Test

Le Pop

I den sorte gryte

De fire kreative jentene som står bak ett av årets mest særpregede, norske debutalbum har rotet frem ingrediensene fra Balkans bygder og våre gamle folkeeventyr. Disse har de helt i en stor, svart jerngryte, krydret med små bjeller og rørt i med en rusten mandolinhals, trolig samtidig som de spyttet forbannelser over det hele mens de skålte i sterkt krydret te.

Katzenjammer står for ett av årets mest særpregede, norske debutalbum.
Katzenjammer står for ett av årets mest særpregede, norske debutalbum.

Som man kan tenke seg er de tolv musikalske kapitlene problematiske å oppsummere i en enkelt setning uten at det hele lyder enklere enn det er. Vi aner momenter fra Ronja Røverdatter, like gjerne som tradisjonell blues eller et fullstendig imaginært fantasilandskap. Iderikdommen lover godt, men som totalpakke kan det bli i overkant masete for finstilte ører.

Rørete og akrobatisk

Urørt-hiten A Bar in Amsterdam kan for eksempel kalles en countrylåt med trompetsolo, ompa-bass og en kledelig trekkspillspillende Odd Nordstoga som gjesteartist. Plutselig blir det stille og en enslig lirekassemelodi leder oss over i klokkespillsøte Tea With Cinnamon. Hey Ho On The Devil´s Back er en regelrett sjørøvervise og påfølgende Virginia Clemm er en guffen spøkelseshistorie med kimende bryllupsklokker og vindskjev vokal.

Tittelsporet Le Pop er en usedvanlig slitsom sirkussang med rockerefreng og akrobatisk instrumentering bestående av blant annet pipeorgel og søppelbøtte. Neste spor ut er Der Kapitän som åpner som en seig Tom Waits-komposisjon for etter noen sekunder å renne over i en rørete kombinasjon av CD-ens foregående prestasjoner.

For mye av det gode

Fire kreative jenter dette.
Fire kreative jenter dette.

Heldigvis avløses dette av platens muligens beste spor; mollstemte Wading In Deeper. Vokal og piano åpner det som brer seg ut til en slags fire minutter lang kraftballade hvor melodien har røtter i skandinavisk folkemusikk ispedd noen prosent Tori Amos. Etter dette møter vi et lettere og naivt Katzenjammer i en countrypopinnpakning som lett kunne ha blitt svært sjarmerende, og de siste låtene flyter mer eller mindre (ut) i samme retning.

Der Katzenjammer vil være oppfinnsomme, glade og underholdende vil enkelte av oss kunne oppfatte det hele som et smør på flesk-prosjekt. Instrumentering, vokal, arrangement og tempo snører seg innimellom så tett sammen at man omtrent gisper etter pusterom. Nettopp derfor stikker den nevnte ballade seg ut som et høydepunkt: Her finnes tid og gjenklang, i motsetning til brorparten av albumet som er både morsommere og mer utmattende.

Konklusjon

Katzenjammer har potensialet trygt inne på landjorda, men bør vurdere å skape flere pustehull neste gang de går i studio. Den halvgale folkemusikkprofilen kler dem godt, og på sikt kan dette bli et spennende band å følge med på. Likevel: Hittil må vi si at det kunne vært bedre.

Katzenjammer Le Pop   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen