Bilde: Richard Evans, University of York

Laser gjør harddisken 1000 ganger raskere

Bilde: Richard Evans, University of York

Laser gjør harddisken 1000 ganger raskere

Er dette fremtiden for lagringsmedier?

SSD-er er i vinden for tiden blant annet fordi de er mye raskere enn vanlige harddisker. Dette kan nå endre seg, i alle fall hvis laserbaserte harddisker kommer på markedet.

En gjeng forskere har demonstrert en ny metode for å skrive data til magnetiske lagringsenheter. Prosessen tar i bruk lasere og kan skrive data til harddisken opptil 1000 ganger raskere enn vanlige HDD-er. Dette innebærer flere GB eller TB i sekundet.

Varme vs. magnetisme

Forskerne har oppdaget at varme kan brukes til å skrive informasjon, og det viser seg at lasere kan kontrollere varmen på en effektiv måte.

Lasere og magneter pleier vanligvis ikke å komme godt overens. Lasere skaper varme og varme har en tendens til å ødelegge de små magnetfeltene som utgjør digital data på en vanlig HDD. Dette problemet blir derimot løst av spesielle magneter og ekstremt raske lasere.

– I århundrer har vi trodd at varme bare kan ødelegge magnetiske felter. Nå har vi klart å vise at varme faktisk kan være en effektiv stimuli for å skrive informasjon på et magnetisk medium, sier dr. Alexey Kimel, en av forskerne bak prosjektet.

Skrive vs. lese

Laserpulsene er på 60 femtosekunder – eller 60 kvadrilliondeler av et sekund. Når det går så kjapt er det mulig å varme opp bittesmå deler av det ferrimagnetiske materialet i harddiskplater.

Oppvarmingen endrer tilstanden til magnetiseringen, slik at data kan bli skrevet ned. Hver nedskrivning tar mindre enn fem pikosekunder – fem billiondeler av et sekund. På denne måten blir skriveytelsen dermed vanvittig rask.

Ulempen med konseptet er at det går raskt å skrive data, men ikke å lese den. Forskerne har ennå ikke funnet en metode som er effektiv til dette, men det gjenstår å se hvor utviklingen tar veien.

(Kilder: Nature.com, PhysOrg, University of York)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen