Test

Le Couperet

Romanen "The Ax" av Donald E. Westlake var originalt en roman om en marerittversjon av den amerikanske drømmen. Den greske prisbelønnede vetaranregissøren Costa-Gavras har lagt handlingen til nåtidens Frankrike og lagd en mørk satire om det europeiske forbrukersamfunnet og konsekvensene av å favorisere finansielle mål fremfor mennesket.

Alternativ tekst mangler
José Garcia spiller mesterlig rollen som Bruno Davert.

Til enhver pris

Fusjonering, outsorcing, nedskjæringer og omlegginger fører til at familiefaren Bruno Davert får sparken etter 15 år i papirindustrien sammen med 600 andre ansatte. Konsernet hans flytter produksjonen til Romania. Han får 15 måneders lønn og et formelt "til lykke" som avskjedspresang. Etter to år som arbeidsledig og utallige jobbintervjuer senere begynner Bruno å bli desperat. Drømmejobben skal bli hans. Han begynner å kartlegge konkurrentene til stillingen han vil ha og begynner å fjerne dem.

Det tilsynelatende lykkelige forstadslivet og bylandskap druknet i reklame blir fortreffelig gjenskapt i filmen. Med vilje har Costa-Gavras plantet navnløse reklameplakater og slagord flere steder i filmen. Selv om det ikke er noen reell reklame så stopper vi opp og blir nysgjerrige. Er vi virkelig så lette å påvirke?

Sterke prestasjoner foran og bak kamera

José Garcia og Karin Viard er perfekte i rollen som ekteparet Davert. Garcia spiller Bruno med stadig økende intensitet og blir stadig mer ubarmhjertig overfor sin bekymrede hustru. Brunos tankegang er ekstrem, men det intelligente manuset balanserer de absurde drapene med dagligdagse scener som jobbintervjuer og familieliv.

Manusets store styrke er at mesteparten av komikken springer ut fra dets konstante dødsseriøse tone. Det bygger opp små historier rundt tema og karakterene som virker utrolig forløsende til slutt og snur forventninger på hodet men forblir helt logisk. Filmens slutt er en klassisk slutt for en satire, men er gjennomført med eleganse fordi filmen på ingen måte undervurderer seeren. Den vet nøyaktig hvor og når det hele må stoppe. Den mørke historien blir bragt til oss med knivskarp regi av Costa-Gavras. Han trekker frem det absurde og latterlige uten å miste noe av den tyngende dysterheten.

The Ax   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen