LCD endelig bedre enn plasma

(Berlin/Teknofil.no): Vi er tilstede på forbrukerelektronikkmessen IFA i Berlin og selv om vi var litt tidlig ute hadde Philips fullt kjør på sin stand, med masse nye produkter. Mest spennende er kanskje at plasmaskjermene ser ut til å bli forbigått av LCD-skjermene. Historisk sett er nemlig plasma hakket bedre enn LCD, selv om sistnevnte har tatt store skritt innpå. Området der plasma har vært overlegent har vært på sortnivået på skjermen. Mange filmentusiaster har ikke villet ta steget til LCD-teknologien på grunn av dette.

Nå har imidlertid Philips vist frem LCD-skjermen Philips 42PFL9803 med LED Lux-teknologi, som skal gjøre sort enda sortere. Vi fikk en sniktitt på skjermen og teknologien bak på IFA-messen i Berlin på onsdag, og vi må unektelig si at det ser bra ut.

Spennende teknologi
Teknologien baserer seg på at de i stedet for å bruke de vanlige baklysene i LCD-skjermene i stedet har montert inn langt flere små LED-lamper. På vanlige LCD-skjermer dimmes lyset, og så vil LCD-panelet blokkere ut resten av lyset. I praksis vil det meste av lyset forsvinne, men omtrent 0,1 prosent slipper fremdeles gjennom. Dette fører til at sort ofte vises som en mørk, mørk grå. LED-lampene i den nye Philips-skjermen kan derimot slås helt av, noe som fører til at sort blir mørkere og fargene blir riktigere.

Vi fikk som sagt titte på den nye teknologien, og sammenlignet med det vi så og har sett tidligere er dette et ganske stort skritt videre. Philips demonstrerte skjermen mot en av sine egne toppmodeller i LCD-familien og det var klar forskjell. I tillegg ble den målt opp mot en av de beste plasmaskjermene til Panasonic, og selv her var sortnivået bedre på LED Lux-skjermen. Nå skal vi selvsagt ta slike demonstrasjoner med både en og to klyper salt, men det ser i hvert fall ut som om dette kan bli veien videre for LCD-skjermene.At det er et spennende produkt hersker det uansett ingen tvil om. Skjermen ble kåret til beste LCD-skjerm for 2008 og 2009 av EISA. De trekker frem at den nye skjermen”løser de to mest kritiske problemstillingen med dagens LCD-teknologi, nemlig sortnivå og uskarpe bevegelser”. Sistnevnte fikses ved hjelp av Philips’ algoritmer som kompenserer for bevegelse.

Som Philips selv sa under demonstrasjonen var det bare en ulempe ved den nye teknologien, nemlig prisen. Slik teknologi er fremdeles ganske dyr. Vi har heller ikke fått vite prisen på skjermen og en eventuell norsk lanseringsdato.

Bare én kabel
Philips presenterte også flere andre skjermer i Berlin. Vi fikk blant annet ta en titt på Essence, en skjerm som prøver å ta steget inn i de syltynne rekker. På sitt tynneste er den under fire centimeter, og på sitt tykkeste skal den være under fem centimeter. Fordelen er at den kan henges helt inntil veggen, siden kabelen til skjermen er montert på undersiden.

For denne skjermen har bare én kabel tilkoblet. Det følger med en tilkoblingsboks der alt annet kobles til, og så går det én kabel videre til selve skjermen, med både bilde, lyd og strøm.Ulempen er selvsagt at du får nok en boks som må plasseres i stereo- eller TV-benken. Der er det ofte fullt fra før av. Det blir uansett en avveining om en boks til er verdt det å få skjermen helt inntil veggen og ikke minst det å slippe en mengde kabler hengende på veggen.

Philips Essence kommer for øyeblikket kun i én størrelse, 42 tommer. Den inkluderer også en dekoder som i teorien kan brukes mot det digitale bakkenettet, men da må den først godkjennes av Rikstv.

Neste lysshow

I fjor lanserte Philips sin første Aurea-skjerm med brask og bram. Denne skjermen er et lysshow uten like. Fordi rammen på skjermen viser frem farger som er i nærheten av det som vises på skjermen. Dette skal gi en mer komplett TV-opplevelse.Nå har neste generasjon av denne skjermen kommet, og her skal lysshowet være enda mer ekstremt. Det ser unektelig ganske spektakulært ut, spesielt når Philips demonstrerer dette på en hel vegg med slike skjermer. Et lite øyeblikk føles det som om det er nyttårsaften år 2000, i stedet for et stort møterom i Berlin. Vi har imidlertid ikke prøvd dette over lengre tid, så hvorvidt det er like behagelig etter et par hissige actionfilmer skal ikke sies.

Skjermen dukker opp over hele Europa i løpet av september og kommer i størrelsene 37 tommer og 42 tommer. Denne har i likhet med de to andre skjermene som er nevnt her en Mpeg4-dekoder som skal kunne brukes mot det digitale bakkenettet, avhengig av godkjenning.

Mye annen moro
Dette var noe av det mest spennende vi kunne finne på standen til Philips, men de viste også en lang rekke andre nye produkter, som kaffemaskinen Senseo. Denne var spredd utover store deler av standen og var i aktiv bruk på presserommet til Philips. Vi kan skrive under på at den er utrolig enkel å bruke. Fyll på litt melk, legg i en beholder med kaffe, trykk på et par knapper og ut kommer kaffen. Riktignok ikke helt den samme kvaliteten som i kaffebaren på hjørnet, men et fint substitutt for hjemmet.De nye støvsugerne og strykejernene var vel ikke det vi så på med mest interesse. Da var vi langt mer interesserte i hva som skjulte seg på den fremtidsbaserte veggen til Philips. Der var det både ekstremt tynne skjermer og skjermer som viste 3D, uten behov for bilder. Sistnevnte var en morsom effekt, men igjen er det usikkert hvor behagelig det er å se filmer på en slik skjerm.

Da går vi videre
Philips er unnagjort på årets IFA-messe, men det er mange messehaller og utallige nye produkter å se her nede. Vi kommer derfor tilbake med det mest spennende i dagene fremover. Følg med.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen