Laserprintere skriver serienummer

Om du nøye studerer utskrifter fra de aller fleste laserskrivere i dag, vil du finne små, gule prikker i et visst mønster. Disse prikkene er et serienummer, som kan brukes til å finne ut hvilken skriver som skrev ut dokumentet.

Disse serienummeren kan finnes overalt på siden, som oftest i margen eller mellom ord i teksten. Disse prikkene er usynlig for det nakne øye, men du kan se dem om du bruker et forstørrelsesglass og et blått LED-lys. Fargekombinasjonen gult på hvitt gjør dem ekstra vanskelig å se.

Fargelaserutskrifter gjør det svært enkelt å forfalske pengesedler, og flere regjeringer bruker disse seriekodene til å spore opp skriveren som laget dem. Flere typer laserskrivere har benyttet seg av teknologien i over et tiår.

Og å fjerne denne merkingen fra dokumentene før utskrift er nærmest umulig, skal vi tro Peter Crean, en forsker som jobber for Xerox. Selve mikrobrikken som legger til seriekoden, er godt gjemt inne i skriveren, og er elektronisk et av de siste trinnene før skriving. Omtrent 20 nanosekunder etter at teksten har passert denne brikken, er teksten skrevet ut av laseren.

Store skriverleverandører samarbeider tett med blant annet Secret Service. Secret Service identifiserer merket og serienummeret til skriveren som har skrevet ut siden, og kontakter leverandøren. Leverandøren har som oftest en brukerdatabase, der serienummeret er koblet opp mot en eier.

Kilde: Yahoo! News

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen