Lar seg lure av fine logoer

Ifølge Ars Technica har Microsoft nylig gjennomført en urovekkende undersøkelse.

De spurte amerikanere om deres forhold til nettbedrageri og andre farer.

Halvparten hadde ikke engang fått med seg at de kunne bli lurt via mail og nett.

Les også:
Bedrar bedragerne.
Vær forsiktig med innboksen etter ferien.
De beste antivirusprogrammene.

Sletter ikke spam

De fleste har mottatt mail om billig Viagra, Rolex klokker på tilbud og enestående muligheter til å skaffe seg noen millioner fra en avdød afrikansk visepresidents formue. De fleste har også lært seg å slette slik mail rett og slett fordi de er bedrageri, eller i verste fall inneholder virus.

Ifølge Microsoft sin undersøkelse stemmer ikke dette for amerikanere.

Stoler på fine logoer
Undersøkelsen, som ble gjennomført i mai i år, viste at hele 58 prosent ikke engang er klar over at det finnes farer og bedrageri på nett. De svarer på enhver mail og andre henvendelser uten forbehold med andre ord.

Undersøkelsen viser også at 17 prosent allerede har blitt utsatt for bedrageri via nett og mail. 81 prosent av disse var selv skyld i ulykken da de åpnet mail og svarte på henvendelser så lenge "selskapet" som tok kontakt hadde et klingende navn og fin logo.

Tapt syv milliarder
De siste par årene har virus og bedrageri via nett, kostet amerikanske forbrukere i alt syv milliarder dollar. Ikke mindre enn 38 prosent av amerikanske husholdninger har hatt alvorlig virus på sin hjemmemaskin i løpet av samme periode. En oppdatering av virusprogram og brannmur er nok på sin plass.

Også nordmenn lar seg lure
Men heller ikke nordmenn er best i klassen når det gjelder å la seg lure av gode tilbud. Økokrim får stadig inn henvendelser fra forbrukere som har gått på limpinnene.

- Vi advarer og advarer og advarer, men stadig er det folk i alle aldre som lar seg lure av bedragere, opplyser Anne Dybo fra Økokrim.

I følge deres oversikt er det over 100 millioner kroner som årlig sendes ut av landet av lettlurte nordmenn. Pengene ser de som oftest aldri igjen.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen