Laser som internbuss

Er laser fremtiden for prosessorindustrien?
Er laser fremtiden for prosessorindustrien?

Intern kommunikasjon i prosessorer er en av de betydelige flaskehalsene som må løses, dersom mengden data som kan overføres pr. tidsenhet skal økes.

Pentagons Advanced Research Projects Agency har lyst ut et prosjekt der målet er å undersøke hvordan laser kan benyttes til å flytte data mellom mikroprosessorer. 

Sun fikk oppdraget

Både IBM, Intel og Sun Microsystems kjempet om å vinne prosjektet, som til slutt ble vunnet av sistnevnte. Dette betyr 44 millioner dollar i direkte støtte for å se nærmere på teknologien.

For å erstatte de tradisjonelle kobbertrådene med laser planlegger Sun å bygge såkalte makro-brikker, der brikkene struktureres i lange lister med laserkommunikasjon.

Forlenger Moores lov

Intel har tidligere demonstrert en fungerende laseroptisk mikrobrikke som kunne levere minst 40 Gbps overføringshastighet. Dersom man klarer å videreutvikle teknologien til kommersielt bruk, forventes det at Moores lov kan leve en god stund til.

Som følge av laserkommunikasjonen forventes både effektforbruk og fysisk størrelse på brikkene å kunne reduseres betydelig.

(Kilder: Extremetech, InformationWeek)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen