DisplayPort 1.3 støtter opptil 120 bilder i sekundet i 4K-oppløsning.
DisplayPort 1.3 støtter opptil 120 bilder i sekundet i 4K-oppløsning. (Bilde: Belkin)

Lar deg endelig spille med silkemyk bildeflyt i 4K

En splitter ny kabel gir deg mange fordeler.

Skjermstørrelsene vokser og vokser, og det samme gjør oppløsningen deres. Bare de siste par ukene har Dell presentert sine planer om å lansere en 5K-skjerm, og ryktene går også på at Apple jobber mot det samme målet. 

Høyere oppløsning på skjermene er vel og bra, men om du tror at det bare er å gå på butikken og kjøpe en ny skjerm for å nyte både spill og film i skyhøye opplsøninger, må du tro om igjen.

Det er i dag over fire år siden DisplayPort, kabelen som forer mange av dagens skjermer med dataen den trenger for å vise jevne bilder, kom ut. Den samme kabelen har imidlertid ikke nubbsjangs til å transportere de gigantiske datastrømmene som nymoderne og virkelig høyoppløste skjermer krever.

Nye DisplayPort overfører 50 prosent mer informasjon enn tidligere.
Nye DisplayPort overfører 50 prosent mer informasjon enn tidligere.Foto: VESA

Nettopp derfor har VESA, organet som standardiserer videokabler, nå lansert en ny og forbedret utgave av skjermkabelen.

Én kabel for skyhøy oppløsning

DisplayPort 1.3 har flere nyheter. I tillegg til at den nye kabelstandarden selvsagt støtter 4K-oppløsning med 60 bilder i sekundet, kan opptil 120 bilder i sekundet nå reise gjennom den og ut på skjermen. 

Kabelen kan dessuten bidra til å redusere kabelkaoset. Fra nå av trenger du nemlig bare én kabel for å vise bilder på en 5K-skjerm, eller to 4K-skjermer med 60 bilder i sekundet.

Trekanten inne i diagrammet viser fargene 8-bits skjermer viser deg i dag. Fargespekteret rundt blir med nye DisplayPort 1.3 tilgjengelig for skjermer som støtter 12-bit-modus.
Trekanten inne i diagrammet viser fargene 8-bits skjermer viser deg i dag. Fargespekteret rundt blir med nye DisplayPort 1.3 tilgjengelig for skjermer som støtter 12-bit-modus.Foto: Wikipedia

Om du bryr deg om kvaliteten på skjermen, og spesielt fargene, er DisplayPort 1.3 også svært godt nytt.

Skjermsignalet vil nemlig støtte farger i 12-bit, noe som vi si at opptil 69 milliarder farger kan gjengis på 4K-skjermen din om den også støtter dette.

Dette er en stor forbedring fra dagens 8-bit-signaler, som kun gjør det mulig å vise 16,9 millioner farger.

Dermed vil du med den nye skjermkabelen kunne vise bilder som gjengir fargene langt mer presist enn i dag, og langt nærmere det du ser og opplever når du ser deg rundt i den virkelige verden. 

8K-oppløsning

Nye DisplayPort vil fortsatt støtte konvertering til DVI, HDMI 2.0 og VGA-standardene. Støtte for kopibeskyttelsesteknologier som CEC og HDCP 2.2, som gjør at du ikke kan hente ut signaler fra TV-sendinger, betyr også at vi med stor sannsynelighet vil få se den nye DisplayPorten på kommende TV-er. Da med støtte for opptil 8K-oppløsninger.

Det er ikke bare oppløsningen som er viktig:
Bransjen satser knallhardt på lysstyrke og farger også (Ekstra) »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen