Lavere erstatning ved mobilsnakk

Dersom politiet stopper deg mens du snakker i mobiltelefonen samtidig som du kjører får du en bot på 1300 kroner. Men politiet er ikke de eneste som kan gi deg økonomiske konsekvenser ved å snakke ulovlig i mobiltelefon.

 

Er du uheldig og kommer ut for en trafikkulykke mens du skravler i mobilen kan forsikringsselskapet ditt nemlig ta fra deg opp til 30 prosent av erstatningssummen.

 

Avkortning

Informasjonsrådgiver i Gjensidige Forsikring, Bjarne Aani Rysstad sier til Aftenposten at det stadig skjer avkorting av erstatningsbeløp i saker ved ulovlig mobilbruk.

 

For å kartlegge om det er brukt håndholdt mobiltelefon ved ulykkestidspunktet, har forsikringsselskapene rutinemessig begynt å lete i politiets rapporter for å avsløre synderne.

 

Aftenposten har vært i kontakt med de tre største forsikringsselskapene, Gjensidige, If og Vesta, og meldingen er klar: Bruker du håndholdt mobil og kommer ut for en ulykke, vil du få avkortet erstatningsbeløp.

 

Gjensidige og If kutter erstatningen med 20 til 30 prosent, mens vesta kutter opp mot 20 prosent av det totale beløpet.

 

Ved et opprinnelig erstatningsbeløp pÃ¥ 1 million kroner, vil en samtale i hÃ¥ndholdt mobil kunne koste deg hele 300 000 kroner.

 

Må påvises

Ingen som har havnet opp i en ulykke på grunn av ulovlig mobilbruk rapporterer dette selv, og det er forsikringsselskapene selv som avslører synderne.

Gjensidige hadde mellom 30 og 40 slike saker i fjor, og i
nformasjonsdirektør Jack Frost i If frykter at det kan være store mørketall.

 

Informasjonssjef Stein Haakonsen i Finansnæringens Hovedorganisasjon sier til Aftenposten at utviklingen er urovekkende.

 

- Vi er overbevist om at feil bruk av mobil blant bilister fører til flere ulykker. Vi har for eksempel lagt merke til at det har vært en kraftig økning i antall påkjørsler bakfra, noe som blant annet har sammenheng med elektronisk utstyr som forstyrrer, forteller han.

 

Haakonsen understreker at så lenge det er en klar årsakssammenheng mellom ulovlig bruk av mobil og selve ulykken, har selskapene full rett til å avkorte erstatningsbeløpet.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen