Illustrasjonsbilde. Foto: Politi.no

Teknofil Lås ditt trådløse nettverk

Illustrasjonsbilde. Foto: Politi.no

Lås ditt trådløse nettverk

... eller så kommer politiet!

IT-kriminelle kan benytte seg av usikrede trådløse nettverk for å unngå å bli avslørt. Mens eierne av slike nettverk surfer som vanlig, kan andre også logge seg inn og bedrive kriminell virksomhet uten at noen vet hvem de er.

Dette vil myndighetene i Australia ha en slutt på. Nå ønsker de å forebygge kriminalitet ved å advare innbyggerne om at deres usikrede trådløse nettverk står i fare for å bli utnyttet av ubudne gjester.

Leter aktivt etter åpne nettverk

Politiet i delstaten Queensland vil kjøre rundt i gatene i byen Brisbane og lete etter signaler som ikke er krypterte. Politibetjentene skal deretter informere eierne av de usikrede nettverkene og senere vende tilbake for å se om oppfordringen har blitt fulgt eller ikke.

På Queensland-politiets Facebook-side har tiltaket fått blandet mottakelse. Noen ønsker det velkommen, mens andre syntes politiet burde prioritere andre oppgaver.

Politiet skriver at WPA2-sikring er et minimumskrav, og at dette er noe de fleste routere støtter. Ifølge dem er ikke WEP-kryptering nok.

Australia er ikke det første landet som innfører et påbud om at innbyggerne må sikre sine trådløse nettverk. For et par år siden innførte en føderal domstol i Tyskland et slikt påbud.

I Norge

Her til lands har vi ikke noen tilsvarende virksomhet fra politiet. Noe av det nærmeste vi kommer er en omstridt innsamling av IP-adresser som skal ha blitt brukt til ulovlig fildeling. Her hadde advokatfirmaet Simonsen en midlertidig konsesjon fra Datatilsynet i flere år.

En amerikansk rettsavgjørelse fra i fjor stanset derimot en opphavsrettseiers innsamling av IP-adresser. En IP-adresse er, ifølge retten, ikke er det samme som en person, og flere individer kan skjule seg bak en slik adresse.

I en liknende sak i Danmark ble to kvinner frikjent i en rettssak der bransjeorganisasjonen IFPI hevdet at de stod bak piratkopiering. Kvinnene hadde åpent trådløst nettverk, men den danske landsretten mente at det var vanskelig å bevise at det var de to som hadde lastet ned piratvare.

Den danske dommen kan leses i sin helhet her.

(Kilde: Queensland Police Service)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen