. Fantasisekvensene bryter opp konserten litt, og en skulle gjerne hatt muligheten til å spille konserten uten disse. Men det var jo nettopp dette uttrykket Zeppelin var ute etter i sin tid, så det får heller gå.

Peter Grant skjeller ut en arrangør i et sjeldent edruelig øyeblikk.
Peter Grant skjeller ut en arrangør i et sjeldent edruelig øyeblikk.

For fansen

Denne ny-utgivelsen er en ”two-disc special edition”, med en hel skive full av ekstramateriale. Det vanker ingen premie for å se sammenhengen mellom denne utgivelsen og den lenge etterlengtede gjenforeningskonserten i desember. Ofte blir slike utgivelser ren melking, og hvis du allerede har originalen er det vanskelig å anbefale denne med mindre du er blodfan. I god ”vi har faktisk tusenvis av timer film liggende”-stil, har de funnet frem til to numre som aldri har blitt vist tidligere – Celebration Day og Over the Hills and Far Away. Det er også et par fine intervjuer og en informativ radioreportasje med tidligere nevnte Rolling Stone-journalist Cameron Crove.

Lyden er remikset til Dolby Digital 5.1 i kombinasjon med 2.0 stereo, og det låter riktig bra. Dette er ingen DVD du dytter i den bærbare maskina og skrur PC-høyttalerne på så høyt de går. Nei, den fortjener langt bedre. Den skal spilles høyt. Skikkelig høyt. Robert Plant, med navlekort og påmalte bukser, er nemlig ikke mye tøff uten høyt volum, men når du faktisk drar på er Plant reinkarnasjonen av kul.

Verdens da største rockeband ankommer stadion standsmessig.
Verdens da største rockeband ankommer stadion standsmessig.

Konklusjon

Det blir spennende å se hva gruppa kommer med etter gjenforeningskonserten, forhåpentligvis blir det en skikkelig saftig konsert-DVD med blide, gamle gutter som har halvparten av spillegleden de har her. I mellomtiden kan du, hvis du ikke har originalen allerede, kjøpe "The song remains the same" og skru lyden til maks. Ekstramaterialet er middelmådig, så det soleklart mest interessante er selve konserten, med Dazed and Confused som et stort høydepunkt. Jimmy Page får sin tilmålte tid og vel så det – hvis du ikke liker gitarrock er ikke dette en film for deg. Men de som vet å verdsette en Gibson Les Paul er på god vei opp den velkjente trappeoppgangen til... nei, den blir for enkel.

The Song Remains the Same (Special Edition)   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen